Ο Νετανιάχου ομιλεί για “κοινές επιχειρήσεις” με τις ΗΠΑ στη Συρία: Συνάντησε τον Πομπέο




Για “κοινές επιχειρήσεις συνεργασίας” στη Συρία, μίλησε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισράηλ, Μπέντζαμιν Νετανάχου, μετά τη συνάντηση που είχε στην Μπραζίλια της Βραζίλιας με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο.

Η συνάντηση έγινε στη διάρκεια γεύματος και οι δύο άνδρες συζήτησαν το αίτημα του κ. Νετανιάχου για ακύρωση της απόφασης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει από τη Συρία τους Αμερικανούς πεζοναύτες που λαμβάνουν μέρος σε επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, μαζί με Κούρδους και Άραβες αντάρτες.

Όπως είναι γνωστό, μετά τις διαμαρτυρίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού και της ηγεσίας των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχει σημειωθεί μία “παύση” στην απόσυρση. Ο κ. Τραμπ την χαρακτήρισε “αργή” αποχώρηση.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι θα συζητήσει με τις ΗΠΑ τρόπους για την εντατικοποίηση της συνεργασίας στην ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και για τις επιχειρήσεις συνεργασίας στην Συρία, αλλά και οπουδήποτε, ώστε να εμποδιστεί η “επιθετικότητα” του Ιράν στην Μέση Ανατολή, μετά την απόφαση των ΗΠΑ για την Συρία.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών δήλωσε ότι η απόφαση του προέδρου Τραμπ για την Συρία σε καμία περίπτωση, δεν αλλάζει την συνεργασία με το Ισραήλ.

Οι πολεμικές επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και οι επιχειρήσεις κατά της επιθετικότητας του Ιράν συνεχίζονται.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πρωθυπουργός Νετανιάχου: Χαίρομαι που βλέπω τον υπουργό Εξωτερικών Πομπέο, τον καλό φίλο μας Mike, για δεύτερη φορά, νομίζω, σε περίπου ένα μήνα. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε. Πρόκειται να συζητήσουμε την έντονη συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία θα ασχοληθεί και με τις ερωτήσεις που θα ακολουθήσουν την απόφαση – την αμερικανική απόφαση για τη Συρία. Θα συζητήσουμε την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας στη Συρία και σε άλλες χώρες, για να εμποδίσουμε την επιθετικότητα του Ιράν στη Μέση Ανατολή και να το επαναφέρουμε. Αυτός είναι ένας κοινός στόχος και οφείλω να πω ότι εγώ με τον Πρόεδρο (Τραμπ) καταβάλλουμε τις προσπάθειές μας για αυτοάμυνα κατά της Συρίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων μέρες. Έτσι θα έχουμε πολλά να συζητήσουμε γι’ αυτό και για άλλα 10 θέματα.

Υπουργός Πομπέο: (Γέλια.) Ευχαριστώ. Θα προσθέσω ότι είναι υπέροχο να σας ξαναδώ, κύριε Πρωθυπουργέ. Είναι υπέροχο. Η απόφαση που έλαβε ο Πρόεδρος Τραμπ για τη Συρία σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει τίποτα. Αυτή η κυβέρνηση εργάζεται παράλληλα με το Ισραήλ. Η εκστρατεία εναντίον του ISIS συνεχίζεται, συνεχίζονται οι προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας του Ιράν και η δέσμευσή μας για σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και για την προστασία του Ισραήλ συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο που προηγήθηκε της απόφασης αυτής. Έτσι έχουμε πολλά να μιλήσουμε σήμερα. Όλοι έχετε κάνει καλή δουλειά στην επιχείρηση Northern Shield. Αντιλαμβανόμαστε την απειλή εναντίον της ισραηλινής κυριαρχίας, είναι απειλή για την περιοχή και τη χώρα, από την ιρανική Χεζμπολάχ – και θα συνεργαστούμε στενά για να διασφαλίσουμε ότι το κάνουμε σωστά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Νετανιάχου κέρδισε τον “πρώτο γύρο” από τον Ερντογάν: Πως έπεισε τον Τραμπ για τη Συρία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: