Οι Αμερικανοί τρέμουν με την ιδέα της σφαγής των Κούρδων της Συρίας: Το μήνυμα στον Ταγίπ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, αν και εργάζεται για ένα πρόεδρο που τον χαρακτηρίζει η εξαλλοσύνη, είναι ένας σοβαρός άνθρωπος και πολιτικός, με συντηρητικές ιδέες, με τις οποίες δεν συμφωνούμε αναγκαστικά.

  • Αλλά δεν κραυγάζει, αντίθετα σέβεται τους συνομιλητές του, ανεξάρτητα θρησκείας και χρώματος. Λένε πως δεν νευριάζει ποτέ, ούτε όταν έχει να κάνει με την τρέλα και την παράνοια, που χαρακτηρίζει την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Ξένισε, λοιπόν, ο τρόπος με τον οποίο χαρακτήρισε το σχέδιο της Τουρκίας, που έχει στόχο τους Κούρδους της Συρίας, στην περίπτωση κατά την οποία αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα και οι μαχητές του YPG παραμείνουν στο έλεος του Ταγίπ Ερντογάν. Διότι ακόμα και για τους εχθρούς δεν χρησιμοποιεί ένας υπουργός τέτοια λέξη, πόσο μάλλον για τους λεγόμενους συμμάχους και φίλους, όπως υποτίθεται είναι οι Τούρκοι.

Θέλουμε να διασφαλίσουμε, είπε ο κ. Μάικ Πομπέο, ότι οι Τούρκοι δεν θα σφάξουν τους Κούρδους. Χρησιμοποίησε τη λέξη slaughter. Δεν είναι ο πρώτος αξιωματούχος που την χρησιμοποιεί. Την είπαν και άλλοι υπό καθεστώς ανωνυμίας. Αλλά ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την εκστόμισε δημόσια και με κάθε επίσημο τρόπο, στη διάρκεια μαγνητοφωνημένης συνέντευξης με την ιστοσελίδα Newsmax, την οποία και δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δημοσιογράφους και πολίτες σε όλο τον κόσμο.

  • Από την ημέρα της δήθεν νίκης του Ερντογάν επί του Τραμπ με την σαχλή απόφαση απόσυρσης των Αμερικανών πεζοναυτών, έχουν αλλάξει πολλά. Και όσοι πρόβλεψαν ότι η υλοποίηση της απόφασης είναι δύσκολη, είχαν μεγάλο δίκιο… Και φαίνεται να νικούν όσοι πιστεύουν πως η απόσυρση των Αμερικανών από τη Συρία, αποτελεί ήττα για τις ΗΠΑ και νίκη για τη Ρωσία και το Ιράν. Για την Τουρκία ας μην το συζητάμε καν. Είμαι από αυτούς τους πολλούς που πιστεύουν ότι θα είναι η χαμένη της υπόθεσης, διότι στο τέλος ο κ. Τραμπ θα καταλάβει ότι ο Ερντογάν δεν είναι φίλος ούτε με τον …εαυτό του.

Η δήλωση του κ. Πομπέο δείχνει και τον τρόπο σκέψης των γραφειοκρατών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που άρχισαν να βάζουν μυαλό και να αντιλαμβάνονται την πραγματική «αξία» της Τουρκίας. Που δεν είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής σημασίας, όσο νόμιζαν, αφού στα θέματα της Ρωσίας και του Ιράν τίθεται απέναντι των Αμερικανών, ενώ τους δημιουργούν και συνεχή προβλήματα στο επίπεδο του ΝΑΤΟ.

  • Αλλά, δεν είναι μόνο αυτή η δήλωση που προκάλεσε εντύπωση. Είναι και η επίσημη διαρροή της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η εγκατάσταση των ρωσικών S-400 αποτελεί αντιαμερικανική και αντινατοϊκή ενέργεια και ότι δεν θα δοθούν στην Τουρκία ούτε οι Πάτριοτ ούτε τα μαχητικά F-35. Πρόκειται για την τελική απάντηση των Αμερικανών…

Ήταν κάτι που γνωρίζαμε αλλά άξιζε τον κόπο η επίσημη διευκρίνηση επειδή οι Τούρκοι ισχυρίζονταν ότι θα τα αγοράσουν όλα, και τα ρωσικά και τα αμερικανικά συστήματα, και δεν υπάρχει πρόβλημα με την Αμερική. Κάνουν λάθος, για μία ακόμη φορά…

Στο θέμα της Συρίας ο κ. Πομπέο ήταν ξεκάθαρος:

  • Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των Αμερικανών πεζοναυτών.
  • Έχει σημασία η διασφάλιση ότι οι Τούρκοι δεν θα σφάξουν τους Κούρδους
  • Πρέπει να προστατευθούν οι θρησκευτικές μειονότητες, και

Όλα τα παραπάνω, όπως το έθεσε ο κ. Πομπέο, παραμένουν ακόμα στις προτεραιότητες της αμερικανικής πολιτικής, ακόμα και αν ισχύει η απόφαση του κ. Τραμπ για την αμερικανική αποχώρηση από τη Συρία…. Ακόμα και να φύγουν, λοιπόν, οι Αμερικανοί θα φροντίσουν τους Κούρδους συμμάχους τους και δεν θα επιτρέψουν τη σφαγή τους από τους Τούρκους…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Λυπήθηκε τους Κούρδους ο Τραμπ! Ανησυχούν οι στρατηγοί για την αλλοπρόσαλλη πολιτική του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: