Το ξεκάθαρο μήνυμα ότι στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχει ρομαντισμός, δεν υπάρχουν μόνιμοι φίλοι ή υπερασπιστές αλλά μόνο συμφέροντα και γι’ αυτό και η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να ταυτίσει τα συμφέροντά της με αυτά των γειτονικών αλλά και μεγαλύτερων χωρών, έστειλε σε τελειόφοιτους μαθητές λυκείου, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης μιλούσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης υπό τον τίτλο «Οι μαθητές ρωτούν», στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «ΑΘΗΝΑ», στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία της ΜΚΟ Reaction.

  • Σε ερώτηση για τις επόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό εξέφρασε την ελπίδα ότι «όταν επιστρέψει (η Τζειν Χολ Λουτ) περί τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου -εκτιμώ μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα είναι στην Κύπρο η κ. Λουτ- θα υπάρχουν αποτελέσματα που θα μας επιτρέψουν συνομιλίες».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι «ο Γ.Γ. (του ΟΗΕ) δεν επέρριψε σε κανένα ευθύνη για το αδιέξοδο επίλυσης του Κυπριακού, γιατί πολύ απλά θέλει να κρατήσει ανοιχτή την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. Αν επέρριπτε ευθύνες σε οποιονδήποτε δεν θα ήταν εύκολο να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια». Το ίδιο και η ΕΕ –είμαστε συνέχεια σε επαφή– γνωρίζει πολύ καλά ποιος ήταν ο λόγος που δεν οδηγηθήκαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα, πρόσθεσε.

Δεν μας απασχολεί ένταξη στο ΝΑΤΟ, θέλουμε λύση χωρίς εγγυήσεις

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ανέφερε ότι «θέση μας όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ είναι ότι κάτι τέτοιο δεν μας απασχολεί αυτή την στιγμή».

  • Σε σχέση με την πιθανότητα να υπάρξουν εγγυήσεις της λύσης του Κυπριακού από το ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι «δεν θεωρούμε ότι στην Κυπριακή Δημοκρατία εν έτη 2019 ένα κράτος μέλος της ΕΕ χρειαζόμαστε τις όποιες εγγυήσεις, από τον όποιο τρίτο». «Καλύτερη εγγύηση για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι το γεγονός ότι είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ», είπε, ενημερώνοντας ότι «το 82% της νομοθεσίας μας προέρχεται από την ΕΕ».

Θέμα που αφορά την Ελληνική Κυβέρνηση η Συμφωνία των Πρεσπών

Σε ερώτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών και πως επηρεάζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «είναι ένα θέμα που αφορά την Ελληνική Κυβέρνηση και είναι απόλυτα σεβαστό τι έχει αποφασίσει η Ελληνική Κυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι δεν επηρεάζει την εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας ούτε την ΑΟΖ της.

  • «Το τι θα γίνει με την Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι κάτι που επηρεάζει την Κυπριακή Δημοκρατία», διευκρίνισε.

Δεν υπάρχει ρομαντισμός στην εξωτερική πολιτική, μόνο συμφέροντα

«Οι άλλες χώρες, πρέπει για να μας βοηθήσουν, να νοιώσουν ότι έχουν και εκείνες να κερδίσουν κάτι», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις των μαθητών.

  • Με οποιονδήποτε συνομιλητή, σημείωσε, για να μπορείς στο τέλος της συζήτησης να κερδίσεις ή τουλάχιστον να προσπαθήσεις να κερδίσεις κάποια υποστήριξη για τα δικά σου θέματα θα πρέπει πρώτα εσύ να παρουσιάσεις μέσα από την συζήτηση, ότι έχεις κάτι να προσφέρεις στον ίδιο.
  • «Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή που επιχειρούμε να κάνουμε στο Υπουργείο Εξωτερικών», σημείωσε.
  • «Δεν έχουμε την εύνοια κανενός. Ο οποιοσδήποτε για να μας υποστηρίξει, πρέπει να έχει συμφέρον ο ίδιος για να μας υποστηρίξει. Στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχει κανένας ρομαντισμός. Δεν υπάρχουν ούτε μόνιμοι φίλοι, ούτε μόνιμοι υπερασπιστές. Υπάρχουν μόνο συμφέροντα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών «το διεθνές σύστημα μέσα στο οποίο καλούμαστε καθημερινά να λειτουργήσουμε, είναι άναρχο. Άρα ο στόχος μας, είτε αφορά τις ΗΠΑ, είτε άλλες χώρες είναι επειδή είμαστε μικρό κράτος να ταυτίσουμε τα συμφέροντα μας με αυτές τις χώρες. Είναι ο μόνος τρόπος».

Θα ενταθούν οι απειλές της Τουρκίας το αμέσως επόμενο διάστημα

Σε ερώτηση για τις απειλές της Τουρκίας, ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για «υβριδικές απειλές», οι οποίες στόχο έχουν την συντήρηση στο δημόσιο διάλογο του θέματος και δεν γίνονται τυχαία. Εκτίμησε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενταθούν αυτές οι δηλώσεις».

  • Απαντώντας στο ερώτημα για το τι κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία ανέφερε ότι «προσπαθούμε να ταυτίσουμε τα συμφέροντα μας στην περιοχή με τα γειτονικά κράτη».
  • Αυτές οι απειλές της Τουρκίας καθημερινά προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε, είναι απειλές και στα γειτονικά κράτη, την ΕΕ και τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κύπρου.
  • «Όλα αυτά τα προβάλλουμε μέσα από τις συζητήσεις μας με όλους αυτούς που σας έχω αναφέρει έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες απειλές από πλευράς Τουρκίας».

Σε άλλη ερώτηση για την παραβίαση του εναέριου χώρου της Κύπρου από την Τουρκία, είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αμέσως ενημερώνει όλους οργανισμούς και κράτη σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, θέτοντας κυρίως το ζήτημα της ασφάλειας. Είναι ένα θέμα το οποίο και τίθεται από πλευράς ΕΕ στο σχετικό κεφάλαιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, εξήγησε.

Επείγουν λύσεις για το μεταναστευτικό, απειλείται η συνοχή της ΕΕ

Απαντώντας σε ερώτημα για το Μεταναστευτικό ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «η ΕΕ απέτυχε μέχρι στιγμής να διαχειριστεί το πρόβλημα της μετανάστευσης».

  • Απέτυχε, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αυτό «απειλεί και την ίδια την συνοχή της ΕΕ». Κατά κύριο λόγο, είπε, τα κράτη του Νότου, οι χώρες της πρώτης γραμμής, ζητούν να υπάρχει ένας διαμοιρασμός όλων αυτών των προσφύγων, προσθέτοντας ότι «και στην Κύπρο αυτό είναι το πρόβλημα, δεν μπορούμε να διαχειριστούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους».
  • Εκτίμησε ότι «είναι ένα θέμα το οποίο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον της ΕΕ». «Πρέπει αμέσως αν βρεθούν λύσεις», τόνισε, προσθέτοντας ότι από κυπριακής πλευράς υπάρχουν εισηγήσεις.
  • Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι θα πρέπει «να πάμε στα αίτια που οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν από τις χώρες τους. Να δημιουργήσουμε συνθήκες στις χώρες αυτές έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι, κατά κύριο λόγο νεαροί, να μην χρειάζεται να φύγουν από τις χώρες τους».

Υπάρχει σύμφωνα με τον ίδιο και μια ανθρωπιστική πτυχή, την οποία θα πρέπει να την δούμε, επισημαίνοντας ότι «είναι λάθος να θεωρούμε ότι όλοι αυτοί οι μετανάστες ευθύνονται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη». Υπενθύμισε ότι και πολλοί Κύπριοι αναγκάστηκαν να φύγουν από την Κύπρο μετά το 1974.

Τη συζήτηση με τον Υπουργό Εξωτερικών συντόνισε ο Χρήστος Κασιμέρης, Καθηγητής της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο οποίος σε εισαγωγική του παρέμβαση κάλεσε τους μαθητές να έχουν άποψη και να την εκφράζουν.

Ο Μάριος Σταύρου της ΜΚΟ Reaction ανέφερε σε χαιρετισμό του ότι μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει δεκάδες σχολεία στο πρόγραμμα και πέραν των 3.200 μαθητών σε ανάλογες εκδηλώσεις δημόσιου διαλόγου με νέους. Μέσα από το πρόγραμμα «ΑΘΗΝΑ», σημείωσε, «δίνουμε την δύναμη, την φωνή και την ενθάρρυνση στους νέους ανθρώπους να ρωτήσουν, να μάθουν και να απαιτήσουν».

Από την πλευρά της η Έλλη Ιωαννίδου, Υπεύθυνη Εταιρικής Ευθύνης της Τράπεζας Κύπρου, σε σύντομο χαιρετισμό της ευχαρίστησε τον Υπουργό και τους μαθητές για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

ΚΥΠΕ
24/01/2019 15:24

Συλλογή 150 έργων Κυπρίων και Ελλήνων καλλιτεχνών σε λεύκωμα της πρεσβείας της Ελλάδας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: