Ιστορική ψηφοφορία: “Βόρεια Μακεδονία ” πλέον η ΠΓΔΜ-Μένει η επικύρωση από την ελληνική Βουλή (video)




Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά, η Βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Έτσι ολοκληρώνεται η διαδικασία για την μετονομασία της χώρας σε “Βόρεια Μακεδονία” και απομένει πλέον η κύρωση από την ελληνική Βουλή του τελικού κειμένου της συμφωνίας.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Δείτε την ιστορική διαδικασία και την υπερψήφιση των τροπολογιών:

Συγχαρητήρια από τον Αλέξη Τσίπρα

Λίγα λεπτά μετά το πέρας της ψηφοφορίας και την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τηλεφωνική του επικοινωνίας, συνεχάρη τον κ. Ζάεφ για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Νίκος Κοτζιάς για την ιστορική ψηφοφορία

  • “Μίλησα με Ζόραν και Νικόλα.Θυμηθήκαμε τις δυσκολίες, την κουραση, τις εντάσεις, την εμπιστοσύνη και τις ελπίδες που περάσαμε δουλεύοντας τη Συμφωνία.Ονειρευτήκαμε το κοινό μέλλον των 2 λαών. Βόρεια Μακεδονια καλώς ήρθες στη ζωή μας.Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή” έγραψε ο Νίκος Κοτζιάς στο τουίτερ


Το δραματικό 48ωρο που προηγήθηκε

Η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση της Βουλής μετατέθηκε για σήμερα, καθώς, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, δεν είχε εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή (80 στους 120 βουλευτές), που είναι απαραίτητη για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς υπολειπόταν ένας βουλευτής για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία αυτή.

Για τον λόγο αυτό, ο Ζόραν Ζάεφ είχε χθες εντατικές διαβουλεύσεις με το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα “BESA” (διαθέτει δύο βουλευτές) για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά τo άρθρο του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει την στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το “BESA” και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βρέθηκαν οι “80” του Ζάεφ: Σύμφωνοι και οι δύο Αλβανοί- επανεκκίνηση της διαδικασίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: