Η προσπάθεια τετελεσμένων από την Άγκυρα, και η στρατιωτική διπλωματία εν μέσω εξελίξεων…




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Με το βλέμμα στραμμένο προς τρεις κατευθύνσεις βρίσκονται τα ανώτατα στελέχη του Ελληνικού πενταγώνου μιας και οι σχέσεις μας με τους γείτονες, φτάνουν πολλές φορές λίγο πριν το «κόκκινο». Γι’ αυτό το λόγο το βλέμμα όλων παραμένει στραμμένο και στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα στα εντός του οίκου, το πολιτικό σκηνικό είναι πολύ λογικό να επηρεάζει όσο νάναι, αλλά ανώτατοι Αξιωματικοί τόνισαν πως από αυτές τις εξελίξεις είναι πολύ λογικό ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να μένουν απ’ έξω και να κοιτάζουν αποκλειστικά τη δουλειά τους.

  • Βέβαια εδώ ας βάλουμε έναν αστερίσκο, τον οποίο μας επισημαίνουν ανώτατοι, πως εκτός της ανόδου του πολιτικού θερμομέτρου ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, υπάρχει και η αναμονή των κρίσεων για τους αρχηγούς των τριών επιτελείων ΓΕΣ, ΓΕΑ, ΓΕΝ. Τα σενάρια που ακούγονται και γράφονται πολλά, το ίδιο και η παραφιλολογία η οποία όσο διατηρείται κακό κάνει μόνο.
  • Η navtex για το ερευνητικό Barbaros και οι Τουρκικές πολιτικές αποφάσεις που αυξάνουν την ένταση, τα γνωστά «τσαλιμάκια», δεν είναι ψέμα πως έχουν απασχολήσει, ιδιαίτερα το Στρατιωτικό επιτελείο που με τις υπάρχουσες εντολές που έχει, πράττει ότι έχει διαταχθεί.


Τα τσαλιμάκια της Άγκυρας…

Το ερευνητικό της Άγκυρας, κινήθηκε και πάλι προς την Ελληνική υφαλοκρηπίδα το πρωί της Δευτέρας. Ααυτό το «διάβασαν» αρκετά γρήγορα όσοι παρακολουθούν τις κινήσεις των προκλήσεων, με αποτέλεσμα απέναντί του και πάλι να βρει το Ελληνικό πλωτό τείχος Ελληνικής φρεγάτας.

Αργότερα το Barbaros περιορίστηκε ξανά εντός της περιοχής της Κυπριακής ΑΟΖ, εκεί δηλαδή που παρανόμως έχει εκδώσει ναυτική οδηγία για έρευνες έως τον Φεβρουάριο. Το ερώτημα που τίθεται και δεν είναι παράλογο πάντως, πως με τόσες «βόλτες» το ερευνητικό, καλώδια για τις έρευνές του, πότε απλώνει, μιας και δεν είναι απλή διαδικασία των πέντε λεπτών ή της μισής ώρας…

  • Από την άλλη πλευρά κάτι που δεν αρέσει και τόσο, ιδίως σε έμπειρους Αξιωματικούς του ΓΕΕΘΑ, είναι η τεχνητή ένταση στο Αιγαίο, που επιχειρείται από τους Αξιωματούχους της Άγκυρας, να αυξηθεί. Όπως τονίζουν, η προσπάθεια της Τουρκίας είναι ν’ αναλώσει την Ελλάδα στο Αρχιπέλαγος και να μην την αφήσει ν’ ανοίξει τον πλου της προς την ανατολική Μεσόγειο. Όσο η Άγκυρα δεν μπορεί να πάρει ενεργειακό μερίδιο, τόσο θα κρατά σε ένταση τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις με φόντο το Αιγαίο, είπαν χαρακτηριστικά. Από την άλλη πλευρά οι ΕΔ δεν είναι δυνατό ν’ απουσιάσουν από τα ανατολικά σύνορα της Ελληνικής επικράτειας, με ότι αυτό φυσικά συνεπάγεται…

Οι κινήσεις που κάνει η Άγκυρα δείχνουν με τον πλέον σαφή τρόπο πως δημιουργεί τετελεσμένα με τις διεκδικήσεις και την σταθερή αναθεωρητική πολιτική που ασκεί, πως μόλις φτάσει η περίοδος και για την Αθήνα, να αλλάξει σελίδα στα ενεργειακά- πράγμα που είναι αυτή τη στιγμή σε «βρεφικό στάδιο»- και η Τουρκία θα θελήσει να διεκδικήσει μια παρόμοια κατάσταση ακόμη και εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας από τη στιγμή που τα όσα παρουσιάζει μονομερώς εξαφανίζουν τις υφαλοκρηπίδες Ελλάδας και Κύπρου.

  • Επιπλέον ένας ακόμη παράγοντας τον οποίο προσέχουν στο Ελληνικό πεντάγωνο είναι οι νέες ανακατατάξεις στην Μ. Ανατολή. Οι συμφωνίες που υπάρχουν ή οι συζητήσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της περιοχής και όχι μόνο, όλα όσα συμβαίνουν δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο καθώς από εκεί θα εξαρτηθούν πολλά θέματα που αφορούν και την χώρα μας.

Εκτιμήσεις από ανώτατη πηγή του πενταγώνου είναι πως ίσως δούμε κοινές κινήσεις από χώρες που κάποτε θεωρούνταν ορκισμένοι εχθροί, αλλά τώρα το πεδίο έτσι όπως διαμορφώνεται θίγει κοινά συμφέροντά τους, με αποτέλεσμα τον συνασπισμό νέων συμμαχιών.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Ότι θα αυτομολήσουν Τούρκοι πιλότοι φοβάται η Άγκυρα: Μισογεμάτα τα ρεζερβουάρ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: