Μετά από οκτώ χρόνια η Πολεμική Αεροπορία αναλαμβάνει την ηγεσία του Στρατεύματος, με τον νέο Αρχηγό να έχει ήδη τρέξει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών F-16 στο επίπεδο Viper και ομολογουμένως καίριες αποφάσεις για αρκετά ζητήματα που είχαν βαλτώσει, όπως η διαβόητη συντήρηση των κινητήρων των πυροσβεστικών αεροσκαφών CL-215.
«Αν χρειαστεί το κανόνι να σκοτώσει το κουνούπι, τότε και αυτό θα γίνει», είχε σημειώσει για τις πτήσεις των Τουρκικών UAV’s στην οριογραμμή του FIR και όχι μόνο. Σε ακόμη μια αποστροφή του λόγου του, είχε τονίσει αποστέλλοντας και πάλι μήνυμα «εκείνο που επιδιώκουμε με χαμηλούς τόνους είναι να πετύχουμε την αποστολή μας, η οποία είναι να πετάμε, να μαχόμαστε και να νικάμε. Πάντα με ασφάλεια» .
Η τελευταία αποστολή μηνύματος που είχε κάνει πριν λίγους μήνες ο Πτέραρχος Χριστοδούλου ήταν:
Πάντως από την θέση του Α’ ΓΕΕΘΑ, ο Πτέραρχος Χριστοδούλου ίσως καταφέρει να τρέξει πιο γρήγορα το χρονίζον και φλέγον ζήτημα των μαχητικών Mirage 2000 και Mirage 2000-5 το οποίο πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεράσει τις ατέρμονες συζητήσεις σε επίπεδο Γενικών Διευθύνσεων εξοπλισμών, να φτάσει στην βουλή και να ερωτηθεί με απλά λόγια η επιτροπή: «θέλετε ή δεν θέλετε να υπάρχουν τα Mirage στην μαχητική φαρέτρα της Πολεμικής Αεροπορίας»;
Αυτή ήταν μια πρώτη αντίδραση στελεχών της ΠΑ, μετά την ανακοίνωση της νέας σύνθεσης της ηγεσίας των ΕΔ. Φυσικά υπάρχουν κι΄ άλλα δισεπίλυτα ζητήματα που αφορούν τον μεταγωγικό στόλο των αεροσκαφών, για τα οποία σε πολλά η Πολεμική Αεροπορία έχει πληρώσει το τίμημα αλλά δεν της έχει αποδοθεί το προϊόν…
Αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ, ίσως ενδιάμεση λύση μονάδας επιφανείας μέχρι την τελική απόφαση για το νέο πλοίο που θα σημάνει την αλλαγή σελίδας για το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο μάλλον θ’ αργήσει ακόμη περισσότερο και πολλά άλλα.
Επιπλέον ο βάλτος που ακούει στο όνομα αναδιοργάνωση του στρατεύματος θα προχωρήσει ποτέ ή θα μείνει στα χαρτιά.; Πληροφορίες λένε πως τουλάχιστον σε υπουργικό πλέον επίπεδο αναμένεται να τρέξει το θέμα των ειδικών επιχειρήσεων, μένει αυτό φυσικά να φανεί.
Αν μιλήσουμε με όρους μπιλιάρδου η «καραμπόλα» που προέκυψε με την επιλογή του Αντιστρατήγου Γιώργου Καμπά στην θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, θα λέγαμε πως δεν την περίμεναν πολλοί στο ΓΕΣ. Οι περισσότεροι θα λέγαμε πως στοιχημάτιζαν στο πρόσωπο του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Φλώρου πως αν δεν ήταν ο επόμενος Α’ ΓΕΕΘΑ, θα είναι τουλάχιστον Α’ ΓΕΣ.
Ο νέος Αρχηγός του Στρατού Ξηράς έως σήμερα είναι ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού κι έχει υπηρετήσει σε πολλές μονάδες της παραμεθορίου, προερχόμενος από τι τάξεις του Πυροβολικού, το οποίο ως γνωστό είναι αναπτυγμένο τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Το who is who του νέου Α’ ΓΕΣ δείχνει την εμπειρία του, είναι απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων, τάξη του 83 η οποία ομολογουμένως έχει αποδώσει αυτή τη στιγμή στις τάξεις του ΣΞ επτά Αντιστρατήγους. Δυο προηγούνται του Γεωργίου Καμπά κι άλλοι τέσσερις βρίσκονται κάτω από αυτόν στην επετηρίδα, μάλιστα όλοι τους φορούν τον πράσινο μπερέ του Καταδρομέα.
Ο νέος Α’ ΓΕΣ εκτός από τα σχολεία των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι απόφοιτος του τμήματος αξιωματικών πυροβολικού μάχης του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ στο Fort Sill και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Στρατηγική και Διπλωματία.
Σίγουρα ο Στρατός Ξηράς είναι το «πολυπληθές» όπλο στις Ένοπλες Δυνάμεις κι εκείνο το πολυπόθητο συμμάζεμα, μάλλον είναι άγνωστο ποιος υπουργός και ποιος Αρχηγός θα το πραγματοποιήσει δίχως να υπολογιστεί το γνωστό σε όλους πολιτικό κόστος των αποφάσεων.
Ο Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, έως πριν λίγες ώρες Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, είναι το πρόσωπο που θα τρέξει απ’ εδώ και στο εξής τα φλέγοντα θέματα της Πολεμικής Αεροπορίας από την θέση του Αρχηγού του επιτελείου.
Παλιός «φαντομάς» και διαθέσιμος ιπτάμενος στα νεότερα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, από την Λάρισα που βρίσκεται το στρατηγείο του, καθημερινά αναχαίτιζε τις Τουρκικές προκλήσεις πάνω από το Αιγαίο. Στελέχη της ΠΑ μιλούν με θερμά θα λέγαμε λόγια για έναν έμπειρο ιπτάμενο με πολλές ώρες στα readiness και όχι μόνο.
Ο Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης παραμένει στην γέφυρα του επιτελείου για το Πολεμικό Ναυτικό, ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά τις ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, όπως και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πολύ πιθανό, έλεγαν έμπειρα στελέχη του Ναυτικού, αυτός να είναι ο λόγος που παρέμεινε στην θέση του ηγήτορα, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που υπερθεμάτιζαν πως το 2019 φαίνεται να είναι η χρονιά του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο ίδιος πολύ πρόσφατα είχε τονίσει την άμεση ανάγκη για την αναβάθμιση των φρεγατών που προαναφέραμε και σ’ αυτό το κομμάτι θα έχει συνεργασία με το νέο Α’ ΓΕΕΘΑ που μάλλον θα πρέπει να πιέσει για να τρέξουν όλα πολύ γρήγορα, ενώ δεν είναι λίγες και οι συναντήσεις που έχει κάνει με τους «μνηστήρες» του ΠΝ, οι οποίοι πλασάρουν τα νέα τους επιτεύγματα ως τα πλοία της επόμενης γενιάς για το ναυτικό.
Η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων: Επιλογές με λελογισμένο ρίσκο και γνώμονα τη σταθερότητα