Η Τουρκία απέλασε Ολλανδή δημοσιογράφο για διασυνδέσεις με το Μέτωπο αλ-Νούσρα




Η Τουρκία απέλασε σήμερα μια δημοσιογράφο, η οποία εργάζεται για την μεγαλύτερη καθημερινή οικονομική εφημερίδα της Ολλανδίας, την Het Financieele Dagblad, επικαλούμενη, αρχικά, αδιευκρίνιστους “λόγους ανησυχίας που αφορούν την ασφάλεια”.

Η Ανς Μπέρσμα, 31 ετών, είχε επισκεφθεί χθες ένα γραφείο μετανάστευσης στην Κωνσταντινούπολη για να παρατείνει τη διάρκεια της βίζας της όταν συνελήφθη, έγραψε η εφημερίδα για την οποία εργάζεται.

“Και ξαφνικά βρίσκεσαι μέσα σε ένα αεροπλάνο επιστρέφοντας για την Ολλανδία. Κηρύχθηκα ‘ανεπιθύμητο πρόσωπο’ στην Τουρκία”, ανέφερε σήμερα το πρωί στον λογαριασμό της στο Twitter η δημοσιογράφος.
Ο διευθυντής του εντύπου Γιαν Μπόνγιερ χαρακτήρισε την απέλασή της “κατάφωρη παραβίαση της ελευθεροτυπίας”.

“Η Ανς έκανε τη δουλειά της με σύνεση και υπευθυνότητα…είναι εξαιρετικά θλιβερό οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους ειρηνικά”, έγραψε ο διευθυντής στην εφημερίδα.
Ερωτηθείς για την υπόθεση ένας τούρκος αξιωματούχος απάντησε: “Αυτή τη στιγμή το μόνο που έχω να πω είναι ότι η απέλασή της δεν συνδέεται με τις δημοσιογραφικές της δραστηριότητες καλύπτοντας θέματα από την Τουρκία”.

Αργότερα όμως ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας έγραψε στο Twitter ότι οι τουρκικές αρχές έλαβαν πρόσφατα πληροφορίες από την ολλανδική αστυνομία πως η συγκεκριμένη δημοσιογράφος έχει διασυνδέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση Μέτωπο αλ-Νούσρα, η οποία έχει διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα.
Ο Φαχρετίν Αλτούν πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν εξέτασε την αξιοπιστία της πληροφορίας των ολλανδικών αρχών αλλά έλαβε το προληπτικό μέτρο της απέλασης της Μπέρσμα.

Από την πλευρά της, η τοπική εφημερίδα της Ολλανδίας Het Parool επικαλούμενη μια εκπρόσωπο της εισαγγελίας, έγραψε ότι η απέλαση της δημοσιογράφου δεν έγινε έπειτα από αίτημα της ολλανδικής εισαγγελίας.

Το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών και αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών αναθέτουν τα ερωτήματα στους εισαγγελείς, που δεν έχουν απαντήσει στο αίτημα για σχόλιο του Reuters.

Η Τουρκία, η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε φυλακίσεις δημοσιογράφων, βρίσκεται στην 157η θέση από τις 180 χώρες στην λίστα της παγκόσμιας ελευθεροτυπίας για το 2018 των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Η Ολλανδία και η Τουρκία απεκατέστησαν πρόσφατα τις διπλωματικές τους σχέσεις έπειτα από ένα ταραχώδες έτος, το 2017, στη διάρκεια του οποίου η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε στους τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία με στόχο τους τουρκικής καταγωγής Ολλανδούς για το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα του Απριλίου 2017.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: