Η Μόσχα δεν είπε τον τελευταίο λόγο για τα Σκόπια: Τι σημαίνει ο χρησμός Λαβρόφ




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Σύσσωμη η ρωσική ηγεσία, τόσο σε επίπεδο του προέδρου (Πούτιν) όσο και σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών (Λαβρόφ, Γκρουσκό) τοποθετήθηκε δημοσίως τα τελευταία 24ωρα ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, εγείροντας ενστάσεις που στην ουσία τους όμως έχουν να κάνουν όχι με την επίλυση του ονοματολογικού αλλά με την επερχόμενη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ… μέσω της επίλυσης του ονοματολογικού.

  • Επί της ουσίας, το πρόβλημα για τη Μόσχα δεν είναι το όποιο νέο ή παλαιό όνομα της ΠΓΔΜ αλλά το ΝΑΤΟ και ό,τι μπορεί να οδηγήσει μια χώρα, ειδικά των Βαλκανίων, στις τάξεις του ΝΑΤΟ.

Υπό αυτήν την έννοια και μόνο, η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά αυτήν τη στιγμή ένα «πρόβλημα» για τη Ρωσία, απέναντι στο οποίο ωστόσο η Μόσχα δεν φαίνεται να μπορεί επί του παρόντος να θέσει πραγματικά εμπόδια.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Θ. Αυγερινού του «Open TV», ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ «έθεσε ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο νόμιμη είναι αυτή η διαδικασία (σ.σ. της αλλαγής του ονόματος)» της ΠΓΔΜ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η Μόσχα «δεν τάσσεται κατά της ονομασίας που ανακοινώθηκε».

  • Η ρωσική πλευρά διαμηνύει ότι πρόκειται για μια διαδικασία που επιβλήθηκε από τους «έξω» (βλέπε Ουάσιγκτον) χωρίς να έχει «ευρεία δημόσια υποστήριξη» στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, ενώ παράλληλα αμφισβητεί και τη «συνταγματικότητα» της διαδικασίας που ακολουθήθηκε στα Σκόπια.

Προχωρώντας παραπέρα, το ρωσικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει «να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» σύμφωνα με την παράγραφο 3 της απόφασης 845 της 18ης Ιουνίου του 1993.

Κάποιοι πίσω στην Ελλάδα έσπευσαν να μιλήσουν για επικείμενο ρωσικό «βέτο» στη Συμφωνία των Πρεσπών. Επί της ουσίας ωστόσο, οι όποιες ρωσικές ενστάσεις στο ΣΑ είναι κυρίως… διαδικαστικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με την παράγραφο 3 της απόφασης 845, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ οφείλει να ενημερώσει εγκαίρως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού για τα αποτελέσματα των προσπαθειών επίλυσης του ονοματολογικού μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Το ΣΑ, με άλλα λόγια, πρέπει να ενημερωθεί για όσα έχουν συμφωνήσει Ελλάδα και ΠΓΔΜ, χωρίς όμως να έχει το ίδιο λόγο ως προς το περιεχόμενο όσων ήδη συμφωνήθηκαν.

  • Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι διμερής. Από τη στιγμή που εκείνη θα επικυρωθεί σε Σκόπια και Αθήνα, εν συνεχεία η ΠΓΔΜ θα καταθέσει επισήμως τη νέα της ονομασία στη γραμματεία του ΟΗΕ πλέον ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Αφού ενημερωθεί σχετικά από τον ΓΓ, το ΣΑ μπορεί είτε να συναινέσει ώστε να αποσυρθεί το θέμα του ονοματολογικού από την ατζέντα του ΟΗΕ, είτε να εκδώσει άλλη σχετική απόφαση χωρίς όμως η όποια θέση του ΣΑ, είτε αρνητική (που θα κρίνει για παράδειγμα ότι η διαφορά επισήμως παραμένει) είτε θετική (που θα χαιρετίζει την επίλυση), να αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Με άλλα λόγια, ακόμη και αν υπάρξουν ενστάσεις στο ΣΑ, εκείνες θα είναι μάλλον… χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Ανατριχιαστικές ιστορίες θηριωδίας στην Κύπρο: Έκοψαν αυτιά, ήπιαν αίμα, βίασαν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: