Με το “καλημέρα” ενστάσεις με το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ: Γιατί δεν ενσωματώθηκαν οι αλλαγές




Ένταση από την αρχή της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, προκάλεσε η η ξεχωριστή παράθεση στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ των τροποποιήσεων που απορρέουν από την συμφωνία την οποία κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά από αίτημα των κκ.Δένδια (ΝΔ) και Λοβέρδου (ΔΗ.ΣΥ.).

Τι είχε συμβεί: Μετά την επί της διαδικασίας ένσταση (το ίδιο έγινε και στην Επιτροπή) για κατάθεση του τροποποιημένου κειμένου του Συντάγματος, ο κ.Κατρούγκαλος κατέθεσε το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και σε ξεχωριστό κείμενο τις τροποποιήσεις όπως ψηφίστηκαν πρόσφατα.

Η κατάθεση των εγγράφων προκάλεσε αντιδράσεις:

  • «Όχι ένα αντίγραφο από το ίντερνετ του υπάρχοντος Συντάγματος αλλά το Σύνταγμα που θα προκύψει με την ενσωμάτωση των τροπολογιών», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας και τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος το τελικό κείμενο να είναι διαφορετικό από το corpus που έχει συμφωνηθεί.
  • «Για να κυρώσουμε αυτή τη συμφωνία πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα της επόμενης μέρας. Δεν μπορεί να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός συμπληρωματικού ψηφίσματος που οι Σκοπιανοί θα το χρησιμοποιούν όταν θέλουν και όπως θέλουν. Αυτό αφορά τη Βουλή και τον ελληνισμό», είπε ο κ. Δένδιας και επέμεινε ότι πρέπει να προσκομιστεί το ενιαίο κείμενο στη μορφή που το έχει διαπραγματευθεί η ελληνική κυβέρνηση.
  • «Ή μας το καταθέτει ή αλλιώς αποφασίζει η Βουλή για να τον υποχρεώσει να το καταθέσει», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε τελικό κείμενο συντάγματος, οι Σκοπιανοί μπορούν να κρατήσουν το Σύνταγμά τους ως έχει και να πορεύονται με το ψήφισμα όπως θέλουν.
  • Υποστήριξε ακόμη ότι αν ο υπουργός πει πως δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία για τελικό κείμενο, τότε η Βουλή ψηφίζει μια Συμφωνία που διαιωνίζει το πρόβλημα.

Τι απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ

«Δικαιούμαι να μιλήσω για έλλειψη παρόμοιας ειλικρίνειας» είπε ο κ. Κατρούγκαλος επικαλούμενος παραδείγματα παρερμηνείας, όπως η κατηγορία ότι η κυβέρνηση δεν προσκόμισε στην Επιτροπή τις συνταγματικές τροποποιήσεις της γείτονος, ενώ – όπως είπε – από την αρχή τις κατέθεσε στη διαδικασία σε επίσημη ελληνική και αγγλική μετάφραση.

Κατατέθηκε και το επίσημο κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ

Το επίσημο κείμενο του συντάγματος της πΓΔΜ κατέθεσε τελικά το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Eίναι το συνταγματικό κείμενο που ισχύει σήμερα, χωρίς τις τροποποιήσεις, για τις οποίες πάντως η Βουλή έχει λάβει γνώση με τη ρηματική διακοίνωση. Είναι η συνταγματική πρακτική στην πΓΔΜ που επιβάλλει οι τροποποιήσεις να μην ενσωματώνονται αλλά να παρατίθενται στο τέλος του κειμένου, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός.

  • «Μολονότι έδωσα διευκρινίσεις, για τον Τύπο με τον οποίο γίνονται οι συνταγματικές αναθεωρήσεις στη γείτονα χώρα, ότι δηλαδή δεν ενσωματώνονται και δεν κωδικοποιούνται, εξακολουθεί η ΝΔ να εγείρει θέμα ενόψει του του ότι χθες δεν είχα επίσημο κείμενο του συντάγματος. Καταθέτω λοιπόν, για τα πρακτικά, το επίσημο κείμενο του συντάγματος της πΓΔΜ όπου φαίνεται και αποδεικνύεται ότι η συνταγματική πρακτική που ακολουθείται στη χώρα αυτή, είναι να μην ενσωματώνονται και να μην κωδικοποιούνται οι αναθεωρήσεις στο κείμενο αλλά να παρατίθενται στο τέλος του ιστορικού κειμένου που παραμένει αναλλοίωτο.

Μολονότι επίσης το έχω πει πολλές φορές το επαναλαμβάνω επειδή βλέπω να διαστρεβλώνεται. Έχω καταθέσει και το σύνολο των συνταγματικών τροποποιήσεων σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών που περιλαμβάνεται στη ρηματική διακοίνωση», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Τι πρακτικά σημαίνει αυτό; Όπως εξήγησε νωρίτερα ο κ.Κατρούγκαλος το όλο θέμα αφορά την αμοιβαιότητα της τήρησης των συμφωνηθέντων σε περίπτωση που η μία από τις δύο πλευρές στο τέλος δεν κυρώσει την Συμφωνία:

  • “Αυτό που προέβλεψαν ότι εάν εμείς δεν εκπληρώσουμε τις δικές μας υποχρεώσεις, δεν θα πρέπει και αυτοί να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δικές τους είναι εντελώς αυτονόητο και δεν είναι αντίθετο στη Συμφωνία. Ακριβώς το αντίθετο, είναι στο πλαίσιο του pacta sunt servanda. Και οι δύο δεσμευόμαστε από τη Συμφωνία, και οι δύο πρέπει να τη στηρίξουμε.” είπε το πρωί ο κ.Κατρούγκαλος.

Και αιτιολόγησε την στάση της Νέας Δημοκρατίας από τη συνύπαρξη δυνάμεων οι οποίες έχουν εντελώς διαφορετική άποψη στο ζήτημα αυτό.

“Οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών συνδιαμόρφωσαν την εθνική θέση και συνυπάρχουν τώρα με αυτούς που μιλούσαν για “κωλοτούμπες πρωθυπουργούς που ξεπούλησαν τη Μακεδονία”. Πώς μπορείτε να έχετε ενιαία θέση και μάλιστα με τις διαδοχικές παλινδρομήσεις του κ. Μητσοτάκη, που άλλα λέει στο εξωτερικό κι άλλα στο εσωτερικό είναι δύσκολο κι οι βουλευτές οι ίδιοι να καταλήξουν σε αυτό που αποτελεί την θέση τους» εκτίμησε.

Για δε «το άλλο κόμμα που συνδιαμόρφωσε την εθνική θέση στο παρελθόν», το ΚΙΝΑΛ, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι κι εκεί βλέπουμε μια αντίστοιχη πολιτική πίεση που προκύπτει αμάχητα από το γεγονός ότι η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου – ουσιαστικά όλοι πλην της αρχηγού του κόμματος – είχαν διατυπώσει αρχικά μια αρχική διάθεση για τη Συμφωνία που μετά δεν επιβεβαιώθηκε.

Προηγουμένως ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έλαβε τον λόγο στην Ολομέλεια για να πει ότι βάσει του άρθρου 2 παρ. 4 του προσυμφώνου των Πρεσπών θα πρέπει να υπάρχει το αποτέλεσμα του θετικού δημοψηφίσματος ως προϋπόθεση για την κύρωση της Συμβάσεως και να ρωτήσει τον υπουργό πως λογίζεται ως θετικό ένα δημοψήφισμα – «το οποίο δεν είναι έγκυρο γιατί δεν είχε την απαιτούμενη συμμετοχή» – και πως ερχόμαστε σε κύρωση της Συμφωνίας όταν η προϋπόθεση δεν υφίσταται.

Ο κ. Καμμένος, ζήτησε από τον κ. Κατρούγκαλο να προσκομίσει την απάντηση του πρέσβη Καραγιάννη διπλωματικού συμβούλου του υπουργείου ‘Αμυνας σύμφωνα με την οποία η χρήση του όρου Μακεδονία δεν συνάδει με το Σύνταγμα, όταν – όπως είπε ο κ. Καμμένος – το υπουργείο Εξωτερικών επιχείρησε να εξαπατήσει το υπουργείο ‘Αμυνας και να “περάσει” ένα τέτοιο ερώτημα.

Και τα δύο ζητήματα εξετάστηκαν ως παρεμπίπτοντα και έγιναν ξεχωριστές ψηφοφορίες κατά τις οποίες κατα πλειοψηφία, απορρίφθηκαν οι ενστάσεις.Το ΚΚΕ ψήφισε “παρών” μη αποδεχόμενο τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε η διαδικασία στα παρεμπίπτοντα και με εξαρχής απορριπτική θέση στην Συμφωνία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το επίσημο κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ ζητούν ΝΔ και ΔΗΣΥ: Η συζήτηση στην Ολομέλεια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: