Καταιγίδες και χιόνια φέρνει και σήμερα ο “Φοίβος”: Προκάλεσε πλημμύρες και προβλήματα




Πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις και υπερχείλιση χειμάρρων στην Πελοπόννησο και τη Θράκη, απαγορευτικό απόπλου στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος, μεγάλες ποσότητες σκόνης, που ανυψώθηκαν από τις ακτές της Λιβύης, είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που προκάλεσε κατά τη διάρκεια της Παρασκευής η κακοκαιρία “Φοίβος”. Βροχές και οι καταιγίδες σημειώθηκαν στο σύνολο σχεδόν της χώρας την κατά τη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας.

Το τελευταίο 24ωρο η Πυροσβεστική χρειάστηκε να παρέχει βοήθεια σε 285 περιπτώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η μεταφορά σε ασφαλές σημείο, δύο ατόμων, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν ακινητοποιήθηκε λόγω χιονόπτωσης στο Χρυσοβίτσι Αρκαδίας.

Δύσκολη νύχτα πέρασε η Κοζάνη, καθώς η κακοκαιρία χτύπησε την πόλη με ισχυρούς ανέμους και χιονόπτωση. Για αρκετή ώρα, το κέντρο και πολλές περιοχές της Κοζάνης βυθίστηκαν στο σκοτάδι καθώς σημειώθηκε διακοπή ρεύματος, ενώ ξεριζώθηκε και έπεσε στο δρόμο ένα μεγάλο δέντρο που βρισκόταν εδώ και χρόνια στον αύλειο χώρο του ΕΒΕ της πόλης.

Στην Εικόνα 1 παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα ύψη υετού και οι ισχυρότερες ριπές ανέμου που καταγράφηκαν την Παρασκευή, από το μεγαλύτερο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών της χώρας, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Εικόνα 1. Τα μεγαλύτερα ύψη υετού (σε χιλιοστά) και οι ισχυρότερες ριπές ανέμου (km/h) που καταγράφουμε την Παρασκευή 25/01 μέχρι τις 22:00.Σήμερα Σάββατο 26/01, αναμένονται βροχές, καταιγίδες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, και χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά και σε περιοχές της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά, την Πελοπόννησο, το Νότιο Ιόνιο και το Αιγαίο, και έως το βράδυ θα εξασθενήσουν. Πιθανότητα πρόσκαιρης χιονόπτωσης υπάρχει και για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στο πρώτο μέρος του βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία του βαρομετρικού χαμηλού και την πνοή των ανέμων έως το βράδυ του Σαββάτου 26/01, ενώ στο δεύτερο μέρος φαίνεται η κατανομή του υετού (βροχή/χαλάζι/χιόνι), σε σχέση με τη θέση του βαρομετρικού χαμηλού.

Ο καιρός της Κυριακής

Την Κυριακή 27/01 βροχές αναμένονται κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση το Σαββάτο και τις πρώτες ώρες της Κυριακής, κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι που το Σάββατο στο Αιγαίο θα φτάνουν κατά τόπους τα 8 μποφόρ, θα εξασθενήσουν την Κυριακή και δεν θα ξεπερνούν τα 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ.

 

Νεκρός ανασύρθηκε άντρας από δεξαμενή περισυλλογής καυσίμου στο Πέραμα

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, METEO
Στ. Ντάφης, Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: