Καλοβλέπουν Καμπ Ντέιβιντ: Η Άγκυρα ασκείται σε μοντέλο που αφήνει εκτός τον ΟΗΕ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Αλλαγή της διαδικασίας και της ατζέντας προωθεί η Άγκυρα στο Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνο που προκύπτει από τις τουρκικές κινήσεις είναι πως ευνοεί και προωθεί ένα μοντέλο τύπου Καμπ Ντέιβιντ, παρακάμπτοντας τα Ηνωμένα Έθνη.

Η μεθόδευση που γίνεται στοχεύει στη δημιουργία προϋποθέσεων για εφαρμογή της φόρμουλας για διαβίωση δίπλα-δίπλα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Είτε μιας μορφής συμφωνίας είτε χωρίς. Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι και ο βασικός στόχος των Τούρκων.

Σε αυτή την προσπάθεια φαίνεται να ενεργοποιούνται ιδέες από τα παλιά. Ενόψει του γεγονότος ότι δεν είναι εφικτή η αναγνώριση του ψευδοκράτους, επιχειρείται αναβάθμισή του και ταυτόχρονη υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η λογική στοχεύει στο να «συναντηθούν», πλάι-πλάι, οι «δυο οντότητες» μέσα από μια ντε φάκτο κατάσταση, που θα επιβληθεί ως τετελεσμένο.

Στα πλαίσια αυτά, η  τουρκική πλευρά προωθεί την ιδέα όπως τα όποια προβλήματα προκύψουν ή αιτήματα υπάρχουν να επιλύονται, διευθετούνται απευθείας μεταξύ των «δυο πλευρών», χωρίς τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς την παρουσία του Διεθνούς Οργανισμού. Ένα από τα εργαλεία, που φαίνεται πως θέλει να χρησιμοποιήσει η τουρκική πλευρά για προώθηση της πολιτικής αυτής, είναι όπως πληροφορούμαστε και οι τεχνικές επιτροπές. Να συζητούνται, διά των επιτροπών αυτών και να επιλύονται διαφωνίες και να διευθετούνται αιτήματα. Σε πρώτη φάση ζητήματα χαμηλής πολιτικής, καθημερινότητας.

Η Άγκυρα έχει ήδη δώσει το «δακτυλίδι» στον νέο εγκάθετό της στα κατεχόμενα εδάφη, Κουντρέτ Οζερσάι. Ο κ. Οζερσάι, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, έχει λάβει εντολές από το καθεστώς Ερντογάν, να αναλάβει την εκστρατεία για ένα νέο μοντέλο στο Κυπριακό. Παράλληλα, κι αυτό είναι πολύ σημαντική εξέλιξη, ο Οζερσάι έχει λάβει οδηγίες όπως αμφισβητήσει ευθέως και δημόσια τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο τελευταίος φαίνεται πως πλέον έχει τεθεί στο περιθώριο και έχει χάσει τα κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα. Πλέον είτε να ροκανίσει το χρόνο μέχρι το τέλος της «θητείας» του, το 2020 είτε θα οδηγηθεί λόγω της στάσης της Τουρκίας έναντι του, σε παραίτηση.

Aνακύκλωση ανεδαφικών ισχυρισμών, απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ΑΚΕΛ για το κυπριακό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: