Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου: Αναγνωρίζουμε τη «Μακεδονία» με το συνταγματικό της όνομα




Η Τουρκία θα συνεχίσει να αναγνωρίζει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέροντας ότι η απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση και τη Βουλή των Σκοπίων.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι έχουν ισχυρούς δεσμούς, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους σχέσεις αλλά θέλει ιδιαίτερα να τονίσει ότι και οι πολιτικές τους σχέσεις είναι θαυμάσιες. “Είμαστε μία χώρα που έχει εξ αρχής αναγνωρίσει τη Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα. Και υπάρχει μια υποσημείωση στα έγγραφα του ΝΑΤΟ ότι η Τουρκία αναγνωρίζει τη Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα. Τώρα αναφορικά με το θέμα της αλλαγής του ονόματός της, παρακολουθούμε τις συμφωνίες με την Ελλάδα, παρακολουθούμε τις προσπάθειες. Κι εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις που πήρε ή θα πάρει ο λαός και η Βουλή της Μακεδονίας. Και θα συνεχίσουμε να αναγνωρίζουμε τη Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα και κατά τη μετέπειτα διαδικασία. Και ασφαλώς αυτή η απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση της Μακεδονίας και της Βουλής της”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών πιστεύουν ότι “τελικά θα αρθούν τα εμπόδια για ένταξη της Μακεδονίας στους ευρωπαϊκούς – ατλαντικούς θεσμούς”. “Εμείς από την αρχή είμαστε από τους πιο θερμούς υποστηρικτές μεταξύ των συμμάχων για την ένταξη της ‘Μακεδονίας’ και των άλλων βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Αυτή η στήριξή μας θα συνεχιστεί και από δω και πέρα”, ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Νικολά Ντιμιτρόφ είπε ότι θέλει να απευθύνει μήνυμα φιλίας και συνεργασίας από το ‘μακεδονικό’ λαό, ενώ αναφέρθηκε και σε ‘μακεδονική’ γλώσσα, αναφερόμενος σε κοινή λέξη που υπάρχει και στα τουρκικά.

Η ζώνη ασφαλείας στη Συρία

Η ζώνη ασφαλείας βορείως της Συρίας είναι σημαντική για τη σταθερότητα, είναι σημαντική για την επιστροφή των Σύριων, δήλωσε εκτός των άλλοων ο Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι πρώτα από όλα οι δύο αρχηγοί των γενικών επιτελείων στρατού Τουρκίας και ΗΠΑ συζήτησαν για το πως μπορεί να γίνει συντονισμός για απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Πρόσθεσε ότι αξιολόγησαν και τα θέματα της αμυντικής βιομηχανίας των δύο χωρών. Για τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι πριν από 1,5 χρόνια είχαν υποβάλει αίτημα στις ΗΠΑ για την αγορά τους. «Εμείς πήραμε τους S-400 γιατί έχουμε ανάγκη. Αλλά έχουμε και από άλλο σύστημα ανάγκη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι εξίσου σημαντικό για την Τουρκία είναι το κόστος αλλά και ο τρόπος αποπληρωμής μία πιθανής αγοράς του αμερικανικού συστήματος, ενώ σε τεχνικό επίπεδο οι όροι της Τουρκίας είναι δύο: συμπαραγωγή και μεταφορά τεχνολογίας.

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων χαρακτήρισε τη σχέση της χώρας του με την Τουρκία “ρομαντική” «Θα χαρακτήριζα τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών “ρομαντική”, παρόλο που μπορεί να παρεξηγηθεί», είπε χαρακτηριστικά το Νικολά Ντιμιτρόφ. Όπως είπε η σχέση αυτή είναι πέραν από πολιτικά όρια και ιδεολογίες, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες με την Τουρκία, αλλά και πολλά κοινά συμφέροντα με την Τουρκία, ειδικά στα Βαλκάνια. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μάλιστα με ανάρτηση στο τουίτερ εύχεται να καλωσορίσει σύντομα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις, την ΠΓΔΜ ως το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
17/01/2019 15:44

Τρεις τραυματίες από έκρηξη σε πανεπιστήμιο στη Λυών: Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: