Η Συμφωνία θα βοηθήσει και σε μία δίκαιη λύση του Κυπριακού, εκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας




Η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών έδωσε τέλος σε μια αχρείαστη διαμάχη, ανοίγοντας πόρτες για συνεργασία, ανοίγοντας τον δρόμο για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία τον `Ελληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο συγχάρηκε θερμά.

“Από την ώρα που διαγράφονται τα περί αλυτρωτισμού, από την ώρα που έχει κατά τον καλύτερο τρόπο ρυθμιστεί το θέμα έτσι ώστε να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις κατά πόσον αποτελούν τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή όχι, έχω την εντύπωση ότι αυτό που αποτυπώνει η συμφωνία είναι όχι μόνο την αποφασιστικότητα , αλλά διασφαλίζει και τη μελλοντική προοπτική άριστων σχέσεων, άριστης συνεργασίας», επεσήμανε.

Σημείωσε ακόμη πως η σημερινή συνάντησή τους γίνεται στα πλαίσια της στενότατης συνεργασίας που έχουν, προκειμένου να εξετάσουν μαζί, τις τελευταίες εξελίξεις και ενόψει της συνάντησης του κ. Τσίπρα στις 5 Φεβρουαρίου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπογράμμισε πως αυτό που πάντοτε επιδιώκουμε είναι μια λύση που να επιτρέπει επιτέλους την ειρηνική συνύπαρξη, τη σταθερότητα, την ειρήνη αλλά ιδιαίτερα και μια λύση που να συνάδει απόλυτα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και το διεθνές δίκαιο, έτσι ώστε να διασφαλίζεται από τη μια η λειτουργικότητα αλλά και η βιωσιμότητα και η συμβατότητα της λύσης με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε λόγο για ιστορικό βήμα και επεσήμανε πως όταν μια χώρα έχει ως βασικό όπλο της το διεθνές δίκαιο και αποδεικνύει ότι στη βάση του διεθνούς δικαίου μπορεί να επιδεικνύει την ωριμότητα έντιμων συμβιβασμών έχει την έξωθεν μαρτυρία ότι στα μεγάλα ζητήματα που έχει μπροστά της αυτή είναι που θέλει λύση.

Νομίζω ότι αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη που πιστεύω ότι θα βοηθήσει την προσπάθειά μας να διεκδικήσουμε στα πλαίσια της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, σημείωσε.

Aπευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον συγχάρηκε θερμά, “διότι ύστερα από 30 χρόνια και μέσα από την τόλμη και την αποφασιστικότητα που επέδειξες,λύθηκε ένα μεγάλο θέμα που ταλάνιζε την Ελλάδα με τους γείτονες”.

Είπε πως η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έδωσε τέλος σε μια αχρείαστη, κατά την άποψή μου, διαμάχη, ανοίγοντας πόρτες για συνεργασία, ανοίγοντας τον δρόμο για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και δημιουργώντας προοπτικές μιας ισορροπημένης, αλλά και σταθερής πια σχέσης με τη Βόρεια Μακεδονία, κάτι το οποίο θα επιτρέψει όχι μόνο τη στενότερη οικονομική συνεργασία, αλλά και τη δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος. Θέλω να σε συγχαρώ θερμά και να ευχηθώ ό,τι καλύτερο”.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο ανέφερε πως “είναι πράγματι ένα ιστορικό βήμα που κάνουμε, όχι μόνο διότι επιλύσαμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα μια διένεξη δεκαετιών, αλλά κυρίως διότι ενισχύουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας στη διεθνή κοινή γνώμη και στον διεθνή παράγοντα, δίδοντας τη δυνατότητα να στραφούμε με πιο ενισχυμένα επιχειρήματα στα πραγματικά μεγάλα μέτωπα της εξωτερικής μας πολιτικής και, μετά από αυτή την εξέλιξη, πιστεύω, με ενισχυμένη τη στήριξη και την υποστήριξη και της διεθνούς κοινής γνώμης και της διεθνούς κοινότητας”.

“Διότι όταν μια χώρα έχει ως βασικό όπλο το διεθνές δίκαιο και αποδεικνύει στη βάση του διεθνούς δικαίου ότι μπορεί να επιδεικνύει την ωριμότητα έντιμων συμβιβασμών, έχει την έξωθεν μαρτυρία ότι στα μεγάλα ζητήματα τα οποία έχει μπροστά της αυτή είναι που θέλει λύση. Άλλοι είναι που δεν θέλουν ή την αποφεύγουν”, ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως “αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη και νομίζω ότι θα βοηθήσει την προσπάθεια μας να διεκδικήσουμε στα πλαίσια της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού”.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη χθεσινή διοργάνωση της Συνόδου Κορυφής των Νοτίων Χωρών της ΕΕ, σημειώνοντας πως ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια το 2016 στην Αθήνα.

“Νομίζω ότι η ενότητα και η συνεννόηση των χωρών του ευρωπαϊκού νότου είναι πολύ σημαντική για την Ευρώπη. Αλλά και η διοργάνωση στην Κύπρο συμπίπτει με μια περίοδο έντονων διεργασιών στην ευρύτερη περιοχή”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως “είναι ευρύτατα αποσταθεροποιημένη, δυστυχώς, η περιοχή μας και η Κύπρος έχει αποδείξει, μαζί με την Ελλάδα βεβαίως, αλλά και το σύνολο των χωρών της ΕΕ, ότι παλεύει για τη σταθερότητα, αποτελεί σταθερό πυλώνα στην περιοχή και είμαστε αταλάντευτοι υπερασπιστές της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, της συνεργασίας μεταξύ των χωρών και αυτά τα μηνύματα τα εκπέμψαμε χθες με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο πιστεύω, και ως εκ τούτου θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για τη μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης της χθεσινής Συνόδου».

Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται μέσα στα πλαίσια της στενότατης συνεργασίας που έχουμε προκειμένου να εξετάσουμε μαζί, να επισημάνουμε τις τελευταίες εξελίξεις, και ενόψει της επίσκεψης Λουτ, αλλά και της συνάντησης σου με τον Τούρκο Πρόεδρο στις 5 Φεβρουαρίου, τους παραπέρα χειρισμούς, προκειμένου να πετύχουμε αυτό που πάντα επιδιώκουμε: μια λύση που να επιτρέπει επιτέλους την ειρηνική συνύπαρξη, τη σταθερότητα, αλλά ιδιαίτερα και μια λύση που να συνάδει απόλυτα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το διεθνές δίκαιο, έτσι ώστε να διασφαλίζεται από τη μια η λειτουργικότητα, αλλά και η βιωσιμότητα και η συμβατότητα της λύσης με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο”.

“Για άλλη μια φορά θέλω να ευχηθώ ό,τι καλύτερο για την Ελλάδα, για τις προσπάθειες που καταβάλλεις, και κατέβαλες, ιδιαίτερα με την επικύρωση της Συνθήκης, κάτι που μαρτυρεί πως όταν υπάρχει θάρρος και πραγματισμός, ιδιαίτερα διάλογος, και όταν επικρατεί η λογική αντί του συναισθήματος, υπάρχει προοπτική να υπάρξουν καταλήξεις σε διενέξεις που εν τη ουσία δεν δικαιολογούνταν”, ανέφερε.

Είπε πως “από την ώρα που διαγράφονται τα περί αλυτρωτισμού, από την ώρα που έχει κατά τον καλύτερο τρόπο αντιμετωπιστεί το θέμα ώστε να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις κατά πόσο αποτελούν τους διάδοχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή όχι, έχω την εντύπωση ότι αυτό που αποτυπώνει η Συμφωνία είναι όχι μόνο την αποφασιστικότητα, αλλά διασφαλίζει και τη μελλοντική προοπτική άριστων σχέσεων, άριστης συνεργασίας – που ούτως ή άλλως υπήρχε η συνεργασία”.

Ο Πρόεδρος Αναστασίαδης σημείωσε ακόμη πως “δυστυχώς ή ευτυχώς, ούτως ή άλλως, το όνομα είχε δοθεί από το 1992 και έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε συναισθηματισμούς που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα”.

Είπε τέλος πως προβλέπει στις συνομιλίες τους “για να δούμε πώς καλύτερα συντονιζόμαστε και πώς μεθοδεύουμε τρόπους για να επαναρχίσει ένας διάλογος, με προοπτική, αυτή τη φορά, για τη λύση του κυπριακού προβλήματος”.

Οι συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον `Ελληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκαν στις 11.30.

Σημειώνεται πως στις διευρυμένες συνομιλίες των δυο πλευρών συμμετείχαν από κυπριακής πλευράς οι Υπουργοί Εξωτερικών και `Αμυνας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και Σάββας Αγγελίδης, και από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εθνικής `Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Επιδείξατε τόλμη και θάρρος είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Τσίπρα για τη Συμφωνία

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
30/01/2019 11:37

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: