Η “Υπατία” φέρνει παγωμένη βροχή σε Θεσσαλία και Μακεδονία και κρατά δεμένα τα πλοία




Συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών νοτιοδυτικών ανέμων που πνέουν στα πελάγη 8 με 9 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο πρόσκαιρα 10.

Δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από Πειραιά Ραφήνα και Λαύριο, ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια των πλοίων εκτελούνται μόνο από τα συμβατικά και όχι από τα υδροπτέρυγα.

Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη Ζάκυνθος, Αγ.Μαρίνα -Νέα Στύρα και Καβάλα-Πρίνου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν ακυρώσεις η τροποποιήσεις δρομολογίων.

Εγκλωβίστηκε εργαζόμενος

Αίσιο τέλος είχε η ολονύχτια επιχείρηση της πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών και της πυροσβεστικής υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό ενός εργαζόμενου στη Σαμαρίνα Γρεβενών. Ο άντρας, που εργάζεται σε εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού στην περιοχή, αργά χθες τη νύχτα ενημέρωσε το ΕΚΑΒ ότι αισθάνεται έντονη αδιαθεσία. Αμέσως κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας και δύο μπουλντόζες κατευθύνθηκαν προς το σημείο όπου βρίσκεται το εργοστάσιο, για να ανοίξουν το δρόμο, αφού το χιόνι στην περιοχή ξεπερνούσε το ένα μέτρο.

Ταυτόχρονα ξεκίνησε και το ερπυστριοφόρο της πυροσβεστικής από την Κοζάνη, με προορισμό το σημείο, το οποίο βρίσκεται 3 χιλιόμετρα έξω από την Σαμαρίνα, στον δρόμο προς το Δίστρατο. Γύρω στις 6 τα ξημερώματα το ειδικό όχημα της πυροσβεστικής έφτασε στο σημείο και παρέλαβε τον εργαζόμενο, για να τον μεταφέρει σε χαμηλότερο υψόμετρο. Στη συνέχεια τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο της πόλης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, Ευάγγελος Σημανδράκος, που συντόνισε το έργο της Πολιτικής Προστασίας δήλωσε την ικανοποίηση του για τη θετική έκβαση της επιχείρησης, για την οποία «συνεργάστηκαν με αποτελεσματικότητα τρεις διαφορετικές υπηρεσίες για τη διάσωση και τον απεγκλωβισμό του εργαζομένου».

Προβλήματα και πάλι στο “Μακεδονία”

Πέπλο ομίχλης έχει σκεπάσει περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, επηρεάζοντας ακόμη και τη λειτουργία του αεροδρομίου «Μακεδονία», όπου, λόγω των συνθηκών χαμηλής νέφωσης, δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν δύο πρωινές πτήσεις από την Αθήνα.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη παρέκκλιναν της πορείας τους, αλλά προς το παρόν δεν έγινε γνωστό εάν επέστρεψαν στον αερολιμένα «Ελ Βενιζέλος» ή προσγειώθηκαν σε γειτονικό αεροδρόμιο. Αντίθετα, κανονικά πραγματοποιούνται μέχρι στιγμής οι προγραμματισμένες πτήσεις από το «Μακεδονία».

Στο μεταξύ, λόγω της περιορισμένης ορατότητας τα οχήματα κινούνται με χαμηλές ταχύτητες σε πολλούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, ενώ καραμπόλα τεσσάρων αυτοκινήτων σημειώθηκε νωρίτερα στη δυτική είσοδο της πόλης, κοντά στα ΚΤΕΛ «Μακεδονίας», με υλικές μόνο ζημιές.

Δείτε εδώ ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί και πού χρειάζονται αλυσίδες

Την ίδια ώρα, δεν χτύπησε το πρωί το κουδούνι στα σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης, έπειτα από σχετική απόφαση που έλαβε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ενώ δεν θα λειτουργήσουν και τα δικαστήρια της πόλης (θα δικαστούν όμως κανονικά οι υποθέσεις στα Κακουργιοδικεία που έχουν μεταγωγές κρατουμένων).

Κλειστό θα μείνει και σήμερα το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ, αντίθετα, κανονικά λειτουργούν οι υπηρεσίες του ΑΠΘ και διεξάγονται όσα μαθήματα είναι προγραμματισμένα μετά τις 11:00 (αναβλήθηκαν και θα αναπληρωθούν αυτά μεταξύ 09:00 – 11:00, λόγω δυσκολιών στη μετακίνηση των φοιτητών).

Κανονικά σήμερα τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ στο κέντρο της πόλης και σχεδόν όλα τα περιφερειακά

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και τα περισσότερα περιφερειακά, με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις, στις οποίες η χθεσινή χιονόπτωση προκάλεσε επιπλέον προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.

Συγκεκριμένα, στη γραμμή “69” τα λεωφορεία δεν εξυπηρετούν τα Πάλιουρα- Ντουράκι, στη γραμμή “85” δεν εκτελούνται δρομολόγια προς Ευαγγελίστρια, στην “86” τα αστικά δεν εξυπηρετούν το Αρδαμέρι και στην “87” δεν πραγματοποιούν δρομολόγια προς Λιβάδι, Μονοπήγαδο και Άγιο Αντώνιο.

Πάγωσε η βροχή

Στο μεταξύ, μια ασυνήθιστη παγωμένη βροχή έχει φέρει σε Μακεδονία και Θεσσαλία η κακοκαιρία «Υπατία», μαζί με μεγάλα ύψη βροχής στη Δυτική Ελλάδα.

Οι θερμές αέριες μάζες πάνω από τις πολύ ψυχρές επιφανειακές, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), οδηγούν στη δημιουργία του φαινομένου της παγωμένης βροχής, δηλαδή οι σταγόνες της βροχής παγώνουν, αμέσως μόλις έρθουν σε επαφή με το έδαφος ή οποιαδήποτε επιφάνεια. Αυτό έχει ως συνέπεια ακόμη και σε περιοχές που δεν υπάρχει χιονόστρωση, αλλά η θερμοκρασία παραμένει κάτω από το μηδέν, να προκαλείται συσσώρευση πάγου που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις.

Τα πέντε μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής που κατέγραψαν πανελλαδικά οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo μέχρι το βράδυ της Tετάρτης, ήσαν όλα στη Δυτική Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας (96 χιλιοστά), στη Δωδώνη (92), στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας (85), στα Λεπιανά ‘Αρτας (78) και στην Ηγουμενίτσα (76 χιλιοστά).

Η πρόγνωση για σήμερα

Για την Πέμπτη, αναμένονται βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, και στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στις παράκτιες προς αυτά περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και δυτικά ορεινά και ημιορεινά και κατά τόπους παγωμένη βροχή σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας, κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν από αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

10/01/2019 07:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

 

Ταλαιπωρία χωρίς τέλος προκαλεί η “Υπατία”: Κρατά δρόμους και λιμάνια κλειστά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: