Ο Τούρκος είδε φως και μπήκε: Μια μέρα θα απλώνουν τα κόκκινα χαλιά για τους καταχτητές




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο νέος ευνοούμενος της Άγκυρας στα κατεχόμενα, αλώνισε στις ΗΠΑ. Και αλώνισε γιατί πλέον το θεωρούν όλοι φυσιολογικό ένας αξιωματούχος παράνομου καθεστώτος να έχει επαφές.

Αυτό είναι και αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε τον «τροχονόμο» σε επαφές ξένων αξιωματούχων στα κατεχόμενα. Θεώρησε πως έτσι θα μπορούσε να «συμβάλει» σε μια συμφωνία για το Κυπριακό, ενισχύοντας και αναβαθμίζοντας, ωστόσο, επί της ουσίας τους εγκάθετους της Τουρκίας.

  • Για αυτές τις επαφές υποβοηθητικό ήταν και είναι και το γεγονός ότι το Κυπριακό –και με δική μας ευθύνη– θεωρείται ως μία διαφορά μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αφήνοντας σκοπίμως την Τουρκία στο απυρόβλητο.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι, λοιπόν, πήγε στις ΗΠΑ και είχε επαφές τις οποίες όπως συνηθίζεται τις ανακοίνωσε εκ των υστέρων για να αποφευχθούν παρεμβάσεις της Λευκωσίας για ακύρωσή τους. Είχε αλλεπάλληλες επαφές και εξήγησε το διχαστικό, διχοτομικό του όραμα σε ξένους αξιωματούχους.

Με βάση και τα όσα ο ίδιος έχει αναφέρει σε δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια των επαφών του στις Ηνωμένες Πολιτείες, συναντήθηκε διαδοχικά, με τη Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, με τον αρμόδιο Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ για τις Ειρηνευτικές Αποστολές Ζαν Πιερ Λακρουά, τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Βρετανίας στα ΗΕ Τζόναθαν Άλεν, με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ρωσίας στα ΗΕ, καθώς και με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Γερμανίας που είναι μη μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ (για την περίοδο 2019-2020), τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο του Περού στα ΗΕ και άλλους τους οποίους δεν κατονομάζει. Συναντήθηκε και με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Δομινικανής Δημοκρατίας.

  • Από τη Νέα Υόρκη ο Οζερσάι πήγε στην Ουάσινγκτον και φαίνεται να πέρασε και το κατώφλι του Λευκού Οίκου. Συναντήθηκε διαδοχικά με την Αμερικανίδα αξιωματούχο, αρμόδια για θέματα Ευρώπης και Ρωσίας, Fiona Hill και τον υφυπουργό Εξωτερικών Wess Mitchell.

Οι επαφές αυτές του Κουντρέτ Οζερσάι δημιουργούν απορίες και εγείρονται σοβαρά ζητήματα:

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
  • Με ποία ιδιότητα έγινε δεκτός ο κ. Οζερσάι; Ποίον εκπροσωπεί; Τι μπορεί να συζητήσει, για παράδειγμα, με τα Ηνωμένα Έθνη για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ; Τι συζήτησε με τους Αμερικανούς αξιωματούχους; Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό; Την περιοχή; Το φυσικό αέριο;

Είναι σαφές πως ο κ. Οζερσάι δεν έχει οποιοδήποτε καθεστώς, το οποίο να δικαιολογεί τις επαφές του αυτές σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον. Είναι αξιωματούχος ενός παράνομου καθεστώτος, ενός αποσχιστικού μορφώματος, το οποίο έχει καταδικαστεί από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

  • Ο Οζερσάι είναι ως γνωστό ο ευνοούμενος της Άγκυρας στα κατεχόμενα, ο πραγματικός της εγκάθετος, αλλά αυτό δεν αφορά ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε οποιαδήποτε άλλη ξένη κυβέρνηση. Η αναγνώριση του Οζερσάι ως συνομιλητή τους σαφώς και υπονομεύει τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος παραμένει ανενεργός από την περίοδο που επιχείρησε να διατυπώσει μια διαφορετική άποψη από αυτήν της κατοχικής δύναμης.

Η αναγνώριση του Οζερσάι ως συνομιλητή ενισχύει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τουρκικής πλευράς, αλλά και από τρίτους, για τη δημιουργία συνθηκών για συνεργασία μεταξύ οντοτήτων. Να λειτουργήσουν, δηλαδή, δύο διοικήσεις πλάι-πλάι.

Μια μέρα θα… ξυπνήσουν όσοι διαχρονικά υπνώττουν και θα βρεθούν προ εκπλήξεως βλέποντας κόκκινα χαλιά να απλώνονται στους εγκάθετους της Άγκυρας. Μια μέρα, η «ευελιξία», η ανεκτικότητα, πληρώνεται. Και τον λογαριασμό θα τον πληρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, η ελληνική πλευρά στην Κύπρο. Όταν, για παράδειγμα, η Ε.Ε. έχει απευθείας επαφές με τον παράνομο καθεστώς, ξένοι πρέσβεις μπαινοβγαίνουν στο λεγόμενο προεδρικό, γιατί να μην κάνουν κι άλλα βήματα.

Και τα άλλα βήματα, πέραν από τις επαφές, θα μπορούν να είναι μερίδιο στο αέριο, συμμετοχή σε διεθνείς δραστηριότητες κ.λπ. Και τότε δεν θα έχουν λόγο για να συναινέσουν σε συμφωνία στο Κυπριακό.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Θα δέσουν την Κύπρο σε μία κόλλα χαρτί: Αναζητούν τον τρόπο παράδοσης στην Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: