Νέα “φάτουα” από το Ελ Άζχαρ για τη συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στις γιορτές




Μία ξεκάθαρη απάντηση έδωσε το Ελ Άζχαρ, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του μουσουλμανικού κόσμου, σε όσους καλλιεργούν τη διχόνοια μεταξύ των χριστιανών και των μουσουλμάνων, παρουσιάζοντας μία νέα«φάτουα» (σ.σ.: γνωμοδότηση του μουφτή), σύμφωνα με την οποία «η ανεκτικότητα και η συνύπαρξη μουσουλμάνων και χριστιανών και η ευγένεια μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των διακοπών, των γάμων και των κοινωνικών εκδηλώσεων είναι όχι μόνο αποδεκτή, αλλά και επιθυμητή».

Η εν λόγω φάτουα μάλιστα δημοσιεύτηκε στη σελίδα του στο Facebook και μεταδόθηκε άμεσα από μεγάλες αιγυπτιακές εφημερίδες, όπως από την ευρείας κυκλοφορίας σε όλον τον αραβικό κόσμο «Αλ Αχράμ», δίνοντας μηνύματα και προς πολλούς αποδέκτες σε πολλές χώρες στον κόσμο.

Στη σχετική αυτή γνωμοδότηση αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «η ισλαμική θρησκεία παροτρύνει τους οπαδούς να ενισχύσουν τους δεσμούς φιλίας και συμπόνιας μεταξύ των ανθρώπων της ίδιας χώρας».

Μάλιστα, μέσα από το ίδιο κείμενο, δόθηκε και η θεολογική εξήγηση, στηριζόμενη σε «χαντίθ» σύμφωνα με το οποίο ο Προφήτης Μωάμεθ δέχτηκε δώρα από κάποιους βασιλιάδες και αυτοκράτορες κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Αφορμή για την παρουσίαση της εν λόγω φάτουα, είναι ο εορτασμός των Χριστουγέννων που ήδη πέρασε για τις περισσότερες χώρες της Δύσης, όσο και ο επικείμενος εορτασμός των Χριστουγέννων για τους Κόπτες της Αιγύπτου (που αντιπροσωπεύουν επίσημα τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού της χώρας) και τα οποία εορτάζονται σε πέντε μέρες, στις 7 Ιανουαρίου (σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο).

Στο δρόμο που χάραξε ο Τραμπ η Ονδούρα: Σχεδιάζει να ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

02/01/2019 08:42
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Ν. Κάτσικα
Κάιρο, Αίγυπτος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: