Παρελκυστικές αναφορές οι δηλώσεις Τσαβούσογλου, σχολιάζει ο Προδρόμου




Για παρελκυστικές αναφορές έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα όλοι συμφώνησαν πως είναι ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές στο Κυπριακό.

Παράλληλα, ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για τους όρους αναφοράς, αξιοποιώντας το Πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο μπορεί να βοηθήσει για να δοθούν απαντήσεις σε πολύ σημαντικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων και χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα τις μέχρι τώρα συγκλίσεις.

«Διάφοροι, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ή οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να λέει ή να κάνει σχόλια. Η ουσία είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία και όπως έχει πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται και η Τουρκία, και η τουρκική πλευρά γενικότερα, να καταθέσει τις θέσεις της καθαρά όσον αφορά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο συγκεκριμένο πλαίσιο των ΗΕ», είπε ο κ. Προδρόμου.

«Δεν μιλάμε για κάτι άλλο, και πιθανώς κάποιος να μπορούσε να σκεφτεί ότι οι αναφορές αυτές που γίνονται είναι παρελκυστικές, παρεκτρέπουν τη συζήτηση από τον συγκεκριμένο στόχο που είναι πολύ κοντά», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε πως έχει καθοριστεί και ανακοινωθεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας την Κυριακή με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία έχει οριστεί από τον ΓΓ των ΗΕ με αποστολή να καταλήξουν οι δυο πλευρές σε όρους αναφοράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ανέφερε πως επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από τον ΓΓ σημαίνει τη συζήτηση με βάση τις παραμέτρους των ΗΕ, δηλαδή τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των ΗΕ. Αυτό είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και εδώ εστιάζουμε την προσοχή μας, υπογράμμισε.

Την Κυριακή θα είναι εδώ η κ. Λουτ και στόχος είναι το συντομότερο δυνατόν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε πως μιλώντας για επενέναρξη εννοούμε κάτι πολύ συγκεκριμένο, αυτό το οποίο βρισκόταν σε συζήτηση στη διάσκεψη των ΗΕ στο Κραν Μοντανά.

Ερωτηθείς αν αναμένεται η κ. Λουτ να κομίσει κάποιο προσχέδιο με τους όρους αναφοράς, ο κ. Προδρόμου είπε πως «θα δούμε την Κυριακή. Είναι η τρίτη συνάντηση και είναι λογικό να αναμένουμε ότι θα κάνουμε ένα ακόμα βήμα», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως «θεωρούμε ότι είναι εφικτό να έχουμε τους όρους αναφοράς και να ξεκινήσουμε ξανά τις διαπραγματεύσεις, εφόσον όμως, όπως έχει πει κατ’ επανάληψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι ουσιαστικές».

Αυτό εξάλλου σημαίνει και η προσπάθεια η οποία κάνει η κ. Λουτ. Μια καλή προετοιμασία για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει διμερής συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, ενόψει και της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Φεβρουάριο, ο κ. Προδρόμου είπε πως «για πολλούς και διάφορους λόγους ενδέχεται να υπάρξει συνάντηση. Θα ανακοινωθεί εφόσον διευθετηθεί», πρόσθεσε.

Κληθείς να πει αν κ. Λουτ θα έχει από μια συνάντηση με κάθε ηγέτη κατά την επικείμενη επίσκεψή της στο νησί, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι ότι την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου στις 6.30 το απόγευμα θα δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ωμή πρόκληση: Το Barbaros ξεκινά έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ στο “οικόπεδο 9”

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 28/01/2019 13:39

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: