Η παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η πίεση των ΗΠΑ για λύση στην Κύπρο πλήγωσαν τον Μεβλούτ




Την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επικρίνει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του υποστηρίζοντας ότι δεν συνάδει με τις τελευταίες εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ και προδικάζει το αποτέλεσμα των επαφών της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ Τζέιν Χολ Λουτ.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Άγκυρα διατηρεί τη θέση της ότι όλες οι εναλλακτικές λύσης του Κυπριακού είναι στο τραπέζι, μη αποκλειομένης της ομοσπονδίας.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι στην έκθεσή του που υπέβαλε ο ΓΓ του ΟΗΕ τόσο για τις καλές του υπηρεσίες στις 15 Οκτωβρίου 2018 όσον και στις 11 Ιανουαρίου 2019 για τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης χωρίς να κάνει αναφορά σε κανένα μοντέλο λύσης, τόνισε την ανάπτυξη νέων ιδεών.

  • «Παρόλα αυτά, το Συμβούλιο Ασφαλείας με αυτή την τελευταία απόφασης του υιοθέτησε μια στάση που ξεπερνά τις απόψεις του ΓΓ του ΟΗΕ και επιπλέον προδίκασε το αποτέλεσμα των επαφών της αρμόδιου του ΟΗΕ που διόρισε προσωρινά ο ΓΓ του ΟΗΕ και τον τρόπο της διαδικασίας της λύσης που θα ληφθεί στο μέλλον. Από αυτή την άποψη η απόφαση δεν συμβάλλει πραγματικά στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και δεν συνάδει με τις εν λόγω εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ», συμπληρώνεται στη ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι στην τοποθετησή του στο Σ.Α. του ΟΗΕ για την παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Τζόναθαν Κοέν επισήμανε πως:

  • «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση του νησιού ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής»,  ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι ενώ τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, η πολιτική διαδικασία προς μια διευθέτηση πρέπει να είναι κυπριακής ιδιοκτησίας.
  • «Για να διατηρηθεί μια ανθεκτική, διαρκής ειρήνη, οι ηγέτες πρέπει να επιδείξουν το πολιτικό θάρρος και τη θέληση να διαπραγματευτούν με καλή πίστη και με αίσθηση επείγουσας ανάγκης. Καλούμε τους ηγέτες να εμπλακούν ενεργά με τη σύμβουλο του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ για να διαπραγματευτούν τους όρους αναφοράς για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων».

Οι θέσεις αυτές που αποτυπώνουν και τις προθέσεις για πλαίσιο λύσης και επιτάχυνση της διαδικασίας φαίνεται πως ενόχλησαν την τουρκική πλευρά, που έχει διαφορετικές προσδοκίες.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει ότι «από την άλλη κατά κάποιο τρόπο αντίθετα με τις πάγιες εφαρμογές του ΟΗΕ , αποτελεί σημαντική έλλειψη και το ότι δεν λήφθηκε η συγκατάθεση των “αξιωματούχων” στα κατεχόμενα στο θέμα της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΥΚΥΠ».Αναφέρει ακόμη ότι «η Σύνοδος για το Κυπριακό τον Ιούλιο του 2017 στο Κράν Μοντάνα έκλεισε χωρίς αποτέλεσμα εξαιτίας της αδιαλλαξίας της ε/κ πλευράς η οποία βλέπει τον εαυτό της ως τον μόνο ιδιοκτήτη του νησιού και τον ‘τ/κ λαό’ ως μειονότητα». «Διατηρούμε τη θέση μας ότι αν θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία πρέπει να είναι επικεντρωμένη σε αποτελέσματα και όλες οι παράμετροι αυτής της διαδικασίας να καθοριστούν από πριν. Σε αυτό το πλαίσιο, χωρίς να αποκλείεται η επιλογή της διζωνικής δικοινοτικής ομόσπονδής λύσης στη βάση της πολιτικής ισότητας, όλα τα εναλλακτικά μοντέλα πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι», αναφέρεται.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει λέγοντας ότι «πιστεύουμε πως οποιαδήποτε διαδικασία την περίοδο που ακολουθεί μπορεί να πετύχει μόνο στην περίπτωση που ληφθούν ως βάση οι υπάρχουσες πραγματικότητες στο νησί και η πολιτική ισότητα των δύο πλευρών».

Πίεση των ΗΠΑ στον ΟΗΕ για λύση στην Κύπρο: Η πολιτική διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Άννα Ανδρέου – Τουρκία/Κωνσταντινούπολη 30/01/2019 21:53

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: