Η ολοκλήρωση του συστήματος Ασύλου της ΕΕ είναι άκρως αναγκαία, προειδοποιεί ο Αβραμόπουλος




Το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα κριθεί με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα προσφέρει στους πολίτες της, έστειλε ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και το μεταναστευτικό βάσει της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη Μεσόγειο και την Αφρική.

«Δεν βρισκόμαστε πλέον σε μεταναστευτική ή προσφυγική κρίση, όσο και εάν κάποιοι προσπαθούν να το παρουσιάσουν με αυτόν τον τρόπο» τόνισε ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Παράλληλα, αφού εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ΕΕ να συνεχίσει την περαιτέρω προσπάθεια μείωσης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, αναγνώρισε ότι ορισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες θα συνεχίσουν να έρχονται στην Ευρώπη, ακόμη και αν οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ χαμηλότεροι σήμερα. «Αυτό δεν είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο, γίνεται μη διαχειρίσιμο όταν οι χώρες πρέπει να δράσουν μόνες τους. Για αυτόν ακριβώς το λόγο χρειαζόμαστε προβλέψιμους και ανθεκτικούς μηχανισμούς επί τόπου» επισήμανε.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης του συστήματος Ασύλου της ΕΕ για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης, την αποτροπή δευτερογενών μετακινήσεων, τη μείωση των καταχρήσεων και τη διασφάλιση ότι οι αιτήσεις ασύλου προωθούνται γρήγορα και δίκαια προς την Ευρώπη. «Τώρα είναι η στιγμή για να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για το Άσυλο.

Τώρα είναι η στιγμή για τις εθνικές κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο Συμβούλιο και να σταματήσουν να κατηγορούν την Επιτροπή» κατέστησε σαφές και απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, είπε πως υπολογίζει στη διαρκή στήριξη του Κοινοβουλίου. «Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με όλες μας τις δυνάμεις, η Επιτροπή και εγώ προσωπικά παραμένουμε πλήρως αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη συνεργασία με το Κοινοβούλιο και με το Συμβούλιο μέχρι την επίτευξη του σημαντικού αυτού στόχου. Πρέπει, επίσης, να προωθήσουμε τις προτάσεις για τις οποίες είμαστε ήδη έτοιμοι» ξεκαθάρισε ακόμα.

Επίσης, προέταξε ως πολύ σημαντικό για την Ευρώπη να διαφυλάξει το ηθικό και ανθρωπιστικό της καθήκον και την ίδια ώρα να διαθέτει ένα στέρεο, βιώσιμο, ανθεκτικό στο χρόνο και δίκαιο Σύστημα Ασύλου. «Αλλά μέχρι να φτάσουμε εκεί, η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τα κράτη-μέλη για τη θέσπιση προσωρινών ρυθμίσεων» είπε και εξήγησε πως αυτό «θα μας επιτρέψει να εξασφαλίσουμε αλληλεγγύη με τις χώρες που είναι πιο εκτεθειμένες και παράλληλα να αποτρέψουμε τη δημιουργία συνθηκών προσέλκυσης νέων ροών». Θα λειτουργήσουν ως γέφυρα μέχρι ο νέος Κανονισμός του Δουβλίνου να αρχίσει να εφαρμόζεται, συμπλήρωσε.

Ξεκινώντας την πρωτολογία του, ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων παρατήρησε πως ενώ ο αριθμός των αφίξεων των μεταναστών έχει μειωθεί δραματικά, συγκεκριμένες πολιτικές συμπεριφορές δυστυχώς δεν έχουν αλλάξει.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ικανοποίηση του «για τη λύση που βρέθηκε και επέτρεψε στους μετανάστες που βρίσκονταν στα πλοία των ΜΚΟ να αποβιβαστούν στη Μάλτα» και προσέθεσε: «Αλλά ας μην γελιόμαστε: Το να βρίσκονται 49 άνθρωποι πάνω σε πλοία για σχεδόν 3 εβδομάδες, δεν αντιπροσωπεύει την ΕΕ. Και αυτό είναι ακόμη πιο λυπηρό αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό συνέβη κατά την περίοδο των εορτών».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε πως ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη είναι αξίες συνυφασμένη με την ΕΕ. Διαμήνυσε μάλιστα την αποφασιστικότητα της ΕΕ να τις διατηρήσει, σημειώνοντας πως «εάν δεν υποστηρίξουμε αυτές τις αξίες, τότε η Ευρώπη θα πάψει να υφίσταται».

Εστιάζοντας στις ενέργειες της Επιτροπής, είπε πως προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις της για τον συντονισμό των δεσμεύσεων μετεγκατάστασης ανάμεσα στα κράτη-μέλη ώστε να γίνει εφικτή η αποβίβαση των μεταναστών. «Ήμουν προσωπικά σε απευθείας επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς. Κάλεσα επίσης δημόσια όλα τα κράτη-μέλη να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη» εκμυστηρεύτηκε και υπογράμμισε πως αυτό είναι ένα μήνυμα που δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει.

Υπό το πρίσμα αυτό, εξήρε τη Μάλτα, λέγοντας πως το μικρότερο κράτος-μέλος της ΕΕ έδειξε περισσότερη αλληλεγγύη και ευχαρίστησε προσωπικά τον πρωθυπουργό της Μάλτας που επέτρεψε την αποβίβαση των μεταναστών από τα δύο πλοία. Και ανέφερε πως στα σχέδια του είναι τα επισκεφθεί τη Μάλτα σύντομα.

Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος συνεχάρη τα κράτη-μέλη της ΕΕ που συμφώνησαν να δεχθούν τους μετανάστες που αποβιβάστηκαν στη Μάλτα. «Η Γερμανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Ρουμανία, και η Ιρλανδία έδειξαν ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη. Αλλά η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται σε μη οργανωμένες και ad-hoc λύσεις σε ό,τι αφορά τις αποβιβάσεις» επισήμανε.

Αναφερόμενος στη χθεσινή του επίσκεψη στην Ιταλία, χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών. «Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε έναν πραγματικό ευρωπαϊκό μηχανισμό αλληλεγγύης. Μόνο μέσα από μία ευρωπαϊκή προσέγγιση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη πρόκληση» σημείωσε.

Στο σημείο αυτό παρατήρησε πως η σημερινή κατάσταση είναι απόδειξη αυτού και αποσαφήνισε: «ο αριθμός των αφίξεων παράτυπων μεταναστών σήμερα απέχουν πολύ από αυτούς πριν από τρία χρόνια και είναι κατά 80% χαμηλότερος σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο». Παρόλα αυτά, συμπλήρωσε, η πολιτική αντίσταση σήμερα φαίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

Κατά τη δευτερολογία του, ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων επανήλθε στην ανάγκη μεταρρύθμισης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, επαναλαμβάνοντας πως η Επιτροπή και ο ίδιος παραμένουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο μέχρι την επίτευξη του σημαντικού αυτού στόχου. Απευθυνόμενος εκ νέου στους ευρωβουλευτές, τους ευχαρίστησε «για αυτήν την καθαρή και ισχυρή στήριξη» και τόνισε: «Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε εντατικά από κοινού, για να πετύχουμε την ολοκλήρωση του συνολικού έργου μας».

Ερντογάν σε ρωσική εφημερίδα: Η Τουρκία θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ακεραιότητα της Συρίας


15/01/2019 19:30
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: