Παλινδρομεί ο ακροδεξιός αντικαγκελάριος της Αυστρίας: Διεκδικεί ξανά την δημαρχία στην Βιέννη




Τον μόνιμο -αλλά επανειλημμένα αποτυχημένο- στόχο του, να αναδειχθεί δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης στην πόλη και το ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης, επαναφέρει εκ νέου ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος -με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς- ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο Στράχε, τονίζοντας πως “στην πολιτική ποτέ δεν λες ποτέ”, ανέφερε ότι ενδέχεται να είναι υποψήφιος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στη Βιέννη το φθινόπωρο του 2020, ή όποτε αυτές διεξαχθούν.

Και αυτό, όπως διατεινόταν, για να εξασφαλιστεί μία ιστορική ευκαιρία και να απομακρυνθεί “δημοκρατικά” ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων που κυβερνά στη Βιέννη και να ξεπεραστεί η “σοσιαλιστική παντοδυναμία, που ευθύνεται για τόσες πολλές αρνητικές εξελίξεις”, όμως, κατά την άποψή του, μέχρι το 2020 -που είναι η κανονική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών- υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος.

  • Είναι η τρίτη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, που ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Ελευθέρων αλλάζει την γνώμη του ως προς τη Βιέννη, καθώς τελείως αντίθετη ήταν η θέση του μόλις πριν από τρεις εβδομάδες όταν, σε συνέντευξή του στην μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα, Kronen Zeitung, είχε αποκλείσει μία υποψηφιότητά του στη Βιέννη, λέγοντας ότι “αυτός δεν είναι ο στόχος μου”.

Πρόσθετε μάλιστα, ότι ο ίδιος μπόρεσε και οδήγησε το κόμμα του σε μία “ιστορική επιτυχία” κατά τις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές (σ.σ. στις 15 Οκτωβρίου 2017) και τώρα έχει απέναντι στον πληθυσμό μία ευθύνη την οποία και εκπληρώνει.

Μέχρι εκείνη τη συνέντευξη, ο Στράχε, σε επανειλημμένες δηλώσεις του, ανέφερε πως σκέπτεται να είναι επικεφαλής υποψήφιος του κόμματός του στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στη Βιέννη, “όταν θα υπάρχει η ιστορική ευκαιρία για ανάδειξη ενός δημάρχου των Ελευθέρων για πρώτη φορά από το 1868”, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά.

Αλλοπρόσαλη η στάση Στράχε για τους πολιτικούς αναλυτές

Σύμφωνα με αναλυτές στην αυστριακή πρωτεύουσα, οι επανειλημμένες διαφορετικές τοποθετήσεις του Στράχε ως προς μία υποψηφιότητά του στη Βιέννη, θυμίζουν την αλλοπρόσαλλη στάση του προκατόχου του στην αρχηγία των Ελευθέρων, του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ, ως προς την δική του τότε παραμονή ή όχι στην κορυφή της ηγεσίας του κόμματος, με τις κάθε τόσο “παραιτήσεις” του και τις “επιστροφές” του.

  • Σε σχέση με την πρόσφατη εγκατάλειψη από τον Στράχε, της ιδέας της υποψηφιότητάς του στη Βιέννη -που την αναίρεσε με την τωρινή συνέντευξή στην δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση- οι αναλυτές εκτιμούν ότι συνδέεται προφανώς με το πολιτικό κόστος που θα προέκυπτε για τον ίδιο και το κόμμα του, από μία νέα αποτυχία να κατακτήσει την πρώτη θέση.

Και αυτό, καθώς, παρά τις απώλειες τους το 2015, οι Σοσιαλδημοκράτες -που κυβερνούν σχεδόν ανελλιπώς εδώ και 100 χρόνια στη Βιέννη- εξακολουθούν να προηγούνται με απόσταση από τους Ελευθέρους, σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Στις τελευταίες εκλογές της Βιέννης, την 11η Οκτωβρίου του 2015, το Κόμμα των Ελευθέρων, παρά την πρωτοφανή σε λαϊκισμό προεκλογική εκστρατεία του -κυρίως με την ακραία μέχρι άγρια εκμετάλλευση της προσφυγικής κρίσης- είχε αποτύχει να αναδειχθεί πρώτη δύναμη, όπως πιθανολογούσαν σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Ήταν η τρίτη στη σειρά φορά, μετά το 2005 και το 2010, που ο αρχηγός τους, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, διεκδικούσε για τους Ελεύθερους την πρώτη θέση, και για τον εαυτό του τα αξιώματα του τοπικού κυβερνήτη και δημάρχου στη Βιέννη, αποτυγχάνοντας και στις τρεις απόπειρές του, όπως τελικά έδειξαν τα αποτελέσματα των εκλογών, τα οποία διέψευσαν πανηγυρικά όλους τους δημοσκόπους.

Ουσιαστικός νικητής των σημαδιακών εκλογών της 11ης Οκτωβρίου 2015 στη Βιέννη, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη (1,8 εκατομμύρια κάτοικοι) στο γερμανόφωνο χώρο -μετά το Βερολίνο- υπήρξε η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη και το δίκαιο, που διακήρυττε ο Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλος του Στράχε, ο επί 24 χρόνια κυβερνήτης και δήμαρχος της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος κατακτούσε μια ξεκάθαρη νίκη με διαφορά σχεδόν εννέα εκατοστιαίων μονάδων.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που κυβερνούν στην αυστριακή πρωτεύουσα εδώ και 100 χρόνια, από το 1918 (με εξαίρεση την εποχή του Αυστροφασισμού τη δεκαετία του 1930 και τη γερμανοναζιστική κατοχή 1938-1945), παρέμειναν και μετά τις εκλογές του 2015, με απόσταση πρώτη πολιτική δύναμη στη Βιέννη, που είναι συγχρόνως και ένα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας.

Ο Μίχαελ Χόιπλ, ως τοπικός κυβερνήτης και δήμαρχος είχε προχωρήσει ένα μήνα αργότερα, και μετά τις σχετικές διαπραγματεύσεις, σε έναν συνασπισμό -όπως συνέβαινε από το 2010 και μετά- με τους Πράσινους της ελληνικής καταγωγής αντιδημάρχου και αναπληρώτριας κυβερνήτη, Μαρίας Βασιλάκου.

Μετά την αποχώρηση του Μίχαελ Χόιπλ από την πολιτική τον περασμένο Μάιο, του συνασπισμού αυτού με τους Πράσινους, ηγείται ο διάδοχός του ως δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης, αλλά και ως αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών στη Βιέννη, Μίχαελ Λούντβιγκ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
03/01/2019 19:07

Αντιδράσεις για την απόφαση διάθεσης δωρεάν εισιτηρίων στο ΑfD για την «Λίστα του Σίντλερ»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: