Λήψη μέτρων για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο δικαστικό σύστημα ζητούν τα κόμματα στην Κύπρο




Στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στα Δικαστήρια και την απονομή της δικαιοσύνης αναφέρθηκαν Βουλευτές ή εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους μετά τη μακρά συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, κατά την οποία συζητήθηκαν οι καταγγελίες του δικηγόρου, Νίκου Κληρίδη, για διαπλοκή και οικογενειοκρατία στη κυπριακή δικαιοσύνη.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, μάλιστα εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την άποψη ότι η μόνη οδός που απομένει στον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρωνα Νικολάτο, είναι η παραίτηση.

Πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, είπε πως μετά την πολύωρη συνεδρία, έγινε κοινή διαπίστωση ότι υπάρχουν δύο πυλώνες επί των οποίων πρέπει να δουλέψουμε.

  • Πρόσθεσε πως ο ένας πυλώνας είναι η αξιοπιστία της δικαιοσύνης, θεσμικά ώστε η γυναίκα του Καίσαρα να είναι και να φαίνεται τίμια και ανέφερε πως το Ανώτατο Συμβούλιο (Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου) να προχωρήσει σε κανονισμούς εξαίρεσης Δικαστών από συγκεκριμένες δίκες όταν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων ή συγγενειών μεταξύ Δικαστών και διαδίκων όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό, και
  • Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου που διέπει την απονομή της δικαιοσύνης στην Κύπρο.

Ανέφερε πως η Κυβέρνηση έχει οδικό χάρτη με συγκεκριμένα νομοσχέδια που είναι έτοιμα και υποδομές μεταξύ των οποίων και τριτοβάθμιας δικαστικής διαδικασίας και πρόσθεσε ότι ο Υπουργός θα ενημερώσει σχετικά τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

  • Είπε ακόμα πως κοινή διαπίστωση είναι ότι δεν υπάρχει διαπλοκή στη δικαστική εξουσία, αλλά υπάρχει έλλειψη ξεκάθαρων κανονισμών και κανόνων δεοντολογίας, που μπορεί να ωθήσει τον καθένα να σκέφτεται ό,τι θέλει.

Είπε ακόμα πως μακριά από λαϊκισμούς πρέπει να κινηθούμε προς την αξιόπιστη απονομή της δικαιοσύνης.

Δαμιανού: Αποκαρδιωτική η εικόνα στην δικαιοσύνη

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι το κόμμα του έκρινε ότι επιβαλλόταν να συζητηθούν τα προβλήματα που προέκυψαν ως αποτέλεσμα των πολύ σοβαρών καταγγελιών που έγιναν για την οικογενειοκρατεία και άλλες σχέσεις εξάρτησης στη δικαιοσύνη. Ο κ. Δαμιανού πρόσθεσε πως η εικόνα που εξήχθη από τη συνεδρία της Επιτροπής είναι αποκαρδιωτική.

  • «Αναμέναμε από τους εμπλεκόμενους θεσμούς και ειδικά από τη δικαστική εξουσία αντίληψη των μηνυμάτων που εκπέμπει η κοινωνία και το πολιτικό προσωπικό», συνέχισε προσθέτοντας ότι έχει την πεποίθηση ότι θα κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα τα ζητήματα της αυτορρύθμισης της δικαστικής εξουσίας.

Είπε ακόμα πως οι εξαγγελίες από τον αρμόδιο Υπουργό πρέπει να μεταφραστούν σε νομοσχέδια στην ετοιμασία των οποίων πρέπει να επιτραπεί και εμπλοκή του Γενικού Εισαγγελέα και δήλωσε πως το κόμμα του είναι πανέτοιμο να συνδράμει την προσπάθεια ώστε να επέλθουν ριζοσπαστικές τομές στην απονομή δικαιοσύνης.

Συνυπεύθυνη για την κατάσταση και η κρίση

  • Ο κ. Κουλίας ανέφερε πως η κατάσταση δεν είναι άσχετη με τα όσα τα τελευταία χρόνια διέτρεξαν τα βάσανα του λαού, με την υφαρπαγή των περιουσιών του κόσμου από τις τσέπες του μέρα-μεσημέρι, προσθέτοντας πως για αυτό ευθύνονται όλες οι περιβόητες εξουσίες και η διάκριση τους.
  • Συνεχίζοντας αφού παρατήρησε πως η δικαστική εξουσία δεν βρέθηκε στο στόχαστρο αδίκως, χαιρέτισε η σθεναρή στάση του Γενικού Εισαγγελέα που είχε ως αποτέλεσμα τα πράγματα να φτάσουν ως εδώ και ξεκαθάρισε το τοπίο και ανέδειξε την ανάγκη να γίνουν διορθωτικές τομές στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Είπε ότι το ΔΗΚΟ κατέθεσε πρόταση νόμου που παρά τη συνταγματική της δυσκολία λύνει το πρόβλημα σύγκρουσης συμφερόντων αυτών που βρίσκονται στην έδρα και κάλεσε το Ανώτατο Δικαστήριο να την υιοθετήσει από μόνο του.

  • Κάνοντας λόγο στην περιβόητη απόφαση για τη χειραγώγηση των μετοχών στην οποία το εφετείο απεφάνθη ότι οι άνθρωποι είπαν ψέματα, αλλά το έκαναν για να καθησυχάσουν τον κόσμο, είπε πως πρώτη φορά ακούει αυτή τη δικαιολογία και παρατήρησε ότι νομικά δεν ξέρουν μόνο αυτοί που κάθονται στην έδρα, αλλά και αυτοί που κάθονται απέναντι και ο απλός κόσμος.

Ο κ. Κουλίας είπε πως αποκόμισε την εντύπωση ότι ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου σαν να μην αντιλήφθηκε τι τρέχει και ανέφερε πως ευελπιστεί πως όταν δύσει ο ήλιος και ανατείλει και ησυχάσουν τα πράγματα θα αντιληφθεί τι έγινε και να διευκολύνει τα πράγματα.

Η ΕΔΕΚ για την δημιουργία τριτοβάθμιου δικαστηρίου

Σε δήλωση εκ μέρους της ΕΔΕΚ, το μέλος του κόμματος, Έλενα Λυμπουρή, είπε πως καθίσταται από όλους παραδεκτό ότι οι κανονισμοί που αφορούν το ποιοι εμφανίζονται ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ποιοι εξαιρούνται και με ποια κριτήρια εξαιρούνται είναι καθαρά θέμα που με βάση το Άρθρο 135 του Συντάγματος επαφίεται στο Ανώτατο Δικαστήριο.

  • Πρόσθεσε πως οποιαδήποτε πρόταση νόμου εκ μέρους της νομοθετικής εξουσίας ή νομοσχέδιο εκ μέρους της εκτελεστικής δυνατόν θα προσκρούει στο Σύνταγμα για αυτό και αναμένεται άμεσα από το Ανώτατο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Είπε επίσης πως θα πρέπει να εξεταστεί το πάγιο αίτημα της ΕΔΕΚ για δημιουργία ενός τριτοβάθμιου Δικαστηρίου ώστε να μπορεί να υπάρξει θεραπεία και σωστή απονομής της δικαιοσύνης σε περιπτώσεις όπου εγείρονται ζητήματα όπως η ορθή σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ή η ανάγκη αποκλεισμού δικαστών από εκδίκαση συγκεκριμένων υποθέσεων.

Χρέος η προσφορά καλύτερου συστήματος δικαιοσύνης

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών, Ανδρέας Αποστόλου, είπε πως είναι χρέος όλων να προσφέρουν το καλύτερο και πιο αποτελεσματικό σύστημα δικαιοσύνης στην κυπριακή κοινωνία.

  • Πρόσθεσε ότι η δικαιοσύνη πρέπει να απονέμεται έγκαιρα και αντικειμενικά και να διασφαλίζει ότι η πολιτεία και οι πολίτες, την εκλαμβάνουν ως τέτοια. Διατύπωσε επίσης τη θέση πως στον διάλογο για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης θα πρέπει να μετέχουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και ο Γενικός Εισαγγελέας και όπως η μεταρρύθμιση εφαρμοστεί με το σωστό τρόπο και όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας, είπε πως από η συνεδρία τεκμηρίωσε ότι το δικαστικό σύστημα ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού.

  • Πρόσθεσε πως από τα τελευταία γεγονότα η δικαιοσύνη πλήγηκε ανεπανόρθωτα και είπε πως περισσότερο όλων ανησυχεί η διαπίστωση του Γενικού Εισαγγελέα ότι σε πολλές υποθέσεις η νομική υπηρεσία διαπιστώνει ότι δεν γίνεται σωστή απονομή της δικαιοσύνης και ως εκ τούτου η αξιοπιστία της δικαιοσύνης και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτήν θα επιστρέψουν μόνο αν γίνουν οι απαιτούμενες έρευνες και διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες που υπάρχουν για Δικαστές και αν η πολιτεία προχωρήσει στις αναγκαίες τομές.

Η Αναπληρωτής Πρόεδρος των Οικολόγων, Έφη Ξάνθου, είπε ότι φαίνεται ξεκάθαρα, πως το κύριο πρόβλημα που υπάρχει στη δικαστική εξουσία είναι ότι δεν έχει επαφή με τα προβλήματα του πολίτη και δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

  • Η κ. Ξάνθου είπε επίσης πως είναι απαράδεκτο η δικαστική εξουσία να επιτίθεται στην τέταρτη εξουσία, ενώ θα πρέπει να αφουγκράζεται τα προβλήματα για να τα επιλύει. Περαιτέρω κάλεσε τους Δικαστές να αλλάξουν τον διαδικαστικό κανονισμό για εξαίρεση ώστε να αυτοαποκλείονται από δίκες στις οποίες δυνατόν να έχουν την όποια σχέση ή συμφέρον και είπε πως αναμένονται τα νομοσχέδια νομοσχέδια για να επέλθει ευνομία.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, είπε πως θεωρεί υγιές το γεγονός ότι για πρώτη φορά Δικαστές του Ανωτάτου βρίσκονται σε μια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για έλεγχο.

Πρόσθεσε πως το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο ασπάζεται αυτό που ασπάζεται ο κάθε πολίτης, πιστεύει ότι η πολιτεία πρέπει να είναι δίκαιη απέναντι στον καθένα και ότι η δικαιοσύνη δεν πρέπει να απονέμεται βάσει του ποιος είναι ο κάθε πολίτης, αν είναι πλούσιος ή φτωχός και ανέφερε πως είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα τα οποία θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στο δικαστικό σύστημα.

ΚΥΠΕ
23/01/2019 19:57

Αντίδραση Χριστοδουλίδη σε δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ: Το διεθνές δίκαιο δεν είναι αλά καρτ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: