Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, Λευκωσία 11 Ιανουαρίου 2019. ΓΤΠ, ΣΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Ντε φάκτο συνομοσπονδία: Τουρκική φόρμουλα για συνεργασία «δυο οντοτήτων» χωρίς συμφωνία

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Άγκυρα προωθεί συστηματικά και μεθοδικά φόρμουλα για συνεργασία των «δύο πλευρών» στην Κύπρο χωρίς την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως η τουρκική πλευρά διά του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και διά του εγκάθετου της στα κατεχόμενα, Κουντρέτ Οζερσάι, ξανασερβίρουν τη συνταγή της «συνεργασίας», που συνιστά εν πολλοίς ομαλοποίηση με τα κατοχικά δεδομένα.

Η λογική της συμβίωσης πλάι-πλάι με κάποιες «κοινές δράσεις», τίθεται στις συναντήσεις Τούρκων αξιωματούχων με ξένους συνομιλητές τους. Οι «κοινές δράσεις» αφορούν πρωτίστως το φυσικό αέριο και ζητήματα χαμηλής πολιτικής ενώ για τα υπόλοιπα θα παραμένει η κατάσταση ως έχει.

Σε ό,τι αφορά το αέριο, συντηρείται εμπλουτισμένη με νέα στοιχεία η πρόταση που κατέθεσε στις 24 Σεπτεμβρίου 2011 ο τότε κατοχικός ηγέτης Ντέρβις Έρογλου, για συνδιαχείριση ή διαμοιρασμό του φυσικού αερίου. Για να… διευκολύνει τις συζητήσεις ο Τσαβούσογλου προτείνει όπως τα θέματα της συνδιαχείρισης και της κατανομής των εσόδων γίνουν μέσω Ε.Ε. ή εταιρειών.

Την ίδια ώρα, γίνεται αναφορά σε ζητήματα «χαμηλής πολιτικής», όπως η κινητή τηλεφωνία, ηλεκτρισμός, έγκλημα κ.λπ. Σημειώνεται συναφώς ότι ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Κουντρέτ Οζερσάι, κατά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, έχει αναφέρει πως δεν χρειάζεται η παρουσία της ΟΥΝΙΦΙΚΥΠ, σημειώνοντας πως τα προβλήματα που προκύπτουν -για παράδειγμα στη νεκρή ζώνη- μπορούν να τα επιλύουν οι δύο πλευρές. Και όταν αναφέρεται στην προκειμένη περίπτωση σε «δύο πλευρές» δεν εννοεί την Κυπριακή Δημοκρατία και τον τουρκικό στρατό κατοχής, αλλά τις «δύο οντότητες».

Ο βασικός στόχος των Τούρκων είναι να βάλουν χέρι στο φυσικό αέριο διατηρώντας τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων στο νησί. Την ίδια ώρα, επί του εδάφους, εκείνο που επιδιώκουν είναι να διαμορφώσουν το τοπίο για να λειτουργούν «σε συνθήκες ομαλότητας», δύο συνιστώντα κρατίδια. Είναι προφανές από τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς αυτούς πως δεν αποτελεί -ούτε και αποτελούσε βέβαια ποτέ- προτεραιότητα για την Άγκυρα η λύση του Κυπριακού.

Θετικό ότι τα ΗΕ θεωρούν απαραίτητη την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, λέει ο Προδρόμου

Be the first to comment on "Ντε φάκτο συνομοσπονδία: Τουρκική φόρμουλα για συνεργασία «δυο οντοτήτων» χωρίς συμφωνία"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*