Μπουνιουέλ και Αλμοδόβαρ έχουν το δικό τους αστέρι στην ισπανική “Λεωφόρο της Δόξας”




Στην Πλάθα ντε Εσπάνια, στη Μαδρίτη, συχνάζουν κινηματογραφόφιλοι που θέλουν να βλέπουν τις ταινίες στην αρχική εκδοχή τους, όχι μεταγλωττισμένες. Εξ ου και το ότι εκεί υπάρχουν κινηματογραφικές αίθουσες που σέβονται το πρωτότυπο κινηματογραφικό δημιούργημα και κουράζουν τους σινεφίλ υποχρεώνοντάς τους να διαβάζουν υπότιτλους. Μπροστά σε δύο από αυτές τις αίθουσες, τη The Golem Cinema και τη Renoir, στο πεζοδρόμιο έχουν ενθέσει χρυσίζοντα αστέρια. Ο κόσμος περπατά αμέριμνος και τα πατά χωρίς να συνειδητοποιεί τι είναι. Είναι το «Walk of Fame» της Ισπανίας.

Την πρωτοβουλία πήρε πριν οκτώ χρόνια η Ισπανική Ακαδημία Κινηματογράφου. Θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής σε Ισπανούς ηθοποιούς και κινηματογραφιστές, διάλεξε την οδό Μαρτίν ντε λος Έρος, έναν δρόμο με πολλές κινηματογραφικές αίθουσες και στις 27 Ιουνίου του 2011, ενέθεσε στο πεζοδρόμιο 25 αστέρια, ένα για κάθε χρόνο ύπαρξης της Ακαδημίας (εκείνη την ημέρα γιόρταζε τα 25α «γενέθλιά» της).

Τα ονόματα που βρήκαν θέση στο ισπανικό «Walk of Fame» είναι, μεταξύ άλλων, αυτό του Λουίς Μπουνιουέλ, του Πέντρο Αλμοδόβαρ, του Φερνάντο Ρέι και του Αντόνιο Μπαντέρας. Αν και η αρχική ιδέα ήταν να τοποθετείται ένα αστέρι τη χρονιά, για λόγους ανεξήγητους μόνον ένας μπήκε από τότε στο «Walk of Fame»: ο ηθοποιός και κινηματογραφιστής Λουίς Εσκομπάρ. Και ο οποίος τιμήθηκε μετά τον θάνατό του.

14/01/2019 10:30
ΑΠΕ-ΜΠΕ Βασίλης Τσεκούρας
Αθήνα, Ελλάδα

 

Η Ντίτα φον Τιζ θα εμφανιστεί στην παράταση “Fashion Freak Show” του Γκοτιέ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: