Ήττα με 55-76, και συγκατοίκηση στην 5η θέση με την Μπαρτσελόνα για τον Ολυμπιακό




«Συγκάτοικο» στην 5η θέση απέκτησε ο Ολυμπιακός (12-9), την Μπαρτσελόνα, από την οποία ηττήθηκε, 76-55, στο ΣΕΦ, για την 21η αγωνιστική της Euroleague. Το αρνητικό ρεκόρ των 6 πόντων που σημείωσε στην 1η περίοδο λόγω της αδυναμίας να μπει στη ρακέτα των Καταλανών και το -21 στο 10ο λεπτό, δεν του επέτρεψαν να προφυλάξει τη διαφορά των 9 πόντων (60-69) με την οποία είχε επικρατήσει στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» στον 1ο γύρο. Οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ επέμεναν με σουτ έξω από τα 6.75 απ’ όπου ήταν άστοχοι, έκαναν πολλά λάθη και μόνο στη 2η περίοδο (πλησίασαν και στους -6 πόντους), όταν ο Μιλουτίνοβ θύμισε για λίγο τον καλό εαυτό του, βρήκαν ρυθμό χάρη στην επιθετική άμυνά τους, απαντώντας με επιμέρους σκορ 22-11. Στην 3η περίοδο, κάθε φορά που οι «ερυθρόλευκοι» επιχειρούσαν να ρίξουν τη διαφορά κάτω από τους 10 πόντους, ο Κρις Σίνγκλετον στην καλύτερη φετινή βραδιά του (18 πόντους), με τρίποντα (5/8) βροντοφώναζε «όχι» στον Ολυμπιακό.

Για τους Πειραιώτες που είχαν μόλις 55 πόντους στην επίθεση (!), διψήφιο νούμερο πόντων σημείωσαν μόνο οι Γιάνις Στρέλνιεκς (13π.) και Νίκολα Μιλουτίνοβ (13π., 8ρ.). Έλλειψε από τον Ολυμπιακό ο Παπανικολάου που αν και στη δωδεκάδα, δεν ήταν σε θέση να αγωνιστεί αρκετά λόγω του τραυματισμού του. Σε χαμηλές πτήσεις κινήθηκαν οι περισσότεροι, με τους Μάντζαρη, ΛεΝτέι και Βεζένκοφ στο μηδέν, τον Σπανούλη να μένει στους 7 πόντους και τον Πρίντεζη στους 6!

Η Μπαρτσελόνα υπερίσχυσε χάρη στην πολυφωνία της στην επίθεση, αφού εκτός από τον Σίνγκλετον, προσέφεραν οι Χανγκά (11π.), Τόμιτς (10π.), Πάνγκος (9π.), Σεραφάν και Μπλάζιτς (από 8π.), ενώ Οριόλα και Κλαβέρ μάζεψαν 6 και 5 ριμπάουντ αντίστοιχα.

Από τα VIP, δίπλα στον Παναγιώτη Αγγελόπουλο, παρακολούθησε τη «μάχη» Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου.

Τα δεκάλεπτα: 6-27, 28-38, 43-55, 55-76

Νωθρά μπήκε ο Ολυμπιακός, εν αντιθέσει με την Μπαρτσελόνα που έβγαλε ενέργεια αμέσως μετά το τζάμπολ, ξεκινώντας τον αγώνα με τρίποντο του Κρις Σίνγκλετον. Οι «ερυθρόλευκοι» επιχείρησαν από την περιφέρεια να ανεβάσουν το σκορ, έχοντας 0-4 τρίποντα και απέφευγαν να περάσουν την μπάλα στη ρακέτα, εκεί όπου… περίμενε ο Άντε Τόμιτς. Ο γιγαντόσωμος σέντερ των «μπλαουγκράνα» νίκησε και σε ατομικές μονομαχίες των Νίκολα Μιλουτίνοβ (2-7), ενώ με το δεύτερο εύστοχο τρίποντο των Καταλανών, η διαφορά έφτασε στο +8, 4-12. Κι ενώ μόνοι οι Σπανούλης και Στρέλνιεκς είχαν πετύχει πόντους για τον Ολυμπιακό, η διαφορά «άγγιξε» και το +11, 4-15 με τρεις σερί πόντους από τον Κέβιν Πάνγκος. Ο Μπλατ έκανε διαρκώς αλλαγές, έπαιξε με Μάντζαρη, Στρέλνιεκς και Τίμα στην περιφέρεια, εν συνεχεία επανέφερε τους Σπανούλη και Ουίλιαμς-Γκος που είχαν αρχίσει βασικοί, ενώ και ο Μπόγρης μπήκε στη θέση του Μιλουτίνοβ που δεν είχε ξεκινήσει καλά. Όμως μετά το 6-15 από τον Στρέλνιεκς, το μόνο που άλλαξε ήταν το… σερί 12-0 των φιλοξενούμενων (6-27, σκορ 1ης περιόδου, +21), με 5 σερί πόντους του Σίνγκλετον, 4 του Σεραφάν και τρίποντο του Άνταμ Χανγκά. Οι 6 πόντοι σε ένα δεκάλεπτο αποτελούν αρνητικό ρεκόρ για φέτος στη Euroleague και ένα από τα χειρότερα στην ιστορία του (0/6 τρίποντα, 3/6 δίποντα, 0/2 βολές, 6 λάθη, -4 ranking έναντι 34 της Μπαρτσελόνα).

O Μιλουτίνοβ μπήκε πιο αποφασισμένος στη 2η περίοδο, πέτυχε τους 4 πρώτους πόντους του Ολυμπιακού, κατέβαζε ριμπάουντ και κατάφερε να… συνεπάρη με το παιχνίδι του τους συμπαίκτες του. Η άμυνά του στον Τόμιτς, αλλά και τα ριμπάουντ που μάζεψε ο Γιώργος Πρίντεζης επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να βρει ρυθμό στην επίθεση, όπερ μεταφράζεται σε σερί 15-0, 21-27 (-6)! Είχαν ακολουθήσει 5 σερί πόντοι του Σπανούλη, δίποντο του Πρίντεζη, 1 βολή του Ουίλιαμς-Γκος και τρίποντο του Τουπάν! Το τρίποντο του Μπλάζιτς και το δίποντο του Πάνγκος (21-32) σταμάτησε το «ερυθρόλευκο» ξέσπασμα. Ο Ουίλιαμς-Γκος ευστόχησε σε σουτ τριών πόντων (3/15 ο Ολυμπιακός έως τότε), 24-32. Οι παίκτες του Μπλατ είχαν αφυπνισθεί, έπαιζαν τη γνωστή επιθετική άμυνά τους, ενώ δεν υπέπεσαν ούτε σε ένα λάθος στο δεύτερο δεκάλεπτο! Οι Καταλανοί είχαν χαμηλά ποσοστά στα δίποντα (8/23 έναντι 8/13 του Ολυμπιακού έως τότε), αλλά κατάφεραν με τους Σίνγκλετον, Ερτέλ και Οριόλα να διατηρήσουν τουλάχιστον διψήφια τιμή διαφοράς στο ημίχρονο (28-38), με το επιμέρους σκορ να είναι 22-11 στη 2η περίοδο.

Η Μπαρτσελόνα ξέφυγε με +13, 30-43, από Τόμιτς και Σίνγκλετον. Ο Ολυμπιακός κυνηγούσε να ρίξει τη διαφορά, με τον Τίμα να μένει αρκετή ώρα στο «3» και τον Στρέλνιεκς «οπλισμένο». Η ολιγωρία, πάντως στο μαρκάρισμα του Σίνγκλετον είχε ως αποτέλεσμα το 4ο εύστοχο τρίποντο του Σίνγκλετον (4/6), για το 36-48, ενώ ο Χανγκά έδωσε προβάδισμα +14 πόντων στους «μπλαουγκράνα», 36-50, στο 26ο λεπτό. Το… έργο επαναλαμβανόταν, αφού αν και οι Πρίντεζης, Μιλουτίνοβ έριξαν στους 10 πόντους τη διαφορά, μία ακόμη φορά ο Σίνγκλετον… αφύλακτος από τα 6.75 διαμόρφωσε το 40-53, με 5/7 τρίποντα! H έναρξη της 4η περιόδου θα έβρισκε την ομάδα του Πειραιά, στο -12, αφού ακολούθησαν δίποντο του Σεραφάν και τρίποντο στην εκπνοή της 3ης περιόδου με back step από τον Γιάνις Στρέλνιεκς, 43-55.

Στην 4η περίοδο, οι Χανγκά και Πάνγκος οδήγησαν εκ τους ασφαλούς την Μπαρτσελόνα στο «διπλό», με τους παίκτες του Ολυμπιακού να ρίχνουν… λευκή πετσέτα. Απογοητευμένοι και έχοντας συμβιβαστεί με το γεγονός πως θα έχαναν και τη διαφορά των 9 πόντων με την οποία νίκησαν στην Ισπανία, είδαν τον ηλεκτρονικό πίνακα να γράφει 55-76.

*** O αρχηγός του Ολυμπιακού Κώστας Φορτούνης παρακολούθησε, κατά την προσφιλή συνήθειά του, δια ζώσης, τον αγώνα, ενώ στο ημίχρονο είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Δημήτρη Αγραβάνη.

Διαιτητές: Ρίζικ (Ουκρανία), Γιόβτσιτς (Σερβία), Χόρντοφ (Κροατία)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντέιβιντ Μπλατ): Ουίλιαμς-Γκος 9, Τουπάν 4, Σπανούλης 7, Τίμα 1, Μιλουτίνοβ 13, Στρέλνιεκς 13, Βεζένκοφ, Πρίντεζης 6, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Μπόγρης 2, ΛεΝτέι

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Σβέτισλαβ Πέσιτς): Σεραφάν 8, Πάνγκος 9, Σίνγκλετον 18 (5), Χανγκά 11 (1), Μπλάζιτς 8 (2), Ερτέλ 7, Οριόλα 2, Κούριτς, Κλαβέρ 3 (1), Τόμιτς 10

31/01/2019 23:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ασπασία Βελονάκη
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: