Ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέφρι, στην Άγκυρα: Συζήτηση για το μέλλον του Άσαντ




Στην Άγκυρα φτάνει σήμερα ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Συριακό Τζέιμς Τζέφρι, ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις στο τουρκικό κανάλι Αλ Χαμπέρ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κάτι ξεκάθαρο και πως ο διάλογος για το Συριακό συνεχίζεται.

Πρόσθεσε ότι με τις ΗΠΑ πέραν από ένα δυο σημεία, οι απόψεις τους συμπίπτουν. “Συνεχίζουμε τις επαφές μας για το σε ποιο σημείο θα διακόψουν τους δεσμούς τους με το YPG (Κούρδους Συρίας) και θέματα παρόμοια”, ανέφερε.

Για τη Ρωσία ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά απόψεων στο θέμα της πολιτικής λύσης στη Συρία πέραν του εάν θα συνεχίσει ή όχι ο Άσαντ. “Εκείνοι υποστηρίζουν να συνεχίσει ο Άσαντ. Η δική μας συνείδηση δεν επιτρέπει να πούμε σε ένα άτομο που έχει σκοτώσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να συνεχίσει. Το κοιτάμε από την πραγματική, αντικειμενική πλευρά. Όλοι έχουν διαφορετικά συμφέροντα. Η Ρωσία θέλει να μείνει εκεί. Πέραν από αυτό συνεχίζουμε μαζί την πολιτική διαδικασία. Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για πολιτική λύση χάρη στα βήματα που έχουμε κάνει στην Αστάνα, το Σότσι και τη Γενεύη”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη η σύνοδός τους για τη συνταγματική επιτροπή της Συρίας αλλά δεν κατάφεραν να προβούν σε ανακοινώσεις εξαιτίας μερικών ονομάτων, ωστόσο είπε ότι πλησίασαν πολύ. “Αν σήμερα τοποθετείται συνταγματική επιτροπή αυτό γίνεται χάρη στα βήματα που κάναμε με τη Ρωσία και το Ιράν”, είπε, ενώ υποστήριξε πως οι κινήσεις κάποιων δυτικών χωρών να εμποδίσουν τη συνταγματική επιτροπή “πηγάζουν λίγο από ζήλεια”.

Για την επιχείρηση της Τουρκίας στα ανατολικά του Ευφράτη, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι μετά την απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση από τη Συρία την έχουν παγώσει. “Συζητάμε με όλους αυτή τη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή δεν έχει έρθει επιπρόσθετη διαταγή από τον αρχιστράτηγο (εννοεί τον Τούρκο Πρόεδρο). Αλλά υπάρχει η προετοιμασία και η δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να την ξεκινήσει”, ανέφερε.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
24/01/2019 12:47

Η Τουρκία μπορεί να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία λέει τώρα ο Τσαβούσογλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: