Ιστορική συνεδρίαση της Βουλής για την Συμφωνία των Πρεσπών: Επικύρωση με 153 ψήφους




Στην ιστορική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία επικυρώθηκε με 153 ψήφους υπέρ η κύρωση από την Ελλάδα της Συνθήκης των Πρεσπών και πλέον και οι δύο πλευρές, αποδέχονται για την γειτονική χώρα το όνομα “Βόρεια Μακεδονία”.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός ψήφισε “παρών”, ο Γιώργος Αμυράς επίσης “όχι”, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος “ναι”, η Κατερίνα Παπακώστα “ναι” όπως και οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Σπύρος Λυκούδης και η Έλενα Κουντουρά,”ναι και από τον Σταύρο Θεοδωράκη τον Γιώργο Μαυρωτά και τον Σπύρο Δανέλη, ενώ αρνητική ψήφο έδωσε ο Βασίλης Κόκαλης.

Συνολικά ψήφισαν 300 βουλευτές, εκ των οποίων οι 153 έδωσαν θετική ψήφο, “όχι” ψήφισαν 146 βουλευτές, ενώ παρών ψήφισε ένας (Ψαριανός).

Άκυρη θεωρήθηκε αρχικά η ψήφος του βουλευτή τρης Χρυσής Αυγής Μπαρμπαρούση, διότι δεν απάντησε θετικά ή αρνητικά και ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση με βουλευτές άλλων κομμάτων μέχρι να αποκατασταθεί η τάξη στην αίθουσα (ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τον βουλευτή να επιστρέψει στην αίθουσα και να ψηφίσει τελικά “όχι”).

Η ιστορική συνεδρίαση κράτησε 38,5 ώρες, περισσότερο και από άλλες συνεδριάσεις που αφορούσαν κύρωση διεθνών συνθηκών της χώρας.

Η συζήτηση έκλεισε με ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος επεσήμανε πς όποιοι υιοθέτησαν εμπρηστικό τόνο στη συζήτηση, δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο διχασμού στο μέλλον.

Όπως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μίλησαν συνολικά 200 βουλευτές, με πολιτικούς αρχηγούς, εισηγητές, ειδικούς αγορητές κ.λπ. Ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε όσους βουλευτές δεν πρόλαβαν να μιλήσουν, να καταθέσουν τις ομιλίες τους και αυτές θα συναφθούν ως παράρτημα των πρακτικών που θα δημοσιευθούν για αυτήν την ιστορική συνεδρίαση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καταγγελίες Καμμένου για Σόρος και ΠΓΔΜ: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έτοιμη την αποστασία, λέει

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: