Πως θα διαρθρωθεί η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων; Η παράδοση-παραλαβή την Δευτέρα




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Μετά το μικρής – απ’ ότι φαίνεται- διάρκειας «θρίλερ» με τα όσα πέρασε με την υγεία του ο νέος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, τις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκινήσει το Συμβούλιο Ανωτάτων Γενικών Επιτελείων για να προχωρήσει στις αντικαταστάσεις από τα κενά που δημιουργήθηκαν λόγω των αποφάσεων που πάρθηκαν από το ΚΥΣΕΑ, το οποίο έθεσε επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου.

  • Για την Πολεμική Αεροπορία, δυο είναι οι θέσεις που κρίνονται από το επερχόμενο ΣΑΓΕ, αυτή του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας στην οποία θα βρεθεί κάποιος εκ των υποπτεράρχων, πιθανότατα της ΔΑΥ.

Στον Στρατό Ξηράς πάντως τα πράγματα θα φανεί τις επόμενες ώρες πως θα εξελιχθούν, μιας και ήδη μετά την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, αποστρατεύονται τέσσερις Αντιστράτηγοι, από τον απερχόμενο Αρχηγό ΓΕΣ, Αλκιβιάδη Στεφανή έως και τον Αντιστράτηγο, Διοικητή της ΑΣΔΥΣ Κωνσταντίνο Βασιλειάδη.

  • Οι κρίσεις σταμάτησαν στον 5ο Αντιστράτηγο που τον έχρισαν Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Ο Στρατηγός Καμπάς τώρα, μέσα στο Συμβούλιο Ανωτάτων, καλείται να προτείνει ποιοι από τους συμμαθητές του, τάξεως ’83 θα συνεχίσουν σε επιτελικές θέσεις τα καθήκοντα που θα τους αναθέσει, αν φυσικά το κάνει.

Κάτω από τον Αντιστράτηγο Καμπά στην επετηρίδα βρίσκονται τέσσερις καταδρομείς, που έχουν δουλέψει πάρα πολύ από τις θέσεις που βρίσκονται και κάτω από τις διαταγές που έπαιρναν από την ηγεσία του στρατεύματος. Σίγουρα το να παραμείνουν τέσσερις αντιστράτηγοι της ίδιας τάξεως, είναι πολύ δύσκολο κι όχι μόνο διότι θα βρίσκονται πέντε συνολικά συμμαθητές στην ηγεσία του Στρατού Ξηράς, αλλά διότι όπως εξηγούσε ανώτατη πηγή, όσο δεμένοι κι αν είναι ο στρατός δεν διοικείται με συμμαθητές αλλά έχει ιεραρχία ώστε να διατηρηθεί το σχήμα της πυραμίδας.

  • Άρα οι υποστράτηγοι κι αυτοί με τη σειρά τους, περιμένουν να δούνε τι καπνό θα βγάλει για τους ίδιους το συμβούλιο των ανωτάτων τις επόμενες ώρες. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμες θέσεις που έχουν προχωρήσει σε πολλές καινοτομίες οι οποίες για να δημιουργηθούν χρειάστηκε υπερβολική δουλειά από τα στελέχη που υπηρετούν σε σχηματισμούς πρώτης γραμμής, ακόμη κι αν αυτοί δεν βρίσκονται απαραιτήτως στην οριογραμμή με την Τουρκία.

Στο Πολεμικό Ναυτικό κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρξουν αλλαγές αυτή τη στιγμή. Βέβαια ακούγονται πολλά, όπως περί «εγκάρσιας τομής» βαθειά στους κόλπους των αντιναυάρχων και υποναυάρχων.

  • Τα θέματα πάντως που απασχολούν το ΠΝ, τα έχει θέσει με κάθε τρόπο ο παραμένων στην θέση του Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ο οποίος εκτός της φράσης «κάθε βράδυ έχουμε μάχη στο Αιγαίο, όποιο τουρκικό πλοίο ξεμυτίσει, έχει δίπλα του Ελληνικό πολεμικό πλοίο», έχει χτυπήσει κάθε καμπανάκι που υπάρχει διαθέσιμο, είτε για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, είτε για το πλοίο της επόμενης 40ετίας.

Ίσως οι κρίσεις που γίνουν στο ΠΝ να έχουν σχέση με την επερχόμενη κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται και τα νέα πρόσωπα που θα επιλεγούν, να προετοιμάσουν όλα εκείνα που είναι απαραίτητα για την επόμενη μέρα.

  • Την Δευτέρα το πρωί, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, από εκεί που ξεκίνησε την καριέρα του στο Πολεμικό Ναυτικό, τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων κι έφτασε στο ανώτατο αξίωμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με 42 χρόνια διαρκούς παρουσίας στις ΕΔ, θα παραδώσει και τυπικά την θέση του στο νέο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου.

Δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση υγείας του νέου Α/ΓΕΣ, σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: