Οι τζιχαντιστές κάνουν πλάκα στον Τραμπ και στον Ερντογάν: Σκοτώνουν ασύστολα…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η χθεσινή τρομοκρατική επίθεση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους εναντίον Αμερικανών στρατιωτών και Κούρδων μαχητών, είναι μία αιματηρή υπενθύμιση για όσους σπεύδουν να υποστηρίξουν ότι η πιο αιμοβόρα τρομοκρατική οργάνωση στην ιστορία, έχει εξαρθρωθεί.

  • Δυστυχώς, οι τζιχαντιστές ζουν και βασιλεύουν και είναι πιο επικίνδυνοι όσο ποτέ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που εσχάτως έχει ανακατέψει δέκα φορές την τράπουλα, έχει από καιρό αντιληφθεί το λάθος της απόφασής του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, αλλά έχει εγκλωβιστεί σε αυτό που νομίζει ότι τον συμφέρει στη νέα προεκλογική περίοδο, μη υπολογίζοντας το στρατηγικό συμφέρον της Αμερικής στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Είκοσι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την τρομοκρατική επίθεση στην πολύπαθη πόλη Μανμπίτζ της Συρίας, ένας τραγικός απολογισμός, που οφείλεται και στη χαλαρότητα που προκάλεσε η απόφαση για την απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών. Υπενθυμίζει και κάτι άλλο στον αμερικανικό λαό και τους αντιπροσώπους του στο Κογκρέσο: ότι είναι οι Κούρδοι που πολεμούν με τους Αμερικανούς και σκοτώνονται στα πεδία των μαχών για τα στρατηγικά συμφέροντα της υπερδύναμης. Δεν πολεμούν  οι Τούρκοι… Οι Τούρκοι βοήθησαν να ανδρωθεί το Ισλαμικό Κράτος και, ως γνωστόν, έχουν ταχθεί εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων.

  • Η επίθεση ξύπνησε συνειδήσεις στην Αμερική, και έκανε αίσθηση ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς-μέλη του Κογκρέσου. Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν πως θα επηρεάσει από εδώ και πέρα τις αποφάσεις για τη Συρία και την εκεί αμερικανική παρουσία.

Λέγονται και γράφονται πολλά πάλι για τη νέα(;) αλλαγή της στάσης του κ. Τραμπ έναντι του Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας. Για ποια αλλαγή ομιλούν; Αυτή που αναφέρεται στην απόφαση του για καταστροφή της τουρκικής οικονομίας ή στην άλλη που σημειώνει πως θα βοηθήσει την Τουρκία να αναπτυχθεί!

  • Αναφορικά με τη δεύτερη αναφορά, για την υποστήριξη της ανάπτυξης της Τουρκίας, αυτή συνοδεύεται από πέντε σκληρούς όρους. Η Τουρκία αποσιώπησε το γεγονός, αλλά οι Αμερικανοί συνόδευσαν την ανάπτυξη με την αποδοχή των πέντε όρων, με πιο σοβαρό αυτόν που αναφέρεται στην προστασία των Κούρδων, και τον οποίο απέρριψε ο κ. Ερντογάν. Πολλοί άνθρωποι δεν κοιτούν την ουσία ενός θέματος, αλλά τη χολιγουντιανή προσέγγιση του. Και αυτό συμβαίνει με τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Βρίσκονται στο χειρότερο τους σημείο, αλλά οι εγχώριοι οπαδοί του κ. Τραμπ προσπαθούν να μας πείσουν πως «δεν τρέχει τίποτα».

Στη Συρία θα έχουμε πολλές ανατροπές και θα προβλέψω ότι στο τέλος θα αναδειχθεί νικητής ο πρόεδρος αλ Άσαντ. Μετά από ένα αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, και απίστευτες καταστροφές στη χώρα του, ο ηγέτης της Συρίας βρίσκεται πολύ κοντά για να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της.

  • Η Ρωσία που δεν τον εγκατέλειψε ποτέ ανακοίνωσε χθες τη θέση της ότι όλα τα εδάφη της Συρίας πρέπει να περιέλθουν κάτω από την κυριαρχία της. Που σημαίνει ότι οι Τούρκοι και Ιρανοί πρέπει να αποσυρθούν από τις θέσεις τους, και οι Κούρδοι να επιστρέψουν στις αυτόνομες περιοχές τους, αλλά κάτω από το καθεστώς του Άσαντ.

Είναι ένα δύσκολο σταυρόλεξο η Συρία, και μπορεί να είναι ο πολιτικός «τάφος» πολλών «επιφανών» ανδρών. Στη πιο δύσκολη θέση βρίσκεται η Τουρκία, η οποία στην περίπτωση που προκαλέσει νέα κρίση, θα βρεθεί αντιμέτωπη και με τη Ρωσία, αλλά και την Αμερική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η πρώτη φορά που θα αντιδράσουν εναντίον μίας χώρας η οποία είναι σύμμαχος τους. Και αυτό έχει τονιστεί στον κ. Ερντογάν από τα ψηλότερα δώματα της αμερικανικής κρατικής μηχανής.

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει κανείς να κρατά μικρό καλάθι. Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να εκπλήξει και τον …εαυτό του!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Το σκωτσέζικο ντους των ΗΠΑ στην Τουρκία: Η νέα κρίση θα μπορούσε να κτυπήσει την Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: