Οι δύσκολες σχέσεις της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών: Τρενάκι σε πάρκο ψυχαγωγίας




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ

Όσοι προδίκασαν το τέλος των σχέσεων των ΗΠΑ και της Τουρκίας έκαναν λάθος. Λάθος όμως έκαναν και αυτοί που μίλησαν για αναθέρμανση και που προέβλεψαν πως οι δύο χώρες επιστρέφουν στις παλιές καλές εποχές, όπου δεν υπήρχαν εντάσεις.

Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις μοιάζουν το τελευταίο διάστημα με τρενάκι σε πάρκο ψυχαγωγίας. Ανεβοκατεβαίνουν προκαλώντας την ίδια στιγμή ίλιγγο σε όσους τις παρακολουθούν.

  • Καθοριστικός παράγοντας είναι το ότι στο τιμόνι των δύο χωρών βρίσκονται δύο ισχυρές αλλά απρόβλεπτες προσωπικότητες, που είναι αποφασισμένες να επιβληθούν και που θεωρούν πως κανένας δεν μπορεί να τους προβάλει αντίσταση. Τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Ταγίπ Ερντογάν θέλουν να κινούν τα νήματα των εξελίξεων και να έχουν τον πρώτο λόγο. Αποτέλεσμα πως οι κινήσεις της Ουάσιγκτον και των ΗΠΑ εξαρτώνται από τη θέληση των δύο προέδρων.

Και αν στην περίπτωση του Ταγίπ Ερντογάν τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα, αφού δεν φαίνεται κανένας ικανός να του προβάλει αντίσταση, μιας και ελέγχει όλες τις εξουσίες, με τον Ντόναλντ Τραμπ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Αμερικανός Πρόεδρος όπως έδειξε και με την απόφασή του για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, δεν διστάζει να ανατρέπει στρατηγικές χρόνων, να ενεργεί μονομερώς και να φέρνει τα πάνω κάτω, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες.

Οι δύο χώρες χρειάζονται η μια την άλλη.

  • Ως χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και συμπορευόμενες για τόσες δεκαετίες, ανέπτυξαν δεσμούς που δεν είναι εύκολο να σπάσουν. Την ίδια ώρα, όμως, κρατούν διαφορετική στάση σε πολλά θέματα, ενώ σε αρκετά άλλα δεν έχουν τις ίδιες επιδιώξεις. Ειδικά στο θέμα της Συρίας και των Κούρδων, Ουάσιγκτον και Άγκυρα δεν φαίνεται να έχουν κοινές συνιστάμενες και είναι έτοιμες να συγκρουστούν.

Ο «γάμος» ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να σπάσει.

Αν και άλλος μήνας του μέλιτος είναι δύσκολο να υπάρξει –παρόλο που στην πολιτική ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ– σαν ένα ζευγάρι που είναι υποχρεωμένο να συμβιώνει για χάρη των παιδιών, οι δύο χώρες δεν θα πάρουν διαζύγιο. Θα συνεχίσουν να αλληλοϋποστηρίζονται τη μια και να αλληλοϋπονομεύονται την άλλη, να εκτοξεύουν απειλές και να υποχωρούν, όμως οριστικό διαζύγιο δεν πρόκειται να πάρουν.

Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις ανέκαθεν ήταν περίπλοκες και έτσι θα παραμείνουν.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Το σκωτσέζικο ντους των ΗΠΑ στην Τουρκία: Η νέα κρίση θα μπορούσε να κτυπήσει την Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: