Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η πρώτη μέρα εγγραφής των προσωπικών γιατρών στο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ) και η ενθαρρυντική, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ανταπόκριση και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα του προγράμματος αγοράς διαβατηρίων που στοχοποιεί Κύπρο, Μάλτα και Βουλγαρία, είναι τα κύρια θέματα στους τίτλους των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης. Προβάλλονται επίσης πρωτοσέλιδα η επιστροφή των κλεμμένων τοιχογραφιών από εκκλησίες στην Κύπρο, η αποδέσμευση του κονδυλίου για το σχέδιο «Εστία» και η αύξηση της βροχόπτωσης με υπερχείλιση ποταμών και φραγμάτων.

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Καλό Ξεκίνημα» γράφει ότι οι πρώτες ενδείξεις εγγραφής προσωπικών γιατρών στο ΓΕΣΥ είναι ενθαρρυντικές, παρά τη «λυσσώδη» αντίδραση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα ναρκωτικά είναι στα σχολεία όπως επιβεβαιώθηκε μετά τη σύλληψη από την ΥΚΑΝ σε Λύκειο στην Πάφο 16χρονου μαθητή, 19χρονου και 21χρονου. Αλλού γράφει ότι φέτος έβρεξε για τέσσερα έως πέντε χρόνια.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Με καλούς οιωνούς η εγγραφή γιατρών», γράφει ότι υπήρξε κινητικότητα στο σύστημα εγγραφής στο ΓΕΣΥ από τις πρώτες ώρες λειτουργίας του, την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε σθεναρό μήνυμα ότι το ΓΕΣΥ θα εφαρμοστεί. Αλλού γράφει ότι τραπεζικός τομέας και τουρισμός αποτέλεσαν τις ατμομηχανές της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, με τη συγκομιδή να ανέρχεται στα 9,2 δισ. ευρώ. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι επιστρέφουν οι κλεμμένες τοιχογραφίες που είχαν συληθεί λίγο μετά την τουρκική εισβολή του 1974 από εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Μας καρφώνουν για διαβατήρια», γράφει ότι έκθεση της Κομισιόν για το θέμα στοχοποιεί την Κύπρο, την Μάλτα και την Βουλγαρία και προειδοποιεί με λήψη μέτρων. Σε άλλο θέμα και κάτω από σχετική φωτογραφία γράφει ότι τις χαρές από την ορμητική ροή νερού στον ποταμό Πεδιαίο διαδέχθηκαν εικόνες ντροπής, αφού σε πολλά σημεία συγκεντρώθηκαν μπάζα και σκουπίδια που μετέφερε το νερό. Αλλού γράφει ότι προέκυψε πρόβλημα με τα ελικόπτερα πυρόσβεσης και το ποιος θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης όλων των ελικοπτέρων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μετά την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να μείνει εκτός των διαδικασιών προσφορών.

Στο κύριο της θέμα με τίτλο «Καλή Αρχή με εγγραφές ιατρών στο ΓΕΣΥ», η εφημερίδα «Χαραυγή» γράφει ότι ομαλά κύλησε η χθεσινή πρώτη μέρα εγγραφής των προσωπικών γιατρών στο ΓΕΣΥ με τον ΟΑΥ να εκφράζει αισιοδοξία για το ενδιαφέρον που προκύπτει και με την πρώτη ένδειξη να είναι ενθαρρυντική. Αλλού γράφει ότι επαναπατρίζονται τέσσερις αρχαιολογικής αξίας τοιχογραφίες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην αποδέσμευση από τη Βουλή του κονδυλίου €33 εκ. για το ΕΣΤΙΑ και γράφει ότι οι αιτήσεις θα αρχίσουν στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ άγνωστο είναι ακόμα τι θα γίνει με τους δανειολήπτες που θα μείνουν εκτός σχεδίου.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «ΕΕ: Κίνδυνος για έγκλημα στις πωλήσεις διαβατηρίων», γράφει ότι η Κύπρος, η Μάλτα και η Βουλγαρία αποτυγχάνουν να ελέγξουν πλήρως τις πηγές πλούτου των αιτητών για το σχέδιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το φράγμα της Γερμασόγειας υπερχείλισε για πρώτη φορά από το 2012. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην πρώτη μέρα έγγραφης των γιατρών στο ΓΕΣΥ.

Το “Τώρα Ό,τι Συμβαίνει” με τη Φαίη Μαυραγάνη πρώτο τον Ιανουάριο στα κοινά 18-54 ετών

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 22/01/2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: