Ο νεοσουλτάνος Ταγίπ …θυμήθηκε τον Μακάριο: Τώρα κάνει πόλεμο και με τις ψευδαισθήσεις

Το άγαλμα με τον Μακάριο, το οποίο βεβηλώθηκε. Φωτογραφία από τον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό ΑΚΙΤ
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει ανοίξει μέτωπα με όλους.

Βρίσκεται σε ανοικτή αντιπαράθεση με γείτονες και μη, βλέποντας παντού εχθρούς. Δεν μπορούμε να αναλύσουμε αυτό το σύμπτωμα, αλλά είναι σαφές πως ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας, χρήζει ειδικής προσέγγισης. Ιδιαίτερα παρακολουθώντας τον να τσακώνεται με πολιτικούς του αντιπάλους για τον… Μακάριο.

Κατηγόρησε με ύφος και υψηλούς τόνους, ως να έγινε το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της Τουρκίας, τον υποψήφιο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου επειδή είχε ζητήσει και έγινε μνημείο για την Κύπρο. Στο άγαλμα αυτό, στο οποίο περιλαμβάνονται διάφορες μορφές, έχει τοποθετηθεί και αυτή του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

  • Είπε ο Ερντογάν πως «ο υποψήφιός τους (του CHP) για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης που έκανε άγαλμα για την Κύπρο τοποθετώντας και Ε/Κ ηγέτη που υποστήριζε τη δολοφονία όλων των Τουρκοκυπρίων στο νησί, διακατέχεται κι αυτός από την ίδια άρρωστη νοοτροπία».

«Πόλεμος» για ένα άγαλμα.

  • Και διερωτάται κανείς πως μπορεί αυτός ο άνθρωπος, αυτή η ηγεσία, να συζητήσει με στόχο μια συμφωνία στο Κυπριακό, όταν δεν μπορεί να ανεχτεί την ιστορία, ένα ιστορικό ηγέτη, που είτε το θέλει είτε όχι, διαδραμάτισε ρόλο στην Κύπρο. Όσοι σπεύσουν να υποστηρίξουν πως η ομιλία ήταν προεκλογική ( έγινε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του), να υπενθυμίσουμε πως αυτή η συμπεριφορά δεν επηρεάζεται από καμία συγκυρία. Ούτε από εκλογές, ούτε από καμία άλλη εξέλιξη. Είναι η ίδια και βαθιά εδραιωμένη στις πεποιθήσεις του ισλαμοφασίστα της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται συναφώς πως πριν από ένα χρόνο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  είχε καλέσει στα κατεχόμενα  τον όχλο να επιτεθεί κατά ενός δημοσιογράφου, μιας εφημερίδας, επειδή του ασκεί κριτική, έχει μια άλλη άποψη και προσέγγιση. Πρόκειται για τον Σενέρ Λεβέντ της εφημερίδας «Αφρίκα». Τέτοιες συμπεριφορές είναι φασιστικές και είναι διαχρονικές. Ο δικτάτορας Ερντογάν δεν ανέχεται τη διαφορετική άποψη και καλεί ευθέως τον όχλο να κτυπήσει τους διαφωνούντες.

  • Δεν ανέχεται τους Κούρδους, τους Ελληνοκύπριους (πλην εκείνους που κινούνται στα… νερά του), τους αντιφρονούντες στην Τουρκία και τα κατεχόμενα.

Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που κατέρριψε ρωσικό αεροσκάφος αλλά και που ταυτόχρονα φλερτάρει με τον Κρεμλίνο. Είναι αυτός που έδειξε τις προάλλες πόρτα στο σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου,Τζον Μπόλτον, στενού συνεργάτη του Προέδρου Τραμπ, απορρίπτοντας τους όρους που έθεσε και ξεκαθαρίζει πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ εάν απειληθούν οι Κούρδοι του YPG από την Τουρκία.

Αυτόν έχουμε απέναντι μας, με αυτόν θα συζητάμε. Σωστά. Να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις και προσδοκίες. Εάν θέλουμε αποτέλεσμα θα πρέπει να αλλάξουμε και πολιτική, τακτική. Να εγκαταλειφθεί η προσέγγιση με δώρα και υποχωρήσεις μπορεί να εξημερωθεί το θηρίο. Η εμπειρία και η πορεία του Κυπριακού δείχνουν πως αντιθέτως αποθρασύνεται το θηρίο και αναβαθμίζει τις αξιώσεις του.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Τι θα πράξει απ’ εδώ και πέρα ο Τραμπ για την Τουρκία; Σκληρή η σύγκρουση με τον Ερντογάν

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal