Με θετικά σχόλια υποδέχθηκαν τα διεθνή ΜΜΕ την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών




“Ακατόρθωτη αποστολή”, “κρίσιμη ψηφοφορία”, “μία από τις σημαντικότερες διπλωματικές αποφάσεις στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας”, είναι κάπποιες μόνο από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησαν τα διεθνή ΜΜΕ για να περιγράψουν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.

Βρετανικά ΜΜΕ

Σημαντική νίκη για τον «πολιορκημένο» πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζουν οι Times την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Με τίτλο «Ανακούφιση για τον Τσίπρα καθώς οι βουλευτές στηρίζουν τη συμφωνία για την μετονομασία της Μακεδονίας», η εφημερίδα γράφει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη 153 από τους συνολικά 300 βουλευτές, αλλά μετά από έντονες συζητήσεις και βίαιες διαμαρτυρίες, και από μία πρόταση μομφής που κόντεψε να ανατρέψει την κυβέρνησή του.

  • «Με αυτή τη συμφωνία η Ελλάδα ανακτά την ιστορία της, τα σύμβολα και την παράδοση» αναφέρουν οι Times, επικαλούμενες τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ενώπιον της Bουλής, πριν αρχίσει η διαδικασία της ψηφοφορίας. Επίσης, αναφέρεται σε μήνυμα του κ.Τσίπρα στο twitter μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας, που έλεγε πως «σήμερα είναι μία ιστορική μέρα. Σήμερα γράφουμε μία νέα σελίδα για τα Βαλκάνια. Το μίσος του εθνικισμού, οι διαμάχες και οι συγκρούσεις θα αντικατασταθούν από τη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία».
  • Οι Financial Times δημοσιεύουν την είδηση της υπερψήφισης της συμφωνίας με τον τίτλο «Η Ελλάδα τελειώνει την διαμάχη συμφωνώντας στην αλλαγή ονομασίας σε Βόρεια Μακεδονία» και σχολιάζοντας ότι βουλευτές μικρών κομμάτων βοήθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει νίκη με μικρή διαφορά στη Βουλή.
  • Η Telegraph γράφει σε τίτλο της: «Η Ελλάδα πετυχαίνει ακατόρθωτη αποστολή (‘mission impossible’) επικυρώνοντας τη συμφωνία αλλαγής ονόματος με την Μακεδονία». Αναφέρεται σε μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού με το οποίο χαιρετίζει «μία νέα σελίδα για τα Βαλκάνια» μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας, η οποία αλλάζει το όνομα της «Μακεδονίας» σε «Βόρεια Μακεδονία». Υποστηρίζει ότι η επικύρωση ανοίγει το δρόμο για την «Βόρεια Μακεδονία» να ενταχθεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, κίνηση που – όπως σχολιάζει – ανακόπτει την ρωσική επιρροή στην περιοχή.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, αναφέρει, κυριάρχησαν συναισθήματα και κατηγορίες για προδοσία από τους αντίθετους με τη συμφωνία. «Η Μακεδονία θα πρέπει τώρα να προσθέσει επεξηγηματικές πλακέτες στα αγάλματα και στα μνημεία στα Σκόπια και θα πρέπει να απομακρύνει όλα τα σύμβολα του ήλιου της Βεργίνας, αρχαίο σύμβολο που σχετίζεται με την οικογένεια του Μ.Αλεξάνδρου» καταλήγει.

Γαλλικά ΜΜΕ

  • Le Figaro

Με τίτλο «Το ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει το νέο όνομα της Μακεδονίας», η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναφέρεται στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.

  • Η εφημερίδα σημειώνει πως η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ενέκρινε ήδη την αλλαγή του ονόματός της σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και πως αυτή η διπλή κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα επιτρέψει την άρση του βέτο που έθετε η Αθήνα τα τελευταία χρόνια στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Figaro αναφέρει επίσης πως το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην Ελλάδα επειδή οι αντίπαλοι της συμφωνίας θεωρούν πως αποτελεί «εθνική προσβολή».

Η εφημερίδα γράφει πως δεκάδες χιλιάδες Έλληνες συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά από τη Βουλή για να διαδηλώσουν την εχθρότητά τους απέναντι στο κείμενο που περιλαμβάνει την αλλαγή του ονόματος και αναφέρεται στις (σημερινές) δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έκανε λόγο για μια «ιστορική μέρα» που θέτει τέρμα σε μια διπλωματική διαμάχη σχεδόν 30 χρόνων και ανοίγει τον δρόμο για «τη φιλία, τη συνεργασία και την ειρήνη».

  • Le Point

Με εκτενές άρθρο το περιοδικό Le Point αναφέρεται στην επικύρωση από την ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Ηταν μια κρίσιμη ψηφοφορία που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ στη μικρή βαλκανική δημοκρατία που ονομάζεται πλέον Βόρεια Μακεδονία», προλογίζει το δημοσίευμα.

  • «Την ίδια ώρα που μερικές εκατοντάδες Έλληνες είχαν συγκεντρωθεί κάτω από τη βροχή έξω από το Κοινοβούλιο, μια πλειοψηφία 153 βουλευτών έθεσε τέλος σε κοντά 30 χρόνια διαμάχης ανάμεσα στους δύο γείτονες» συνεχίζει το δημοσίευμα.
  • Αναφέρεται επίσης στο Τwitter του Έλληνα πρωθυπουργού, όπου «χαιρέτισε άμεσα “μια ιστορική μέρα” θεωρώντας ότι μέσα από την ψήφο ανοίγει “μια νέα σελίδα στα Βαλκάνια”», προσθέτοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ, είναι «ο βασικός αρχιτέκτονας αυτής της συμφωνίας που αποσκοπεί, σύμφωνα με τον ίδιο, στη φιλία, τη συνεργασία και την ειρήνη».

Το δημοσίευμα δίνει στη συνέχεια λεπτομέρειες από την έντονη ατμόσφαιρα που επικράτησε κατά τις 40 ώρες συζήτησης στη Βουλή και κατά την καταμέτρηση των ψήφων, και παραθέτει και τη δήλωση στο ραδιόφωνο «Το Κόκκινο», του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου: «Σήμερα είναι ιστορική μέρα, λύσαμε ένα θέμα ανάμεσα στις δύο χώρες που ανοίγει μια νέα περίοδο όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις αλλά και για τα Βαλκάνια».

  • TV5 monde

«Το ελληνικό Κοινοβούλιο, έδωσε σήμερα, 25 Ιανουαρίου 2019, μια από τις σημαντικότερες διπλωματικές αποφάσεις της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, επικυρώνοντας την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής Μακεδονίας, παρά την αντίσταση μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης».

Με τα λόγια αυτά το γαλλόφωνο τηλεοπτικό κανάλι «TV5 monde » προλογίζει στην ιστοσελίδα του το «ναι» της ελληνικής Βουλής στη συμφωνία των Πρεσπών.

  • Το δημοσίευμα δίνει αποσπάσματα από τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: «Με αυτή τη συμφωνία η Ελλάδα (…) ξαναβρίσκει την ιστορία της, τα σύμβολά της, την παράδοσή της (…) Είναι καιρός πλέον να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο του εθνικισμού και να κοιτάξουμε προς τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών» φέρεται να λέει ο Α. Τσίπρας, κατά τον οποίον « η ελληνική κοινή γνώμη έχει συνεχώς εξαπατηθεί», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σημειώνει παράλληλα το γεγονός, ότι η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων, από την άκρα δεξιά, τους σοσιαλιστές και τους κομμουνιστές και έως το μεγάλο σχηματισμό της ΝΔ (78 βουλευτές) έχουν σκληρή διαφωνία με τη συμφωνία.

Παρ’ όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία (153 ψήφους) για την επικύρωση της συμφωνίας, καταλήγει το δημοσίευμα.

Γερμανικά ΜΜΕ

Η είδηση της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων καλύπτεται εκτενώς από τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία παρακολουθούσαν στενά τη διαδικασία όλους τους τελευταίους μήνες.

  • Τα περισσότερα μέσα, στις διαδικτυακές σελίδες τους, αναπαράγουν τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) από την Αθήνα, με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, ενώ επισημαίνουν ότι τώρα ανοίγει ο δρόμος για την ευρωατλαντική προσέγγιση της χώρας.
  • Το περιοδικό Focus, από τα πρώτα μέσα που μετέδωσαν την είδηση, επισημαίνει ότι «σε αντάλλαγμα για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας η Αθήνα δεν θέλει πλέον να εμποδίζει την προσέγγιση των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και την ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ» και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «εθνικιστές και στις δύο χώρες διαδήλωναν μέχρι πρόσφατα κατά της συμφωνίας».

Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Νοτιοδυτικής Γερμανίας WDR αναφέρει επιγραμματικά την είδηση της υπερψήφισης της συμφωνίας και επισημαίνει ότι έτσι διευθετήθηκε η διαμάχη δεκαετιών για την ονομασία.

  • Το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD στην ιστοσελίδα του αναφέρεται στις εξελίξεις στην Αθήνα και παραθέτει τα πρώτα σχόλια αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, οι οποίοι συγχαίρουν τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών για το πολιτικό θάρρος που επέδειξαν.
  • «Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων μπορούν τώρα να πάρουν νέα ώθηση και – αυτό ελπίζουν σε όλη την Ευρώπη – με το επίσημο τέλος της διαμάχης για την ονομασία, να καταστεί σταθερότερο ένα σημαντικό τμήμα των Βαλκανίων» αναφέρει το ARD στο ρεπορτάζ του και επισημαίνει την προοπτική ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη στις αντιδράσεις που υπήρξαν στην Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στις διαδηλώσεις και στη στάση της αντιπολίτευσης, ενώ επισημαίνεται ότι «το 70% των Ελλήνων απορρίπτει τη νέα ονομασία». Το ρεπορτάζ κλείνει με αναφορά στην ενδοκυβερνητική κρίση, με την αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και στην ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση από τη Βουλή.

  • Τη φράση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ «Ζόραν, Αλέξη, μπράβο!», χρησιμοποιεί ως τίτλο στο δημοσίευμά της η «Sueddeutsche Zeitung», η οποία αναφέρεται και στο γεγονός ότι τη Συμφωνία των Πρεσπών υπερψήφισαν και βουλευτές κομμάτων εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημειώνει και τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και στις δύο χώρες κατά της συμφωνίας. Στο δημοσίευμα παρατίθενται και οι πρώτες δηλώσεις αξιωματούχων της Γερμανίας, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
  • «Η διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας κράτησε σχεδόν 30 χρόνια και έριξε την Ελλάδα σε κυβερνητική κρίση», αναφέρει η εφημερίδα «Die Welt» και σημειώνει τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. «Η διαμάχη για το όνομα επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του βόρειου γείτονά της επί σχεδόν τρεις δεκαετίες», αναφέρει το δημοσίευμα και παραθέτει το ιστορικό της υπόθεσης, ενώ κλείνει με αναφορά στις διαδηλώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στη γερμανόφωνη ιστοσελίδα της η Deutsche Welle δημοσιεύει ανάλυση με τίτλο «Η Μακεδονία πάει βόρεια», στην οποία επισημαίνεται ότι «έπειτα από πολιτική διαμάχη δεκαετιών οι δύο βαλκανικές χώρες ελπίζουν τώρα σε καλή γειτονία για το μέλλον».

  • Αναφερόμενος στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρισκόταν στο κέντρο των Σκοπίων, ο αθρογράφος κάνει λόγο για ένα εγχείρημα το οποίο «βυθίστηκε αισθητικά και οικονομικά». «Αυτό που εδώ και καιρό θεωρείτο μια από τις πλέον παράδοξες και ακατανόητες περιπτώσεις διαμάχης στον κόσμο μπορεί τώρα να γίνει ένα καλό παράδειγμα για μια νέα, προσανατολισμένη στο μέλλον και μετριοπαθή, βαλκανική πολιτική», συνεχίζει το δημοσίευμα, το οποίο αναπαράγεται και από την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

“Με τους λαούς μας καταγράψαμε μια ιστορική νίκη” το μήνυμα Ζάεφ στον Τσίπρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: