Πολιτική δίωξη καταγγέλλει ο Μανιαδάκης: Ο “Αναστασίου” της Novartis για FBI και μαύρο χρήμα




Πολιτική χαρακτηρίζει την διωξή του ο Νίκος Μανιαδάκης, μέχρι πρότινος προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis και ισχυρίζεται πως του ασκήθηκαν πιέσεις να καταθέσει για χρηματισμό συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.

Ο Νίκος Μανιαδάκης σε συνέντευξη που έδωσε στο Πρώτο Θέμα, υποστηρίζει ότι η εμπλοκή του στην υπόθεση έγινε όταν αρνήθηκε να μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων του FBI και κατόπιν έδωσε τα στοιχεία που είχε, τόσο στις αμερικανικές, όσο και στις ελληνικές αρχές.

Όπως λέει βρισκόταν στο αεροδρόμιο Αθηνών προκειμένου να αναχωρήσει με την οικογενειά του για διακοπές στην Ισπανία, όταν συνελήφθη κρατήθηκε για έξι ώρες και του αφαιρέθηκε το διαβατήριο μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του.

Στη συνέντευξη που έδωσε στο protothema.gr ισχυρίζεται:

  • «Μου ασκούνται διάφορες πιέσεις προκειμένου να παραδεχτώ εγώ ενοχές πολιτικών προσώπων τα οποία ουδέποτε γνωρίζω αν έχουν κάνει ή δεν έχουν κάνει ή οτιδήποτε έχουν κάνει» υποστηρίζει ο κ. Μανιαδάκης.
  • «Τι εννοείτε σας ασκούνται πιέσεις;» ρωτά το protothema.gr.
  • «Να αναφέρω και να πω αν γνωρίζω εγώ αν τρία πολιτικά πρόσωπα έχουν χρηματιστεί ή όχι».
  • «Για ποιους συγκεκριμένα σας ρωτούν;» είναι η επόμενη ερώτηση.
  • «Με ρωτούν για τον πρώην πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Στουρνάρα» λέει ο κ. Νίκος Μανιαδάκης ο οποίος από τις 31 Δεκεμβρίου κατηγορείται για παθητική δωροδοκία.

Και συνεχίζει ο κ.Μανιαδάκης, ο μέχρι πρότινος προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis με την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου»:

«Σε πολλές από τις περιπτώσεις που με πίεζαν οι εισαγγελείς όταν οι μάρτυρες έλεγαν ότι δωροδοκούμαι με ρωτούσαν μετά αν ήξερα αν έχουν δωροδοκηθεί οι πολιτικοί και μήπως εγώ δωροδοκούμουνα για λογαριασμό των πολιτικών».

«Οι τρεις συγκεκριμένοι πολιτικοί;» ερωτάται.

«Ναι» είναι η μονολεκτική απάντηση του κ. Νίκου Μανιαδάκη.

Πολιτική χαρακτηρίζει τη δίωξη

«Η κατηγορία προέκυψε τη Δευτέρα το μεσημέρι, αφού είχα κρατηθεί έξι ώρες» λέει ο κ.Μανιαδάκης σχετικά με τη δίωξη η οποία του ασκήθηκε για παθητική δωροδοκία.

«Μου ασκήθηκαν πιέσεις κατόπιν διαρροών και σαφέστατων αναφορών των εισαγγελέων ότι οι άλλοι δύο μάρτυρες σε κατηγορούν και αυτό έχει ως συνέπεια την άσκηση διώξεων» υποστηρίζει ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας με το κωδικό όνομα «Γιάννης Αναστασίου» και χαρακτηρίζει τη δίωξη σε βάρος του για παθητική δωροδοκία ως «καθαρά πολιτική».

Κατηγορίες κατά του Παύλου Πολάκη

Ο Νίκος Μανιαδάκης ρωτήθηκε αν κάποιο πολιτικό πρόσωπο θα μπορούσε να γνωρίζει την ταυτότητά του ώστε να δημοσιεύσει και τη φωτογραφία του, παρά το γεγονός ότι είναι προστατευόμενο πρόσωπο.

«Ο κ. Πολάκης υπέπεσε σε ένα σοβαρό λάθος. Με το κουίζ που έκανε αποκαλύπτει στοιχεία της δικογραφίας και πώς γίνεται να ξέρει στοιχεία της δικογραφίας μη αρμόδιο όργανο; Είναι άξιον απορίας: Πώς το γνωρίζει μη αρμόδιο όργανο;» σημειώνει ο κ. Μανιαδάκης αναφερόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Στην ερώτηση ποιος από τους άλλους δύο προστατευόμενους μάρτυρες υποστήριξε ότι ο ίδιος είχε δωροδοκηθεί.

«Η πρώτη κατάθεση ανήκει στην Αικατερίνη Κελέκη, τώρα είναι ο Μάξιμος Σαράφης. Την πρώτη φορά έλεγαν 200.000, τώρα λένε για 120.000 ευρώ» υποστηρίζει ο κ. Μανιαδάκης και προσθέτει: «Πώς γίνεται ξαφνικά να προκύπτει μια κατηγορία για μένα και να μου ασκούνται πιέσεις πριν ασκηθούν διώξεις;”

Ο Μανιαδάκης υποστηρίζει στην συνέντευξη ότι ενεπλάκη στην υπόθεση επειδή δεν δέχθηκε να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας του FBI:

«Όχι, πήρα άδεια από τους Έλληνες εισαγγελείς και κατέθεσα ακριβώς τα ίδια στοιχεία που κατέθεσα στους Έλληνες εισαγγελείς και στο FBI και τα στοιχεία αυτά δείχνουν την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης, τις περιπτώσεις που υπήρξαν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων τα συγκεκριμένα φάρμακα στα οποία σημειώθηκαν αυξήσεις και τη ζημία για το δημόσιο» αναφέρει ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης.

Δηλώσεις Μανιαδάκη στον ΣΚΑΙ

«Η κατάθεση ενός εκ των υπολοίπων δύο προστατευόμενων μαρτύρων στη υπόθεση Novartis στις δικαστικές αρχές ότι έλαβα χρήματα για να επηρεάσω την πολιτική υγείας της χώρας, χρησιμοποιήθηκε για να μου ασκηθεί πίεση, δήλωσε στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο Νίκος Μανιαδάκης, ο προστατευόμενος μέχρι πρότινος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis εναντίον του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για σοβαρότατο κακουργηματικού βαθμού αδίκημα που αφορά διακίνηση παράνομων χρημάτων.

Ο κ. Μανιαδάκης αναφερόμενος σε πιέσεις που δέχθηκε για να μιλήσει για εμπλοκή πολιτικών προσώπων είπε πως «είμαι κατηγορούμενος επειδή ένας άλλος μάρτυρας αορίστως είπε ότι πήρα 120.000 ευρώ… Δεν γνωρίζω κανέναν που έχει κάνει έκνομη πράξη, είμαι καθηγητής, τεχνοκράτης, που πήγα να βοηθήσω τη χώρα μας. Οι δικαστικές αρχές μου έκαναν επίμονες ερωτήσεις για τους κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη και Στουρνάρα, αν γνωρίσω αν έχουν λάβει αμοιβές, το αρνήθηκα και το αρνούμαι, δεν μπορεί ένας άνθρωπος να τίθεται υπό καθεστώς πίεσης για να ομολογήσει. Μού ζητήθηκε, υπό καθεστώς πίεσης, να πω τι είχε κάνει ή δεν είχε κάνει το τάδε πολιτικό πρόσωπο. Μού καταστρέφουν τη ζωή, την τιμή την υπόληψή μου, με έχουν ελέγξει επανειλημμένα. Δεν γνώριζα τίποτα… Ενδεχομένως αυτό δεν ικανοποίησε, αλλά ήταν η αλήθεια. Ξαφνικά ένας από τους άλλους δύο μάρτυρες, τους γνωρίζω λόγω κακού συντονισμού, λέει στις αρχές πως γνωρίζει ότι έχω λάβει χρήματα από τη Novartis για να επηρεάσω την πολιτική υγείας της χώρας, και αυτό χρησιμοποιήθηκε για να μού ασκηθεί πίεση» ανέφερε ο Νίκος Μανιαδάκης.

Με πληροφορίες από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και τον ΣΚΑΙ

Η προσπάθεια διαφυγής του προστατευόμενου μάρτυρα της Novartis επιτάχυνε την απαγγελία κατηγορίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: