Πότε υπογράφεται η ένταξη της “Βόρειας Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ; Τι συμβαίνει με την πρόσκληση…




Την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ αναμένεται να υπογράψει στις Βρυξέλλες το Πρωτόκολλο Ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» ώστε να καταστεί η 30η χώρα της Συμμαχίας, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος όμως θα βρεθεί εκεί με την ιδιότητα του «προσκεκλημένου» ώστε να ξεπερασθεί ο σκόπελος της επίσημης ιδιότητας του.

  • Αυτό γιατί ο κ. Ντιμιτρόφ θα βρίσκεται εκεί ως ΥΠΕΞ μιας χώρας με συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», η οποία έχει σχέση με το ΝΑΤΟ ως «πΓΔΜ» και θα γίνει μέλος ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Έτσι τελικά επιλέχθηκε η εύκολη λύση να βρίσκεται στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων με την καρτέλα «invitee»

Αμέσως μετά, τα πρωτόκολλα θα διαβιβασθούν στις 29 πρωτεύουσες και στην Αθήνα αναμένεται ίσως και την Δευτέρα να εισαχθεί προς κύρωση από την Ελληνική Βουλή, ώστε η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος της εβδομάδας. Μετά την κύρωση η Αθήνα με ρηματική διακοίνωση θα ενημερώσει τα Σκόπια και τότε πρακτικά αφού ενεργοποιηθεί ο εφαρμοστικός συνταγματικός νόμος (ο οποίος κατά παράβαση της πρόβλεψης της Συμφωνίας των Πρεσπών συνδέθηκε με το Πρωτόκολλο ένταξής και έμεινε παγωμένος) η Συμφωνία τίθεται σε ισχύ.

  • Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει το συντομότερο να κυρωθεί το Πρωτόκολλο Ένταξης στο ΝΑΤΟ, καθώς έτσι θα τεθεί και σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και θα τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα, που με δική της ευθύνη και ανοχή έμεινε ανοικτή. Να έχει κυρώσει δηλαδή τη Συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο ένταξης της χώρας η ελληνική Βουλή και τα Σκόπια να έχουν «κρατήσει» την εφαρμογή των συνταγματικών αλλαγών που αποτελούσε συμβατική υποχρέωση τους, περιμένοντας πρώτα να κυρωθεί και το Πρωτόκολλο Ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Το Πρωτόκολλο Ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» ήταν έτοιμο εδώ και εβδομάδες και έτσι μόλις έφθασε η γνωστοποίηση από την Αθήνα περί κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, το κείμενο του Πρωτοκόλλου τέθηκε στην σιωπηρή διαδικασία, όπου φυσικά δεν διατυπώθηκε ένσταση από κανέναν μόνιμο αντιπρόσωπο και δρομολογείται για την υπογραφή του, στην προγραμματισμένη συνάντηση που υπάρχει για την Παρασκευή.

  • Μικρή καθυστέρηση έχει προκύψει λόγω εσωτερικών διεργασιών στην καναδική κυβέρνηση που σύμφωνα με την εσωτερική έννομη τάξη χρειάζεται απόφαση του υπουργικού της συμβουλίου για την εξουσιοδότηση του καναδού μόνιμου αντιπροσώπου, αλλά φαίνεται ότι δεν θα προκληθεί νέα καθυστέρηση.

Όπως ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΞ στα Σκόπια, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έστειλε απαντητική επιστολή σε εκείνη που είχε στείλει ο Ν. Ντιμιτρόφ στις 21 Ιανουαρίου, με την οποία δήλωνε την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που προκύπτουν από την ιδιότητα του κράτους – μέλους και την ετοιμότητα της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

  • Στην επιστολή του ο Γ.Γ., όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ της πΓΔΜ, ενημέρωσε ότι η διαδικασία για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Ένταξής της έχει ξεκινήσει και η τελετή υπογραφής του από τους Μονίμους Αντιπροσώπους θα γίνει παρουσία και του Ν. Ντιμιτρόφ, πολύ σύντομα».

Όταν ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσης του Πρωτοκόλλου Ένταξης από τα κράτη-μέλη ο εκπρόσωπος της «Βόρειας Μακεδονίας» θα αρχίσει να συμμετέχει σταδιακά στα όργανα και στις επιτροπές του ΝΑΤΟ και στο North Atlantic Council, καθώς η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2019 όταν και η «Βόρεια Μακεδονία» καταστεί πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.

Ν.Μ.

Επίσημα η πρόταση για υποψηφιότητα Νόμπελ Ειρήνης σε Τσίπρα και Ζάεφ: Επιστολή στην σουηδική Ακαδημία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: