Η προσφιλής μέθοδος της τουρκικής προβοκάτσιας που κρατά σε εγρήγορση την Αθήνα




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Και μετά τον Χουλουσί Ακάρ, τη σκυτάλη πήρε και πάλι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να επιτεθεί εκ νέου στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και ν’ απειλήσει ξανά πως υπάρχει το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο.

Η αρχή της νέας χρονιάς επιβεβαιώνει όλους τους υπολογισμούς του Ελληνικού επιτελείου το οποίο δεν έπαψε έστω μια στιγμή να επαναλαμβάνει πως η Άγκυρα επιθυμεί διακαώς να κρατά ψηλά την ένταση στο Αιγαίο ώστε ν’ αναλώνει την Αθήνα μέσα στο αρχιπέλαγος μιας και δεν υπάρχει άλλη λύση από την υπεράσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και των δικαιωμάτων.

  • Αν κοιτάξει κανείς πως ξεκίνησαν οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας το 2018, τη χρονιά που μας πέρασε, παρατηρεί πως πρώτον η ένταση με τα ψαράδικα γύρω από τα Ίμια είχαν αρχίσει από νωρίς, πριν πέσει η αυλαία του 2017 με «τζαρτζαρίσματα» μεταξύ, τόσο των επαγγελματιών αλιέων αλλά και ανάμεσα σε πλωτά του Λιμενικού Σώματος και τις ακταιωρούς της Τουρκικής ακτοφυλακής. Η Αθήνα διαρκώς ενημέρωνε όλες τις δυνάμεις στα νησιά είτε των ΕΔ είτε των Σωμάτων Ασφαλείας να έχουν το νου τους για τυχόν προβοκάτσια, μια αγαπημένη μέθοδος των Τούρκων.

Η τεχνική των εντάσεων

Παράλληλα με τη λεγόμενη «μάχη της τσιπούρας», ο χαρτοπόλεμος των navtex ήταν μια διαχρονική μέθοδος της Άγκυρας προκλήσεων.

Στις 16 Ιανουαρίου της χρονιάς που πέρασε ήταν μια από τις πρώτες ναυτικές οδηγίες της Τουρκίας και μάλιστα στο σύμπλεγμα των νησιών της Ικαρίας, μια navtex που αναφέρονταν σε διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά.

  • Αν θυμηθούμε όμως πολιτικά και διπλωματικά ποια ήταν η συγκεκριμένη μέρα, θα παρατηρούμε ότι ήταν μια από τις πρώτες τριμερείς συναντήσεις ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιορδανία, μια χώρα η οποία συνδέεται άμεσα με την μετεξέλιξη της διευρυμένης ενεργειακής συμμαχίας των χωρών της ανατολικής Μεσογείου.
    Μια ημέρα μετά τη navtex είχε έρθει η «επακούμβηση» της Κανονιοφόρου «Νικηφόρος» και μια διαρκώς αυξανόμενη ένταση από την πλευρά της Τουρκίας με συνεχείς προκλήσεις.

Η μέθοδος των εντάσεων που οδηγούν προς «κάτι», ξεκινούν από το ρητορικό επίπεδο και είναι πολύ προσφιλής τακτική στην Άγκυρα λένε στο Ελληνικό πεντάγωνο. Από την άλλη πλευρά δεν είναι δυνατό κάποιες φορές να μην υπάρχει η ανάλογη απάντηση. Μπορεί η Αθήνα να μην μπαίνει συχνά στο πινγκ πονγκ της προκλητικής ρητορικής, αλλά όταν απαντά η Άγκυρα δηλώνει θιγμένη κι από θύτης προσπαθεί δια της ίδιας μεθόδου να φανεί το θύμα και η χώρα που όλοι προσπαθούν να την «ρίξουν» σε οτιδήποτε.

  • Οι επιτελείς στο πεντάγωνο γι’ ακόμη μια φορά υπενθυμίζουν προς τους υφισταμένους τους στα νησιά και τον Έβρο πως η Τουρκία ακόμη και με κάτι «στημένο» ίσως θελήσει ν’ ανεβάσει και ξανά τους τόνους κυρίως διότι αυτό δείχνει με τη συμπεριφορά που έχει και όλες τις δηλώσεις που δεν λένε να σταματήσουν από τους Αξιωματούχους της.
  • Αυτό έχει κάνει άλλωστε και τους Αξιωματικούς που είναι επικεφαλής σχηματισμών, να ζητούν από κάθε διοικητή και κάθε επικεφαλής σε φυλάκια να έχουν άμεση εικόνα για το οτιδήποτε δουν είτε οι ίδιοι είτε τα στελέχη που εκτελούν υπηρεσία. Πολλές από τις διαταγές που είχαν εκδοθεί μετά το περιστατικό με την Κανονιοφόρο «Νικηφόρος», σύμφωνα με πληροφορίες, επικαιροποιήθηκαν και εστάλησαν προς τους ακριτικούς σχηματισμούς.

Άλλωστε πόσες σελίδες θα μπορούσε κανείς να καταγράψει με διάφορες περίεργες Τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο που δεν εξελίχθηκαν γιατί υπήρξε η ανάλογη ψυχραιμία από την Ελληνική πλευρά;

Προκλήσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας: Κούρσα εξοπλισμών καθώς η Τουρκία απειλεί…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: