Πλήρης θεραπεία του καρκίνου σε ένα χρόνο υπόσχονται Ισραηλινοί επιστήμονες




Μια μικρή ομάδα Ισραηλινών επιστημόνων πιστεύει ότι μπορεί να βρήκε την πρώτη πλήρη θεραπεία για καρκίνο, όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post.

«Πιστεύουμε ότι σε ένα χρόνο θα μπορούμε να προσφέρουμε μια πλήρη θεραπεία για καρκίνο», δήλωσε ο Dan Aridor, του οποίου η εταιρεία Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd. (AEBi), ανέπτυξε τη νέα θεραπεία.

«Η θεραπεία μας για τον καρκίνο θα είναι αποτελεσματική από την πρώτη μέρα, θα διαρκεί μερικές εβδομάδες και δεν θα έχει καθόλου ή ελάχιστες παρενέργειες με πολύ χαμηλότερο κόστος από τις περισσότερες άλλες θεραπείες στην αγορά», δήλωσε ο Aridor. «Η λύση μας θα είναι τόσο γενική όσο και εξατομικευμένη».

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με δεδομένα του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο, υπολογίζεται ότι εκδηλώνονται 18,1 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως κάθε χρόνο, ενώ κάθε έκτος θάνατος στον κόσμο οφείλεται στον καρκίνο, καθιστώντας τον τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ο Aridor, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της AEBi και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δρ. Ilan Morad, ανέφεραν ότι η θεραπεία τους, την οποία ονομάζουν MuTaTo (multi-target toxin), λειτουργεί ουσιαστικά ως αντιβιοτικό, ενώ χρησιμοποιεί πεπτίδια, ενώσεις δύο ή περισσότερων αμινοξέων που συνδέονται σε μια αλυσίδα. Σύμφωνα με τον Morad, τα πεπτίδια έχουν αρκετά πλεονεκτήματα έναντι των αντισωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ότι είναι μικρότερα, φθηνότερα και ευκολότερα να παραχθούν και να ρυθμιστούν.

Όταν ξεκίνησε η εταιρεία, είπε ο Morad «κάναμε ό, τι έκαναν όλοι οι άλλοι, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε μεμονωμένα νέα πεπτίδια για συγκεκριμένους καρκίνους». Λίγο αργότερα, ο Morad και ο συνάδελφός του, ο Δρ. Hanan Itzhaki, αποφάσισαν ότι ήθελαν να κάνουν κάτι μεγαλύτερο, εντοπίζοντας γιατί άλλα φάρμακα και θεραπείες που σκοτώνουν τον καρκίνο δεν λειτουργούν ή τελικά αποτυγχάνουν. Στη συνέχεια, βρήκαν έναν τρόπο να αντισταθμίσουν αυτό το αποτέλεσμα.

Όπως εξήγησε, τα περισσότερα αντικαρκινικά φάρμακα επιτίθενται σε συγκεκριμένο στόχο πάνω ή μέσα στο καρκινικά κύτταρο. Η Η αναχαίτιση του στόχου επηρεάζει συνήθως μια φυσιολογική οδό που προάγει τον καρκίνο. Οι μεταλλάξεις στους στόχους καθιστούν συχνά αναποτελεσματικό το φάρμακο που επιτίθεται σε αυτούς.

Αντίθετα, το MuTaTo χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό αρκετών στοχευμένων πεπτιδίων για κάθε καρκινικό κύτταρο ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με μια ισχυρή πεπτιδική τοξίνη που θα μπορούσε να θανατώσει ειδικά τα καρκινικά κύτταρα.

Με τη χρήση τουλάχιστον τριών στοχευμένων πεπτιδίων στην ίδια δομή με την ισχυρή τοξίνη, διασφαλίστηκε ότι η θεραπεία δεν θα επηρεαστεί από μεταλλάξεις.

Ο Morad δήλωσε ότι η ανακάλυψή τους θα μπορούσε επίσης να μειώσει τις δυσάρεστες παρενέργειες των περισσοτέρων θεραπευτικών μεθόδων για τον καρκίνο, οι οποίες προέρχονται από θεραπείες φαρμάκων που αλληλεπιδρούν με λάθος ή επιπρόσθετους στόχους ή με τους σωστούς στόχους αλλά σε μη καρκινικά κύτταρα.

Παρομοίασε το MuTaTo με το τριπλό κοκτέιλ φαρμάκου στην αντιμετώπιση του AIDS και τη μετατροπή του από αυτόματη θανατική ποινή σε μια χρόνια – αλλά συχνά διαχειρίσιμη – ασθένεια.

Η θεραπεία MuTaTo θα είναι τελικά εξατομικευμένη, αφού ο κάθε ασθενής ύστερα από βιοψία θα παίρνει ακριβώς το μοριακό κοκτέιλ φαρμάκου που χρειάζεται για τη θεραπεία της ασθένειάς του.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την περίπτωση του AIDS, όπου οι ασθενείς πρέπει να παίρνουν το κοκτέιλ καθ `όλη τη διάρκεια της ζωής τους, στην περίπτωση του MuTaTo, τα κύτταρα θα θανατωθούν και ο ασθενής θα μπορεί να σταματήσει τη θεραπεία μετά από λίγες μόνο εβδομάδες.
Η εταιρεία ολοκλήρωσε τις πρώτες δοκιμές σε ποντικούς, στους οποίους αναστάληκε η ανάπτυξη ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων χωρίς καμιά επίδραση στα υγιή κύτταρα των ποντικών, επιπρόσθετα με αρκετές εργαστηριακές δοκιμές.

Το AEBi θα ξεκινήσει σύντομα ένα κύκλο κλινικών δοκιμών που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε μερικά χρόνια και θα κάνει τη θεραπεία διαθέσιμη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αφού η εταιρεία θεωρεί τα αποτελέσματα συνεπή και επαναλαμβανόμενα.

Ανακάλυψη που προκαλεί δέος: Κατάφεραν να μετατρέψουν σε λόγο, εγκεφαλικά σήματα σκέψης

 

ΚΥΠΕ -Jerusalem Post
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
30/01/2019 11:04

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: