Όλα στον αέρα: Στο εγγύς μέλλον στην Κύπρο η Τζέιν Χολ Λουτ, είπε η Σπέχαρ στο Σ.Α.




Η σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο στο εγγύς μέλλον και σύντομα θα αποφασίσει τις ημερομηνίες. Αυτό ανέφερε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ειρηνευτική δύναμη και την αποστολή των καλών υπηρεσιών.

Η ενημέρωση διήρκεσε μιάμιση περίπου ώρα και όπως ανέφερε η ίδια στις δηλώσεις της, παρουσίασε στα μέλη την πρόσφατη έκθεση του ΓΓ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις δραστηριότητές της τους τελευταίους έξι μήνες και τα ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Κύπρο από την τελευταία έκθεση του ΓΓ μέχρι σήμερα.

«Ένα από τα πράγματα που εκτίμησα πολύ ήταν το ενδιαφέρον των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και η ισχυρή υποστήριξη των μελών για την Κύπρο και για την επίλυση του Κυπριακού. Εκτιμώ πολύ τη σημερινή εμπλοκή τους μαζί μου. Υπήρξε μια πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων, μια σειρά πολύ σχετικών σχολίων από τα μέλη του Συμβουλίου και πολλά πολύ σημαντικά ερωτήματα τα οποία μου έθεσαν», είπε στη δήλωσή της η ειδική αντιπρόσωπος.

Η κ. Σπέχαρ επιβεβαίωσε στα μέλη του Σ.Α. αυτό που αναφέρει στην έκθεσή του ο ΓΓ, πως κατά το τελευταίο έτος και ιδιαίτερα τους τελευταίους έξι μήνες, δεν υπήρξαν πάρα πολλές θετικές εξελίξεις στο νησί.

«Γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε συνομιλίες για περισσότερο από ενάμιση χρόνο. ωστόσο τόνισα επίσης τις θετικές εξελίξεις που είχαμε το τελευταίο εξάμηνο. Το γεγονός ότι οι ηγέτες συναντήθηκαν ξανά για δεύτερη φορά το 2018, στις 26 Οκτωβρίου και συμφώνησαν για το άνοιγμα δύο νέων σημείων διέλευσης και ότι αυτά τα σημεία διέλευσης άρχισαν πράγματι στις 12 Νοεμβρίου. Υπογράμμισα επίσης, πρόσθεσε, ως θετικό το γεγονός ότι η Τζέιν Χολ Λουτ συνεχίζει τις διαβουλεύσεις της με τα μέρη και ότι κατά την περίοδο 14-18 Δεκεμβρίου διεξήγαγε δύο γύρους συζητήσεων με τους ηγέτες του νησιού».

Ανέφερε ότι ευχαρίστησε το Σ.Α. για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη, τόσο προς τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην Κύπρο, όσο και τις δύο ειρηνευτικές αποστολές στο νησί, «καθώς και τις προσπάθειες της κ. Λουτ προς υποστήριξη των πλευρών να φτάσουν σε αμοιβαία συμφωνημένους όρους αναφοράς, ως κοινό σημείο έναρξης για την ανανέωση των διαπραγματεύσεων».

Η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ εξέφρασε την εκτίμηση, μετά την ανταλλαγή απόψεων που είχε με τα μέλη, πως «το Συμβούλιο Ασφαλείας εκτιμά πολύ τις απόψεις του Γενικού Γραμματέα σχετικά με την ανάγκη βελτίωσης του κλίματος και της ατμόσφαιρας στο νησί και τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για μια ανανεωμένη επιτυχημένη διαπραγματευτική διαδικασία και υποστηρίξουν πολύ τα πρόσθετα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την οικοδόμηση μεγαλύτερης εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού, και να υπάρχει μια πιο άμεση υποστήριξη γι’ αυτό από μέρους και των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών».

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέλη του Σ.Α. ήταν πολύ σαφή όσον αφορά την εκτίμησή τους για το ρόλο τόσο των Καλών Υπηρεσιών, όσο και της UNFICYP.

«Στην περίπτωση της UNFICYP, κατανόησαν και υπογράμμισαν τη σημασία των δύο άμεσων προσεγγίσεων μας για τη δημιουργία συνθηκών που συμβάλλουν στην επιτυχή διεξαγωγή διαπραγματεύσεων στο νησί. Η οποία, από τη μια εξακολουθεί να διατηρεί την κοινή σταθερότητα εντός και γύρω από την ουδέτερη ζώνη και, δεύτερον, συμβάλλει στο να φέρνει μαζί τις κοινότητες και να προωθεί μεγαλύτερη επαφή, συνεργασία και οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις του Κουντρέτ Οζερσάι στη Νέα Υόρκη, για μείωση της στρατιωτικής δομής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και μετατροπή της σε περισσότερο πολιτική δύναμη, η κ. Σπέχαρ σημείωσε ότι ο ρόλος της UNFICYP επί του εδάφους δεν είναι απλώς να επιτηρεί, αλλά να αποκλιμακώνει ενεργά τις εντάσεις μέσα και γύρω από την ουδέτερη ζώνη.

«Όπως γνωρίζετε, έχουμε αναπτυγμένους περίπου 1.000 στρατιώτες και στις δύο γραμμές κατάπαυσης του πυρός, και ενίοτε υπάρχουν εντάσεις που προκύπτουν εξαιτίας συμβάντων. Μερικές φορές προκύπτουν από την δραστηριότητα πολιτών και αυτό που κάνει η UNFICYP δεν είναι μόνο να παρακολουθεί αυτά τα γεγονότα, αλλά έχουμε και συνδέσμους και στρατιωτική εμπλοκή και την αστυνομία των Ηνωμένων Εθνών η οποία ενεργά αποπυροδοτεί αυτά τα περιστατικά αυτά ώστε να μην κλιμακώνονται περαιτέρω. Επομένως, πρόσθεσε, όσον αφορά το ρόλο των στρατιωτικών μας, είναι πολύ σημαντικός, διότι η επαφή μεταξύ στρατιωτικών είναι σημαντική όταν προσπαθείς να αντιμετωπίσεις παρόμοια ζητήματα».

Επίμονα ήταν τα ερωτήματα των Τούρκων δημοσιογράφων αν η εντολή της ειρηνευτικής δύναμης θα ανανεωθεί για διάστημα έξι μηνών ή μικρότερο.

«Πιστεύω ότι θα ξέρετε σύντομα επειδή το Συμβούλιο Ασφαλείας σχεδιάζει, όπως αντιλαμβάνομαι, να οριστικοποιήσω το ψήφισμα τις επόμενες δύο ημέρες», είπε η αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Σε νέο ερώτημα Τούρκου δημοσιογράφους η κ. Σπέχαρ ανέφερε ότι το Συμβούλιο εξετάζει συνήθως το ζήτημα της ανανέωσης για έξι μήνες, διότι η θητεία της δύναμης πρέπει να ανανεώνεται δύο φορές το χρόνο.

Τέλος σε ερώτηση αν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με την ανανέωση της δύναμης, η κ. Σπέχαρ επανέλαβε ότι η ίδια έχει βασικά ανιχνεύσει την υποστήριξη σε γενικές γραμμές προς την αποστολή.

«Θα ανακαλύψουμε τις ακριβείς προθέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας σε πολύ λίγες ημέρες», πρόσθεσε.

Διπλωματική πηγή απαντώντας σε ερώτημά μας είπε πως δεν τεθεί από κάποιο μέλος του Σ.Α. ζήτημα συντομότερης περιόδου ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμη επιδοθεί στα μέλη το βρετανικό προσχέδιο ψηφίσματος, ενώ όπως ανέφερε μέλος του Σ.Α., ο Βρετανός αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος Τζόναθαν Άλεν είπε στα μέλη ότι προτίθεται να το μοιράσει αργότερα την Πέμπτη, λαμβάνοντας υπόψη και τις απόψεις που εκφράστηκαν στις διαβουλεύσεις παρουσία της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – 
ΗΠΑ/ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
 24/01/2019 06:39

Αντίδραση Χριστοδουλίδη σε δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ: Το διεθνές δίκαιο δεν είναι αλά καρτ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: