Και σήμερα απαιτείται προσοχή: Χιονοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι, καταγίδες (βίντεο)




Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της Meteo, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και σήμερα Σάββατο, με κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρεια ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο τις πρωινές ώρες, θυελλώδεις ανέμους στο Βόρειο Αιγαίο και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα φαινόμενα όμως βαθμιαία και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και αργότερα στα ηπειρωτικά σταδιακά θα σταματήσουν.

Σήμερα αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Κεντρικό Ιόνιο και το Αιγαίο, καθώς και στις παραθαλάσσιες περιοχές τους, χιονοπτώσεις σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με πολύ χαμηλό υψόμετρο, αλλά και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τις Σποράδες.

Οι χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο θα είναι κατά περιόδους πυκνές. (Χάρτης 1).

Χάρτης 1. Η θέση ενός ακόμη βαρομετρικού χαμηλού που σχετίζεται με την κακοκαιρία «Σοφία», καθώς επίσης και τα φαινόμενα που θα λάβουν χώρα κατά τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 5 Ιανουαρίου 2019.

Χιονοπτώσεις αναμένονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά περιόδους πυκνές, πιθανόν και στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν από βορρά προς νότο.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί και στο Βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο και το Αιγαίο, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός στα κεντρικά και βόρεια και πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο έφερε η κακοκαιρία «Σοφία» και την Παρασκευή 04/01/2019.

Οι πυκνές χιονοπτώσεις προσέφεραν όμορφες εικόνες, όπως διακρίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί, από την περιοχή της Νεράιδας Κοζάνης και συγκεκριμένα από την τεχνητή λίμνη Αλιάκμονα «Πολυφύτου». Η κάμερα στην περιοχή έχει τοποθετηθεί από την επιχείρηση ΣΤΡΑΒΩΝ, προσφέροντας τόσο όμορφες εικόνες, όλες τις εποχές του χρόνου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας θα είναι αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν, ενώ σε ορισμένες περιοχές θα σημειωθεί ολικός παγετός (αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρη την ημέρα).

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο και το Αιγαίο, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός στα κεντρικά και βόρεια και πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο έφερε η κακοκαιρία «Σοφία» και χθες Παρασκευή.

Οι πυκνές χιονοπτώσεις προσέφεραν όμορφες εικόνες, όπως διακρίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί, από την περιοχή της Νεράιδας Κοζάνης και συγκεκριμένα από την τεχνητή λίμνη Αλιάκμονα «Πολυφύτου». Η κάμερα στην περιοχή έχει τοποθετηθεί από την επιχείρηση ΣΤΡΑΒΩΝ, προσφέροντας τόσο όμορφες εικόνες, όλες τις εποχές του χρόνου.

Ο παγετός στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ιδιαίτερα ισχυρόςκαι για αυτό το λόγο θα πρέπει να τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες προστασίας, όπως:

  • Να γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής
  • Να κλείσουμε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα
  • Να αδειάζουμε το νερό από το θερμοσίφωνα, ιδιαίτερα το βράδυ
  • Να μην σπαταλούμε αλόγιστα το νερό και να ελέγξουμε εάν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια

Επίσης, εάν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

  • Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.
  • Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
  • Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
  • Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

και εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

  • Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
  • Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
  • Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
  • Χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
  • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

Σφοδρή η “Σοφία” με χιονοπτώσεις και διακοπή κυκλοφορίας σε Βόρεια Κέρκυρα και Κοζάνη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: