Να παραδώσουν τον Γκιουλέν για να μην χτυπήσει τους Κούρδους θα ζητήσει η Τουρκία από τις ΗΠΑ




Τούρκοι αξιωματούχοι θα επισκεφθούν τις ΗΠΑ στις 5 Φεβρουαρίου προκειμένου να συζητήσουν με τους Αμερικανούς ομολόγους τους το ζήτημα της Συρίας και την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως έγινε γνωστό σήμερα από διπλωματικές πηγές.

Η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάντ Ονάλ, θα συζητήσει σειρά θεμάτων, όπως τον αγώνα εναντίον της “Τρομοκρατικής Οργάνωσης Φετουλάχ” (σ.σ. όπως αποκαλεί η Άγκυρα το δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν) και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), ανέφερε μια διπλωματική πηγή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, στις συνομιλίες αυτές θα τεθεί και το ζήτημα της έκδοσης του Γκιουλέν και άλλων μελών της οργάνωσής του από τις ΗΠΑ.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει.

Κι ο Ακάρ συνεχίζει τις απειλές για εισβολή για να πιέσει

Το πρωί ο Ακάρ επιθεώρησε αιφνιδιαστικά τα στρατεύματα που σταθμεύουν κοντά στα συριακά σύνορα, στην επαρχία Σανλιούρφα, ακριβώς απέναντι από τα εδάφη που ελέγχουν οι YPG.

“Όταν έρθει η ώρα και ο τόπος, οι τρομοκράτες εδώ θα θαφτούν στα χαρακώματα που έσκαψαν, όπως έγινε και σε προηγούμενες επιχειρήσεις”, είπε ο Τούρκος υπουργός στην ομιλία του στους στρατιώτες, αναφερόμενος στις δύο προηγούμενες στρατιωτικές εκστρατείες της Άγκυρας στο συριακό έδαφος.

“Μπροστά μας έχουμε την (πόλη) Μάνμπιτζ από τη μία πλευρά και την ανατολική (όχθη) του Ευφράτη από την άλλη”, συνέχισε, υποδηλώνοντας τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει η νέα επιχείρηση.

“Έχουν γίνει σημαντικές προετοιμασίες και σχέδια για αυτό. Οι προετοιμασίες μας συνεχίζονται εντατικά”, πρόσθεσε.

Την Πέμπτη η Τουρκία διαμήνυσε ότι η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων της Συρίας δεν εξαρτάται από την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από την περιοχή. Ο Μπόλτον όμως έχει δηλώσει ότι η προστασία των Κούρδων συμμάχων της Ουάσινγκτον αποτελεί προϋπόθεση για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

11/01/2019 18:02
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Anadolu-Tass

Επιμένει ο Μπόλτον για συμφωνία με Ταγίπ για τους Κούρδους αλλά ο Ακάρ απειλεί πάλι με σφαγή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: