Παίζοντας τις καθυστερήσεις: Αποφασισμένη να παρατείνει τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας η ΝΔ




Στην τελική ευθεία έχει περάσει η διαδικασία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή και ως φαίνεται η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει πλέον των 152 βουλευτών για να την στηρίξουν.

Και η Κατερίνα Παπακώστα στην ομιλία της στην Βουλή δήλωσε ότι διάκειται θετικά σε υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, επικαλούμενη μάλιστα παλαιότερη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και έδωσε έμφαση στην εθνική συννενόηση.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία εμμένει στη βασική επιχειρηματολογία αφήνοντας πίσω την σκέψη για πρόταση μομφής, ωστόσο τονίζει σε κάθε ευκαιρία τη θέση πως πρόκειται για μία κακή συμφωνία που παραδίδει εθνότητα και γλώσσα στην ΠΓΔΜ, ενώ έμφαση έδωσε στο γεγονός πως δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί στο Σύνταγμα της γείτονος, οι τροποποιήσεις που προβλέπει η Συμφωνία, αλλά αποτελούν ξεχωριστό τμήμα.

Η κυβερνητική θέση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην λογική πως πρόκειται για την βέλτιστη λύση σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που προκαλούσε αστάθεια στην περιοχή και πως δημιουργούνται οι όροι και προϋποθέσεις για την προσήλωση στην διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα εξαλείφθηκαν οι αλυτρωτικές αναφορές και τα σύμβολα της ελληνικής ιστορίας τόσο από το Σύνταγμα, όσο και από τα επίσημα κείμενα της γείτονος, στην εκπαίδευση και σε μια σειρά επίσημων εγγράφων.

Δεν δεχόμαστε fast track διαδικασίες, λέει η ΝΔ

Όπως φαίνεται η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει να παρατείνει όσο γίνεται την διαδικασία, καθώς δηλώνει πως προτίθενται να μιλήσουν στην Βουλή όλοι οι βουλευτές που έχουν εγγραφείσ τον κατάλογο και ανοίγοντας την πιθανότητα, είτε η ψηφοφορία να γίνει τα ξημερώματα της Παρασκευής, είτε με κοινή συμφωνία των κομμάτων να διακοπεί και να μετατεθεί η ψηφοφορία για το μεσημέρι της Παρασκευής.

  • «Η Νέα Δημοκρατία δεν προτίθεται να αποσύρει κανέναν βουλευτή της στη συζήτηση που γίνεται για την επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με βάση την δήλωση του πρωθυπουργού ότι υπάρχει άπλετος χρόνος, θεωρούμε πως η δήλωση αυτή ισχύει και για το λόγο αυτό θα μιλήσουν από την πλευρά της ΝΔ όλοι όσοι έχουν ζητήσει το λόγο και έχουν εγγραφεί στον κατάλογο», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη προσερχόμενη νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.
  • «Δεν υπάρχει κανένας λόγος και καμία βιασύνη αυτή η συζήτηση να ολοκληρωθεί απόψε τη νύχτα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή η συζήτηση να γίνει με βιασύνη. Είναι επιλογή και απόφαση του προέδρου [σ.σ.: του κόμματος] ότι κανένας, εκ των βουλευτών της ΝΔ, που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών, δεν θα αποσυρθεί. Θεωρούμε αυτονόητο ότι το ίδιο θα πράξει και ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα επισπεύσει μια διαδικασία για την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δοθεί άπλετος χρόνος», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Προσέθεσε δε ότι το θέμα αυτό θα θέσει και ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τσιάρας στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Σημειωτέον ότι στον κατάλογο των ομιλητών έχουν εγγραφεί 206 βουλευτές και μέχρι τώρα έχουν μιλήσει περί τους εξήντα βουλευτές.

Δύο συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας σε Σύνταγμα και Αμπελόκηπους

Τρία συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στην Αθήνα, ενάντια στην Συμφωνία των Πρεσπών:

  • Το πρώτο στις 7 το βράδυ στην πλατεία Συντάγματος, χωρίς εξέδρα και ομιλητές, από την “Επιτροπή αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας” που διοργάνωσε και το συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής.
  • Το δεύτερο από το ΚΚΕ στις 6 και μισή το βράδυ στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ) με ομιλητή τον Γ.Γ. της Κ.Ε. Δημήτρη Κουτσούμπα και θέμα «Όχι στη Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, Όχι στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, Όχι στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό – Ναι στη φιλία-αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών».
  • Το τρίτο από τη Λαϊκή Ενότητα που καλεί στις 6 το βράδυ έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ για να ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Λόγω των συγκεντρώσεων η αστυνομία έχει προγραμματίσει έκτακτα μέτρα ασφάλειας γύρω από την Βουλή: Θα ισχύσουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (απαγόρευση στάσης-στάθμευσης και διακοπή της κυκλοφορίας) στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας (Πλ. Συντάγματος, Σταδίου, Πανεπιστημίου κ.λπ.) καθώς και στον άξονα της Λ. Βασ. Σοφίας (Πρεσβεία Η.Π.Α, κόμβος Λ. Αλεξάνδρας-Κηφισίας)

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Η περιοχή γύρω από τη Βουλή θα φρουρείται τόσο από στατική δύναμη, όσο και από δυνάμεις των ΜΑΤ ενώ θα απαγορευθείη προσέγγιση στον ευρύτερο χώρο του Άγνωστου Στρατιώτη και θα αποκλειστούν οι προσβάσεις προς το κτήριο της Βουλής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για αδικαιολόγητη βιασύνη της κυβέρνησης μιλά ο Κώστας Καραμανλής: Στηρίζει τις θέσεις Μητσοτάκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: