Μάνμπιτζ, Συριακό και FETO στην κορυφή της ατζέντας Μπόλτον στην Άγκυρα




Το Συριακό και ιδιαίτερα η Μάνμπιτζ της Συρίας, καθώς και θέματα της οργάνωσης FETO (γκιουλενιστές) και του ΡΚΚ, αλλά και το αντιπυραυλικό σύστημα Patriot και τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, θα συζητήσει στην Άγκυρα η αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, η οποία φτάνει απόψε στην Τουρκία και θα έχει αύριο επαφές με την τουρκική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι η Μάνμπιτζ. Οπως σημειώνει, μετά την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τον αμερικανικό στρατό από τη Συρία, είναι σημαντικό να υπάρξει συντονισμός για την απόσυρση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία δεν θέλει να δημιουργηθεί κενό ισχύος βορείως της Συρίας, έπειτα από την απόσυρση των ΗΠΑ, και υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός με τις ΗΠΑ για να μην βρεθεί ενώπιον τετελεσμένων. Επίσης, αναφέρεται ότι η τουρκική πλευρά θέλει να δει χρονοδιάγραμμα της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων και ζητά να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την Μάνμπιτζ πριν την αποχώρηση των στρατευμάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Άγκυρα είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον για το ενδεχόμενο ενός σεναρίου, στο οποίο το καθεστώς Άσαντ θα μπει στην πόλη, κάτι για το οποίο θεωρεί ότι επαληθεύτηκε όταν την περασμένη εβδομάδα υψώθηκαν σημαίες του καθεστώτος Άσαντ.

Πάντως ένα από τα βασικά αιτήματα της τουρκικής κυβέρνησης από την Ουάσινγκτον είναι να τηρήσει την υπόσχεσή της ότι θα διασφαλίσει την επιστροφή του αμερικανικού οπλισμού από το ΡΚΚ/YPG (Κούρδοι Συρίας).

ΚΥΠΕ
07/01/2019 20:12

Φόβος στους κατοίκους της Μάνμπιτζ, με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: