Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




To ΓεΣΥ και οι συσκέψεις στο Προεδρικό Μέγαρο είναι το βασικό θέμα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Προβάλλονται επίσης οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την τοπική αυτοδιοίκηση και τη συνένωση Δήμων, η έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας για τα επιδόματα αναπήρων, οι καιρικές συνθήκες, οι διεργασίες στα κόμματα για τις ευρωεκλογές και νέα υπόθεση για εκμετάλλευση ανηλίκων.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Και πήραν και…θέλουν» και γράφει ότι οι γιατροί μετά τις συσκέψεις στο Προεδρικό πέτυχαν μερική ικανοποίηση των αιτημάτων τους αλλά διεκδικούν και άλλα. Επίσης η εφημερίδα γράφει ότι οι σχεδιασμοί του ΥΠΕΣ για την τοπική αυτοδιοίκηση άναψαν φωτιές και ότι μετά τις αντιδράσεις το Υπουργείο διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κάτι οριστικό και ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις. Η «Α» αναφέρει σε άλλο θέμα ότι έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίες κατέδειξε στρεβλώσεις σε επιδόματα αναπήρων.

«Προεδρικό ‘όχι’ για την ιδιωτική ιατρική» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Πολίτη» που αναφέρει ότι ο Πρόεδρος διαμηνύει πως η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στο ΓεΣΥ και ότι ο νόμος δεν αλλάζει. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι αποκλεισμένες είναι πολλές κοινότητες στα ορεινά λόγω των χιονιών. Ο «Π» σε άλλο ρεπορτάζ γράφει ότι πιθανή θεωρείται η υποψηφιότητα του Τ/κ ακαδημαϊκού Νιαζί Κιλζιλγιουρέκ με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ ωστόσο, αν και βολιδοσκοπήθηκε, ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία.

Κάτω από τον τίτλο «’Να πάτε στα δικαστήρια’» ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριό του θέμα ότι κάθετη ήταν η απάντηση του Προέδρου στην αξίωση για ιδιωτική ιατρική εντός ΓεΣΥ και ότι στα σκαριά είναι πλατφόρμα γιατρών υπέρ του ΓεΣΥ με συμμετοχή τριών πρώην προέδρων του ΠΙΣ. Αλλού ο «Φ» αναφέρει ότι θείος είναι ύποπτος για εκμετάλλευση ανηλίκων και ότι τα θύματα, δύο ξαδέλφια, μόλις πρόσφατα αποφάσισαν να μιλήσουν στην Αστυνομία. Επίσης η εφημερίδα προβάλλει την χιονόπτωση στα ορεινά και την κακοκαιρία στην Ελλάδα που συνοδεύονται από προβλήματα.

«Ανάσα ζωής στο ΓεΣΥ μέχρι 1η Ιουνίου» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» που αναφέρει ότι εγκαινιάζεται εντατικός διάλογος ΟΑΥ με επιστημονικές εταιρείες για γεφύρωση των διαφορών και ότι ο ΠΙΣ ζητά συμφωνία-πακέτο σε όλα τα ζητήματα. Η «Χ» αναφέρεται ακόμη σε υπόθεση ανήλικης που οδηγήθηκε σε μοναστήρι από την μοναχή-κηδεμόνα της. Αλλού προβάλλεται η εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς την οποία φιλοξενεί στη Λευκωσία το ΑΚΕΛ.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ με τίτλο στο κύριό της θέμα «Παραμένουν άλυτες οι διαφορές στο ΓεΣΥ» γράφει πως αποφασίστηκε η εντατικοποίηση του διαλόγου των εμπλεκομένων, μετά και την δεύτερη σύσκεψη χθες στο Προεδρικό. Αλλού αναφέρει ότι οι καιρικές συνθήκες προκαλούν προβλήματα στο οδικό δίκτυο και ότι σχολεία έμειναν κλειστά. Επίσης η εφημερίδα αναφέρει ότι η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ θα δει τους δύο ηγέτες στην Κύπρο πριν από την αναχώρησή της για την Νέα Υόρκη για τις διεργασίες για την Ουνφικύπ.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «ΓεΣΥ: Μετωπική για την ιδιωτική ιατρική» και αναφέρει ότι αναμένεται απάντηση από τον ΠΙΣ με την κυβερνητική πλευρά να μιλά για ικανοποίηση των πλείστων αιτημάτων των ιατρών. Αλλού αναφέρει πως επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία το 2019 με κυριότερα προβλήματα τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και το Brexit. Επίσης η «Κ» αναφέρεται στους ενδιαφερόμενους για να αναλάβουν το χαρτοφυλάκιο των ΜΕΔ στον συνεργατισμό.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 09/01/2019 07:54

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: