Να μην πάει ο Τσίπρας στο στόμα του λύκου: Δεν έγινε μάθημα η επίσκεψη Ταγίπ στην Αθήνα;




ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗ (*)

Ο σοφός λαός μας λέει: Δεν πάω στο παζάρι, γιατί δεν έχω ούτε να

αγοράσω κάτι, μα ούτε και να πουλήσω. Αυτή τη λαϊκή ρήση δυστυχώς οι πολιτικοί ταγοί της χώρας μας στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής μας τα τελευταία χρόνια την έχουν ξεχάσει ή σκόπιμα δεν θέλουν να τη θυμούνται, ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με την Τουρκία.

Πρέπει ή δεν πρέπει να πάει ο Πρωθυπουργός κύριος Τσίπρας στη Τουρκία;

Είναι ερώτημα που όσοι παρακολουθούν τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις σίγουρα τους απασχολεί.

Η μία σχολή σκέψης, που λέει ότι πρέπει να συζητούμε με τους γείτονες πολύ περισσότερο με την Τουρκία, επειδή είναι μια μεγάλη και ισχυρή χώρα, σίγουρα θα είναι υπέρ της επίσκεψης.

Όμως εδώ έγκειται το σοβαρό πρόβλημα, γιατί οι συναντήσεις μεταξύ των ηγετών γίνονται όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, προκειμένου να είναι χρήσιμες για τα εθνικά σου συμφέροντα. Και βέβαια γίνεται μια τέτοια επίσκεψη, αφού οι διπλωμάτες σου έχουν ετοιμάσει σωστά την συνάντηση, με ατζέντα σαφώς προσδιορισμένη, ώστε να μην υπάρχει ο παράγοντας του αιφνιδιασμού.

  • Αν ανατρέξουμε όμως στη επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2017 και τα όσα ακούσαμε στη ζωντανή συνέντευξη τόσο στο Προεδρικό Μέγαρο όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ή ήταν απροετοίμαστη η συνάντηση αυτή, ή ότι τελικά ο Ερντογάν περιφρονώντας τη διεθνή διπλωματική πρακτική δημοσιοποίησε όπως αυτός ήθελε τη δική του ατζέντα ανοίγοντας όλα τα θέματα όπως εξυπηρετούν μονοσήμαντα την Τουρκία, προβάλλοντας όλες τις Τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Εάν επαναληφθεί ένα τέτοιο σκηνικό στη συνάντηση της Τουρκίας, γίνεται κατανοητό ότι μια τέτοια συνάντηση θα είναι οδυνηρή για τη χώρα μας.

Όσοι λοιπόν είναι της άποψης ότι πρέπει να γίνει αυτή η επίσκεψη τώρα, οφείλουν να απαντήσουν στον Ελληνικό Λαό ευθέως μετά τα όσα έχουν συμβεί στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2017, αν αυτή η συνάντηση γίνεται με τις καλύτερες των προϋποθέσεων για τα Εθνικά μας συμφέροντα και τι μπορούμε να περιμένουμε όταν έχουν συμβεί:

  • Ο εμβολισμός του ΓΑΥΔΟΣ στα Ίμια, το επεισόδιο στους Ανθρωποφάγους, η σύλληψη και η παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στελεχών των Ε.Δ επί έξι μήνες στις Τουρκικές φυλακές, οι υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά και οι ανεξέλεγκτες παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου,
  • όταν οι Τούρκοι ψαράδες μονίμως ψαρεύουν εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων και οι Έλληνες είναι απλοί θεατές,
  • όταν η ηγεσία της Τουρκίας επικαιροποίησε την απειλή πολέμου εάν η Ελλάδα επεκτείνει  την Αιγιαλίτιδα Ζώνη της στα 12 ν.μ όχι μόνον στο Αιγαίο αλλά και στο Ιόνιο, όταν αμφισβητούν άλλοτε 18 και άλλοτε 152 ελληνικά νησιά,
  • όταν έχουν μετατρέψει το προξενείο τους στη Κομοτηνή σε υποκατάστημα της ΜΙΤ και υιοθέτησαν το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία δεν θα αφήνει κανένα να κάνει οτιδήποτε στη θάλασσα (Αιγαίο. Ν.Α. Μεσόγειο) χωρίς προηγουμένως να ερωτηθεί και να συμφωνήσει η ίδια,
  • όταν εκδίωξαν την ΕΝΙ από το οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ,
  • όταν η Μεράλ Ακσενέρ μόλις πριν μερικές ημέρες κινούμενη στο «ίδιο μήκος κύματος» με τον Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και τον Υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, επιτέθηκε με σφοδρούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη για τη δήλωση του ότι αν Τούρκοι κομάντος ανέβουν σε Ελληνική βραχονησίδα θα την εξαφανίσουμε και,
  • όταν διατείνονται ότι έχουν εξαφανίσει στη πράξη την ΑΟΖ του Καστελλορίζου, της Ρω και της Στρογγύλης.

Πως λοιπόν εκστομίζει ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας κύριος Κατρούγκαλος, ενημερώνοντας τους διπλωματικούς συντάκτες στο Υπουργείο Εξωτερικών, ότι εργάζονται στο Υπουργείο του, ώστε η συνάντηση να γίνει με τέτοιους όρους ώστε να είναι παραγωγική;

Και πως μπορεί μια συνάντηση  Τσίπρα-Ερντογάν αυτή τη χρονική στιγμή να είναι παραγωγική όταν ο Τούρκος Πρόεδρος έστειλε επιστολή στην Αθήνα για να υπογράψουν από κοινού συνυποσχετικό για προσφυγή στη Χάγη με ατζέντα θεμάτων τα «εκκρεμή προβλήματα» ανάμεσα στις δύο χώρες;

  • Η κίνηση αυτή των Τούρκων που στοχεύει στην αλλαγή των ισχυουσών σήμερα Διεθνών Συνθηκών και συμβάσεων, ισοδυναμεί με την απόλυτη Φιλανδοποίηση της πατρίδας μας απέναντι στις πολιτικές της Άγκυρας στο Αιγαίο, στη Κύπρο, στη Ν. Α Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Και ορθώς η Αθήνα αρνήθηκε να δεχθεί τέτοια πρόταση του Ερντογάν.

Γι’ αυτό η άλλη σχολή σκέψης λέει καθαρά ότι αυτή την ώρα δεν πρέπει να γίνει αυτή η συνάντηση, γιατί δεν μας ευνοεί η συγκυρία, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει έστω και αργά – αργά τις Αμερικανικές Δυνάμεις από τη Συρία, δηλώνοντας όμως ότι θα προστατέψει τους Κούρδους στη Βορειοανατολική Συρία και όταν οι Ρώσοι ανακοίνωσαν στους Τούρκους ότι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας είναι δεδομένη, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να είναι στριμωγμένος, οπότε για να εκτονώσει την βαλβίδα του Εθνικισμού στη χώρα του και τον προσωπικό του θυμό, η μόνη επιλογή που του μένει είναι να κοιτάξει προς τα μέρη μας (Αιγαίο, Ν.Α. Μεσόγειο)

Και εδώ πλέον είναι το επικίνδυνο!!!

  • Ταυτόχρονα επειδή η Τουρκία βρίσκεται στη γωνία για τα ενεργειακά στη Ν.Α. Μεσόγειο, οφείλουμε να σκεφθούμε τι θα κερδίσει η χώρα μας από μια τέτοια συνάντηση αυτή τη χρονική στιγμή, αφού οι στοχεύσεις της Άγκυρας σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν πρόκειται να αλλάξουν, απεναντίας με τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία οι προκλήσεις και θα συνεχιστούν και θα ενταθούν όπως βιώνουμε καθημερινά.

Σκεφθείτε αν ο Τούρκος Πρόεδρος παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στις δημόσιες δηλώσεις που θα γίνουν, επαναλάβει την θέση του ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο στα 12 ν.μ. αποτελεί αιτία πολέμου, ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση του Έλληνα Πρωθυπουργού;

Σίγουρα όχι να επαναλάβει ο Πρωθυπουργός μας ότι αυτό προβλέπεται από τη Σύμβαση του Montego Bay για το Δίκαιο της θάλασσας και ότι αυτό το δικαίωμα θα το ασκήσουμε όταν εμείς κρίνουμε σκόπιμο. Αυτή η θέση δεν πείθει πλέον κανένα πολύ περισσότερο την Τουρκία και επιτέλους το δικαίωμα αυτό πρέπει ο πολιτικός κόσμος της χώρας να αποφασίσει πως θα το ασκήσουμε άμεσα, διαμορφώνοντας εκείνες τις διπλωματικοστρατιωτικές προϋποθέσεις, χωρίς η Τουρκία να μπορεί να κάνει πράξη τις παράνομες απειλές άσκησης βίας σε βάρος της χώρας μας.

  • Η απάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού σ’ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκειμένου να διασφαλιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα, θα πρέπει να είναι ότι η μόνη Ελληνοτουρκική διαφορά είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και ότι άμεσα θα προχωρήσουμε τόσον στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ. όσο και στην ανακήρυξη και οριοθέτηση της ΑΟΖ και ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει στη Κύπρο 40.000 στρατό κατοχής.

Αυτή θα ήταν πράγματι μια απάντηση όχι μόνον αξιοπρεπής αλλά που θα έστελνε και ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους, συμμάχους και μη ότι οι Ε.Δ. και ο Ελληνικός Λαός δεν θα επιτρέψουν σε κανένα η Ελλάδα να Φιλανδοποιηθεί στα πλαίσια του νεοθωμανισμού που επιχειρεί ο Ερντογάν για την χώρα του.

Σε κάθε περίπτωση επειδή οι ώρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες με τα όσα συμβαίνουν στα Βαλκάνια (Σκόπια, Βόρια Ήπειρο) στο Αιγαίο και τη Ν.Α Μεσόγειο ο Πρωθυπουργός οφείλει να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών με την παρουσία και της ηγεσίας των Ε.Δ. ώστε να αποφασιστεί η υλοποίηση ή μη της επίσκεψης αυτής και αν γίνει αυτή η συνάντηση να γνωρίζει ο Πρωθυπουργός μέχρι που πρέπει να φθάσει την αντιπαράθεση «που είναι δεδομένο» ότι θα υπάρξει από τις παράλογες και εκτός κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, θέσεις του Τούρκου Προέδρου.

Ταυτόχρονα επειδή οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν με τίποτα την Τουρκία από το ΝΑΤΟ, επειδή αφ’ ενός συνορεύει με χώρες που διαμορφώνουν τον άξονα του κακού (Ρωσία, Ιράν, Συρία κ.λ.π), αφ’ ετέρου δε επειδή η Τουρκία έχει τον δεύτερο μεγάλο στρατό στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ, θα κάνουν οτιδήποτε προκειμένου να επιστρέψει στο μαντρί του Δυτικού κόσμου.

  • Γι’ αυτό επειδή σύμφωνα με την Αμερικανική  Γραφειοκρατία που αποτελεί το βαθύ Αμερικανικό κράτος, η Τουρκία είναι πιο σπουδαίος σύμμαχος απ’ ότι η Ελλάδα, να μην εκπλαγούμε αν για άλλη μια φορά μας γυρίσουν την πλάτη οι Αμερικάνοι, σε μια ενδεχόμενη Ελληνοτουρκική σύγκρουση, ανεξάρτητα ότι εμείς έχουμε αναχθεί σε «στρατηγικό» συνομιλητή των ΗΠΑ, αφού φρόντισε μάλιστα η «αριστερή» κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα να τα σπάσει καθ’ ολοκληρία με τους Ρώσους. Γι’ αυτό επιβάλλεται ο Ελληνικός Λαός να σηκωθεί από τους καναπέδες ώστε η πολιτική ηγεσία της πατρίδας μας αφ’ ενός να ξυπνήσει αφ’ ετέρου να αναγκαστεί να πράξει τα αυτονόητα.

Δηλαδή να συνειδητοποιήσει ο πολιτικός κόσμος της χώρας ότι δεν υπάρχουν φιλίες μεταξύ των κρατών , αλλά μόνο συμφέροντα και να ασκήσουν την εξωτερική πολιτική της πατρίδας μας, με όρους που πρώτα και πάνω απ’ όλα θα διασφαλίζονται τα συμφέροντα της πατρίδας μας και μετά των άλλων.

Για να το πετύχουμε αυτό απαιτείται εδώ και τώρα χάραξη Εθνικής Στρατηγικής, δηλαδή να υπάρξει ολοκληρωμένη Πολιτική Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας, πέραν από την αναποτελεσματική πολιτική του κατευνασμού που εφαρμόζουμε τα τελευταία σαράντα χρόνια με συνεχή επίκληση του Διεθνούς Δικαίου.

Επειδή συστατικό στοιχείο εκτός των άλλων παραγόντων που απαιτούνται για την ύπαρξη ολοκληρωμένης πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας είναι οι ισχυρές Ε.Δ. γι’ αυτό ας ανασκουμπωθούμε όλοι μας.

(*) ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΤΕΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ
Κάλυμνος 4/1/2019

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Βούλιαξες σε ένα βούρκο Ταγίπ: Δεν είσαι πανδοχέας σε αυτό το χάνι, μόνο ταξιδιώτης είσαι..

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: