Πόλεμος Μαξίμου με ΝΔ για το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και την επαναδιαπραγμάτευση του Μητσοτάκη




Για αναληθείς ισχυρισμούς κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου την αξιωματική αντιπολίτευση αναφορικά με τα επιχειρήματά της ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και συνολικά ως προς τη στάση της στο ονοματολογικό.

  • Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του Έλληνα Πρωθυπουργού σημειώνει ότι «ο κ. Μητσοτάκης μέχρι πριν από λίγες μέρες κορόιδευε όλη την Ελλάδα και χάιδευε τα συλλαλητήρια, αποκρύπτοντας ότι είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας με χρήση του όρου “Μακεδονία”», προσθέτοντας ότι τώρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πήγε την κοροϊδία ένα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενος ότι δήθεν θα κάνει το παν για να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών και εν συνεχεία ο ίδιος θα την επαναδιαπραγματευθεί με την πΓΔΜ».
  • Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ένα τέτοιο ενδεχόμενο διαψεύστηκε πλήρως από τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, «ο οποίος επί της ουσίας βάζει τέλος στο παραμύθι του κ. Μητσοτάκη περί δήθεν επαναδιαπραγμάτευσης, αφού υπογραμμίζει ότι μία νέα συμφωνία “θα απαιτούσε χρόνια”, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση και το erga omnes, που για πρώτη φορά πέτυχε ελληνική κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών», όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου.

Σημειώνεται ότι, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Νίμιτς εξέφρασε την εκτίμηση ότι, εάν η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τεθεί σε ισχύ, θα υπάρξουν βαθιές συνέπειες και για τις δύο χώρες, απορρίπτοντας τα σενάρια περί δυνατότητας μιας άμεσης επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας.

Αποκλείει μία νέα “ταχεία λύση” ο Νίμιτς

Όπως σημείωσε στη συνέντευξή του ο κ. Νίμιτς, «δεν […] θα ήταν πιθανή μια “ταχεία λύση” σε σχέση με αυτήν τη συμφωνία που έτυχε προσεκτικής διαπραγμάτευσης. Μπορώ να προβλέψω πολλά διαφορετικά σενάρια, τα οποία θα μπορούσαν να είναι δυνατά, μερικά από αυτά αρκετά επικίνδυνα».

  • Η επίτευξη μιας νέας Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ «θα απαιτούσε χρόνια, όχι μήνες, καθώς όλα τα ζητήματα –συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του ονόματος του κράτους έναντι όλων (erga omnes)– θα είναι και πάλι στο τραπέζι, δεδομένου ότι είναι πιθανό να υπάρξει διαφορετική πολιτική δυναμική και στις δύο χώρες καθώς και αλλαγές στο περιφερειακό και παγκόσμιο περιβάλλον», εκτίμησε ο κ. Νίμιτς.
  • Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι «τα δύο μέρη εργάστηκαν με καλή πίστη για να επιλύσουν αυτή τη διαμάχη από την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας τον Σεπτέμβριο του 1995, σχεδόν 25 χρόνια προσπάθειας».

«Τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία μετά από τόσα χρόνια έντονων συζητήσεων και σκληρών διαπραγματεύσεων, διότι η κάθε πλευρά πίστευε ότι είχε επιτύχει τα ουσιώδη στοιχεία των εθνικών της συμφερόντων και ότι η ειρήνη, η ασφάλεια και η φιλία ήταν πιο πιθανό να συμβούν με τη συμφωνία αυτή παρά με τη συνέχιση της διαμάχης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ονοματολογικό, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι πρόκειται για τις δικές του προσωπικές εκτιμήσεις επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Να κατατεθεί το πλήρες Σύνταγμα της πΓΔΜ στη Βουλή, ζητά η ΝΔ

Να κατατεθεί στην ελληνική Βουλή ολόκληρο το Σύνταγμα της πΓΔΜ μετά και τις τροποποιήσεις που έγιναν, ζητά η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν δοθεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τη διεξαγωγή της συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και οι πρώτοι ομιλητές του κόμματος υπογραμμίζουν ότι η πΓΔΜ έκανε μια αναθεώρηση υπό αίρεση, γεγονός που σημαίνει, όπως λένε ότι οι αλλαγές δεν θα ισχύσουν πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην Αθήνα.

  • «Καλούμαστε να ψηφίσουμε επί μη υπαρκτού Συντάγματος», λένε από την Πειραιώς και υποστηρίζουν ότι το διπλωματικό κείμενο που έχει κατατεθεί κάνει λόγο σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας κάτι που παράγει αποτελέσματα».
  • «Οι εθνικές γραμμές της χώρας έχουν παραβιαστεί. Αντί να πάρουμε erga omnes σύνθετη ονομασία, δίνουμε erga omnes μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Είναι ώρα οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφασίσουν: θα πουν αυτοί ναι εκεί που 6 Πρωθυπουργοί είπαν όχι;», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς ακόμα να έχει ξεκαθαριστεί το αν και πότε θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Τέλος στο παραμύθι Μητσοτάκη βάζουν οι δηλώσεις Νίμιτς, υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: