Κοιτάξτε τους ανθρώπους του Ερντογάν που φουσκώνουν από …αγάπη για τους Κούρδους




Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Συνεργασία με τις ΑΠΟΨΕΙΣ και την HELLAS JOURNAL

Η Τουρκία προσπαθεί να πείσει την Αμερική ότι αγωνίζεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και για να το αφανίσει. Μάλιστα λέγεται ότι ζήτησε από την Αμερική στήριξη σε θέματα αεροπορικών επιθέσεων, συγκοινωνιών και επιμελητείας κατά τις επιχειρήσεις που θα κάνει για τον σκοπό αυτό.

  • Όμως, ακόμα δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως αυτός ο ισχυρισμός που δημοσιεύθηκε στην Wall Street  Journal. Καλά, ο κ. Τραμπ πιστεύει ότι η Τουρκία αγωνίζεται κατά του Ισλαμικού Κράτους; Εγώ δεν το πιστεύω. Πάρα πολλοί, όπως εμένα, δεν το πιστεύουν. Αλλά το ζήτημα δεν είναι αν το πιστεύει αυτό ο Τραμπ.

Ενώ τα χαρτιά ξαναμοιράζονται στην Μέση Ανατολή και ειδικά στην Συρία, στήνεται ξανά και το σκηνικό. Μήπως νοιάζουν και πολύ οι Κούρδοι την Αμερική που λέει «θα προστατεύσουμε τους Κούρδους από την τουρκική δολοφονία;» Όχι βεβαίως, αλλά τους χρειάζεται στο νέο παιχνίδι που στήνεται. Διότι οι Κούρδοι είναι σημαντικοί στον άξονα Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν.

  • Μετά την οριστικοποίηση της νίκης του Άσσαντ, που δεν κατέστη δυνατό να καμφθεί στην Συρία, φαίνεται ότι η Αμερική τώρα έχει εστιαστεί για τα καλά στο Ιράν. Και θέλει να καθορίσει τις δυνάμεις της και τους συμμάχους της σε αυτή την περιοχή με βάση αυτό. Ποιος είναι φίλος με ποιον. Ποιος είναι εχθρός με ποιον. Η Τουρκία ερωτοτροπεί με το Ιράν. Το ίδιο και η Ρωσία. Η Τουρκία εξαιρέθηκε ακόμα και από το οικονομικό εμπάργκο που επέβαλε η Αμερική στο Ιράν.

Η Αμερική χρησιμοποιεί το χαρτί των Κούρδων για να διασαλεύσει τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράν και να φέρει αντιμέτωπες τις χώρες αυτές. Δηλαδή, ενώ τώρα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε «δεν θα επιτρέψουμε την καταπίεση των Κούρδων», το μήνυμα που στέλλουν απευθύνεται ουσιαστικά προς την Τουρκία. Μπορεί να ερμηνευτεί ως εξής: «Διέκοψε τις σχέσεις σου με το Ιράν και εμείς θα παρατήσουμε τους Κούρδους».

  • Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ John Bolton, που αυτή την στιγμή διεξάγει επαφές στην Τουρκία, είπε το εξής πριν την επίσκεψή του αυτή:
  • «Οι ΗΠΑ δεν θα αποσυρθούν από την Συρία χωρίς να συναφθεί μια συμφωνία που θα προστατεύει τους Κούρδους». Ο Τραμπ ζήτησε εγγυήσεις, λέει, από τον Έρντογαν ότι «θα προστατευθούν οι Κούρδοι της Συρίας μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων». Κοιτάξτε τι λέει ο Bolton:
  • «Θεωρούμε ότι οι Τούρκοι πρέπει να αποφύγουν στρατιωτικές ενέργειες που δεν θα είναι σε πλήρη συντονισμό με τις ΗΠΑ και δεν εγκρίνουν οι ΗΠΑ και έτσι να εκπληρώσουν τον όρο ότι δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τόσο τα δικά μας στρατεύματα όσο και τις δυνάμεις άλλων που πολέμησαν μαζί μας». 

Για να δούμε τι αποτέλεσμα θα καταφέρει να πάει ο Bolton στις επαφές που θα έχει σήμερα στην Άγκυρα. Η Τουρκία απάντησε άμεσα στις δηλώσεις αυτές που έκανε ο Bolton πριν την επίσκεψή του. Ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπαχίμ Καλίν είπε ότι «είναι αδιανόητος ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία θα θέσει στο στόχαστρό της τους Κούρδους».

Είπε το εξής ο Καλίν: «Ένας στόχος του αγώνα της Τουρκίας κατά του ΡΚΚ και των προεκτάσεών του στην Συρία είναι και η προστασία των Κούρδων από την τυραννία και την καταπίεση αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης. Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις προσπάθειές της για να τερματιστεί ο πόλεμος, να επιτευχθεί η ασφάλεια και να εφαρμοστεί η διαδικασία της πολιτικής μετάβασης χωρίς διακρίσεις θρησκευτικές, εθνικές και δογματικές ανάμεσα στα αδέλφια της τους Σύριους».

Κοιτάξτε ποιος τα λέει αυτά! Εκείνοι που έριξαν στα μπουντρούμια των φυλακών τον Σελαχαττίν Ντεμιρτάς, εκλεγμένο πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών των Κούρδων, εκλεγμένους βουλευτές και δημάρχους.

  • Εκείνοι που δεν άφησαν έγκλημα που δεν έκαναν στις κουρδικές πόλεις και κωμοπόλεις στην νοτιοανατολική Τουρκία.
  • Εκείνοι που διαπόμπευσαν τις Κούρδισσες τις οποίες σκότωσαν γδύνοντας τις σωρούς τους στο κέντρο της πόλης και αφήνοντάς τις εντελώς γυμνές.
  • Εκείνοι που όταν σκότωσαν έναν άλλον Κούρδο τον έδεσαν πίσω από ένα τζιπ και τον έσυραν στους δρόμους.
  • Εκείνοι που δεν επέτρεψαν την κηδεία ενός κοριτσιού Κούρδισσας και ανάγκασαν την μητέρα της να διατηρεί την σωρό της στην κατάψυξη για μέρες.
  • Εκείνοι που υπέβαλαν σε απίστευτα βασανιστήρια τους Κούρδους κρατούμενους στις φυλακές του Ντιγιάρμπακιρ και τους τάισαν σκατά.

Και τώρα επιχειρούν να πουν πόσο αγαπούν τον κουρδικό λαό. Θα τους σώσουν, λένε! Ρε κύριε, ποιος Κούρδος σου είπε μέχρι σήμερα «έλα να με σώσεις»; Δεν είσαι εσύ που πολεμάς κατά των ψυχοπαθών συμμοριών του Ισλαμικού Κράτους. Είναι οι Κούρδοι αγωνιστές. Ενώ εσύ συνεργάζεσαι μαζί τους. Αν υπάρχει κάποιος που θα πιστέψει αυτά που λες, τον γιουχαΐζω και αυτόν.

Τώρα στριμώχτηκες. Προσπαθείς με ψέματα να ξεπεράσεις αυτό το εμπόδιο. Έμεινες στα κρύα του λουτρού, είσαι σε δίλημμα. Αμερική ή Ρωσία. Ιράν ή Αμερική! Προχθές ρώτησε το εξής ο Ταγγίπ Έρντογαν τους νέους που βρίσκονταν στην αίθουσα του συνεδρίου της νεολαίας του κόμματός του: «Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε;»

  • Πολλά χειροκροτήματα και κραυγές που έλεγαν ναι ξέσπασαν στην αίθουσα. Σε μιαν άλλη ομιλία που είχε κάνει πριν ορισμένο χρονικό διάστημα είχε πει: «Τα σύνορα της Σμύρνης αρχίζουν στην Βιέννη».

Αν τα σύνορα της Σμύρνης αρχίζουν στην Βιέννη, σημαίνει ότι τα σύνορα της Κύπρου αρχίζουν στο Λονδίνο κύριέ μου! Δεν ξέρω πόσο ακόμα θα ακούει ο τουρκικός λαός και ο κόσμος αυτές τις ανοησίες. Οι νέοι του Έρντογαν που είναι έτοιμοι να πεθάνουν μήπως βιάζονται πολύ για να τρέξουν προς τα 72 ουρί που τους υπόσχεται όταν πέσουν στην μάχη;

Ας βιάζονται! Να αφήσουν τον κόσμο αυτό στον Έρντογαν. Αυτός δεν βιάζεται! Τι θα κάνει τον παράδεισο στον άλλο κόσμο. Μήπως εκείνος ο παράδεισος είναι καλύτερος από το παλάτι του με τα χίλια δωμάτια;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Αυτό το άρθρο είναι μια προειδοποίηση: Η Τουρκία βρίσκεται σε εξαθλίωση, έρχεται μεγάλη κρίση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: