Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η έκθεση της Κομισιόν για τα χρυσά διαβατήρια που βάζει στο στόχαστρο και την Κύπρο, οι πολιτικές αναταράξεις στα κατεχόμενα λόγω της νέας πολιτικής γραμμής του Κουντρέτ Οζερσάι, οι εξελίξεις στο χώρο της δικαιοσύνης και η διαφωνία Γενικού Εισαγγελέα για τον αποκλεισμό του από τις συζητήσεις για τη μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται σήμερα στις εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Πρόσω ολοταχώς για 15-16 δήμους διαμερίσματα», γράφει στο κύριο της θέμα ότι στο τελικό στάδιο εισέρχονται οι προετοιμασίες για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με το προσχέδιο του νομοσχεδίου που ετοίμασε το Υπουργείο Εσωτερικών. Αλλού, γράφει ότι αυτοεξαιρέθηκε από έφεση ο πρόεδρος του Ανωτάτου Μύρων Νικολάτος γιατί η μια του κόρη εργάζεται σε γραφείο που εκπροσωπεί τον καταδικασθέντα και η άλλη στη Νομική Υπηρεσία. Σε άλλο της θέμα η “Α” γράφει για το μεγάλο θρίαμβο του Έλληνα τενίστα Στέφανου Τσιστιπά να προκριθεί στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Μαφία και φοροδιαφυγή μέσω Κύπρου στην ΕΕ», γράφει πως η Κομισιόν βλέπει στην έκθεση της για τα χρυσά διαβατήρια παραβίαση νομολογίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης όσον αφορά τη σχέση υπηκοότητας με το κράτος, θέτοντας στο μάτι του κυκλώνα τρία κράτη ανάμεσα τους και την Κύπρο. Αλλού, γράφει πως παρά το Όχι του ΠΙΣ για συμμετοχή στο ΓεΣΥ, ιδιώτες γιατροί ανάμεσα τους και παιδίατροι γράφονται στους καταλόγους του συστήματος. Σε άλλο του θέμα ο “Π”, γράφει για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σημειώνοντας πως για την ώρα φαίνεται να είναι επιφυλακτικοί οι δήμαρχοι.

Ο «Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Άνω-κάτω στα κατεχόμενα», γράφει στο κύριο του θέμα ότι πολιτικές αναταράξεις προκαλεί η διαφωνία του Τ/κ ηγέτη με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών, ο οποίος προάγει την ιδέα της εταιρικής συνεργασίας των δύο κοινοτήτων. Αλλού, γράφει ότι αποτελεί γρίφο για τις αρχές τι θα κάνουν με τον 13χρονο που τραυμάτισε θανάσιμα την 9χρονη αδελφή του τον περασμένο Νοέμβριο. ο “Φ” σε άλλο του θέμα γράφει για το νομοσχέδιο για την βία κατά των γυναικών το οποίο προβλέπει `ποινές τσεκούρι` για βιαστές και παιδεραστές.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Μισθοί πείνας για νέους εργαζόμενους», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διαψεύδεται από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν εργαζόμενοι με 500 και 600 ευρώ. Σε άλλο της θέμα γράφει για τη νέα προειδοποίηση της Κομισιόν στην Κύπρο για την πώληση των «χρυσών διαβατηρίων». Επίσης η “Χ” σε άλλο δημοσίευμα γράφει για τον «πανικό» που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια λόγω της έξαρσης των ιώσεων.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail“ στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αποκλείστηκε ο Γενικός Εισαγγελέας από τις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης», γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασε τη διαφωνία του για τον αποκλεισμό του από τις συζητήσεις με τον Υπουργό Δικαιοσύνης να δηλώνει πως δεν έχει κανένα ενδοιασμό να ενημερώνει τον Κώστα Κληρίδη για τις μεταρρυθμίσεις. Αλλού, γράφει πως το νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στοχεύει στη μείωση της γραφειοκρατίας. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι το λουκούμι του γάμου της Αθηένου συμπεριλήφθηκε στη λίστα της UNESCO για την πολιτιστική κληρονομιά.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Παραμένουν οι προκλήσεις για Astrobank» γράφει ότι η απορρόφηση της USB από την Astrobank ανέβασε τα ΜΕΔ της στο 58,5% και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο πώλησης δανείων. Αλλού, γράφει ότι το πόρισμα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού θα καταλογίζει ευθύνες προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και πρόσωπα. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι αναζητούν συνταγή για τους φαρμακοποιούς σε σχέση με τη συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ.

Θρήνος για το δημοσιογράφο Θέμο Αναστασιάδη: Έφυγε μετά από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
23/01/2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: