Οι ρομαντικές σκέψεις της ΝΔ για τα όπλα στην “Μητέρα των Μαχών”: Η πρόταση μομφής και που θα οδηγούσε




Δεύτερες σκέψεις αποδίδονται στην Νέα Δημοκρατία στο θέμα της κατάθεσης πρότασης μομφής και πληροφορίες πλέον κάνουν λόγο για οπισθοχώρηση στο θέμα:

Καθώς ούτε την απαιτούμενη πλειοψηφία διαθέτει για την στηρίξει αφενός, αφετέρου θα αναγκαζόταν να δει τον αντιπολιτευόμενο πλέον Πάνο Καμμένο να την υπερψηφίζει, προκαλώντας θυμηδία αλλά και αμηχανία στο σώμα των βουλευτών που καλούνται να στηρίξουν σκληρή γραμμή κατά του πρώην μικρού εταίρου της κυβέρνησης.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα:

  • Ο Πάνος Καμμένος σε μια αλλαγή πορείας μετά την συνάντηση με τον Τάκη Μπαλτάκο, δήλωσε πως θα ψήφιζε πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας στην περίπτωση που αυτή αφορούσε την Συμφωνία των Πρεσπών.
  • Η Νέα Δημοκρατία σε μια προσπάθεια να εμφανίσει σκληρή και αμετακίνητη γραμμή και να πείσει το ακροατήριο των ψηφοφόρων της ότι θα μπλοκάρει με κάθε τρόπο την Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, άφησε να διαρρεύσει ότι ήταν έτοιμη να καταθέσει πρόταση μομφήςε αύριο κατά την ομιλία του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη.
  • Η πρόθεση αυτή αδυνατίζει καθώς δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία να την στηρίξει.
  • Θα βρει μπροστά της τον Πάνο Καμμένο να παίρνει πολιτική ρεβάνς από την πτέρυγα της λαϊκής δεξιάς της ΝΔ η οποία τον έχει στοχοποιήσει συστηματικά από το 2015. Εάν ο Καμμένος ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής, αφαιρεί αντιπολιτευτικές λαβές από την Νέα Δημοκρατία και διεμβολίζει από τα δεξιά το κόμμα.

Από το πρωί με το “καλημέρα” η ΝΔ επιχείρησε να φρενάρει την διαδικασία επικαλούμενη την κατάθεση του πρωτότυπου κειμένου του Συντάγματος της ΠΓΔΜ με τις τροποποιήσεις που επέφερε η Συμφωνία των Πρεσπών.

  • Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, επέμενε ότι το κείμενο που έχει καταθέσει και στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας (σύνταγμα και τροποποιήσεις ξεχωριστά) έχει ισχύ επίσημου εγγράφου, καθώς αυτή είναι η πρακτική της γείτονος χώρας.
  • Αργότερα αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι πρόκειται για πρόνοια “που ούτε επιτρεπόταν ούτε απαγορευόταν” από την Συμφωνία των Πρεσπών -δικαίωμα το οποίο χρησιμοποίησε η ΠΓΔΜ- και προβλέπει την αμφίπλευρη λειτουργία στην περίπτωση που η μία από τις δύο πλευρές δεν επικυρώσει την Συμφωνία.
  • Το απόγευμα στη Βουλή κατέθεσε και πάλι το κείμενο του Συντάγματος με τις τροποποιήσεις ξεχωριστά, αλλά από επίσημη πηγή της ΠΓΔΜ και όσι όπως δημοσιεύεται στον επίσημο ιστότοπο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

Η μόνη πλέον φανερά απομονωμένη από το Σώμα του κοινοβουλίου είναι η Χρυσή Αυγή που επιχείρησε με ένα πυροτέχνημα περι αντισυνταγματικότητας να μπλοκάρει την διαδικασία ωστόσο:

  • Κατάφερε να φέρει σε ομόνοια -έστω προς στιγμή – ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ όταν ο Νίκος Δένδιας πήρε τον λόγο και καταδίκασε την Χρυσή Αυγή ως ναζιστές που πράτουν αντιποίηση αρχής ακόμη και όταν χρησιμοποιούν την ελληνική σημαία, χαρακτηρίζοντας το κόμμα φασιστικό”.
  • Ο Σταύρος Κοντονής πήρε με την σειρά του τυον λόγο επιχαίροντας τον Νίκο Δένδια, ενώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον είχαν χειροκροτήσει προηγουμένως για την στάση του.

Το τι θα πράξει τελικά η Νέα Δημοκρατία δεν ειναι κανείς σε θέση να το ξέρει, παρα μόνον το στενό περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο ενδεικτικό της πρόθεσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε τον τόνο το απόγευμα με δήλωση του προέδρου μέσω twitter ότι ακόμη και εάν η Συμφωνία περάσει στην Βουλή, θα την επαναδιαπραγματευθεί όταν γίνει κυβέρνηση, με το Μέγαρο Μαξίμου να απαντά ότι τέτοιο θέμα δεν υφίσταται και τον κοινό νου να αναλογίζεται ακόμη 20 χρόνια διαπραγματεύσεων.

HELLAS JOURNAL

Πόλεμος Μαξίμου με ΝΔ για το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και την επαναδιαπραγμάτευση του Μητσοτάκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: