Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις με τις καταγγελίες για τον τομέα της Δικαιοσύνης, με την αντίδραση χθες βράδυ του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και την απάντηση της Σοφίας Νικολάτου, τα προβλήματα με την παροχή νερού σε περιοχές της Κύπρου και οι Ευρωεκλογές είναι τα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου, την Παρασκευή.

Προβάλλονται επίσης, μεταξύ άλλων, ο διορισμός Προέδρων και μελών ΔΣ ημικρατικών οργανισμών και άλλων αρχών και συμβουλίων, η πληρότητα των φραγμάτων, η έφεση εναντίον της αθώωσης Ηλιάδη – Κυπρή στην 3η ποινική υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου, καθώς και το ενδιαφέρον γιατρών από την Ελλάδα και Κύπριων γιατρών από το εξωτερικό για το ΓεΣΥ.

«Οι δικηγόροι ‘Ένιψαν Χείρας’» είναι τίτλος στο κύριο πρωτοσέλιδο της «Αλήθειας» η οποία γράφει ότι ο Πάγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος «ένιψε τας χείρας του» όσον αφορά τις καταγγελίες του Νίκου Κληρίδη, δηλώνοντας «αναρμόδιος» να τοποθετηθεί ενώ την ίδια ώρα και σε μια αντιφατική κίνηση, αποφάνθηκε ότι «ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα διαφθοράς» στη Δικαιοσύνη της Κύπρου και «ουδέποτε τέθηκε και ούτε τίθεται και τώρα θέμα αξιοπιστίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του συνόλου των Δικαστών». Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην καταγγελία για χρηματισμό πρώην και νυν μέλους της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης. Αλλού η «Α» γράφει ότι η πληρότητα στα φράγματα εκτοξεύθηκε πλέον στο 46% και κάνει λόγο για το δεύτερο καλύτερο μήνα της δεκαετίας.

Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «Δεν προκύπτει εύνοια για Μύρωνα Νικολάτο» γράφει ότι ο δικηγόρος Σταύρος Παύλου ο οποίος εκπροσώπησε τη Σοφία Νικολάτου στη υπόθεση της αγωγής κατά της Τράπεζας Κύπρου παραθέτει στον «Π» τα πραγματικά γεγονότα της υπόθεσης τα οποία είναι ουσιωδώς διαφορετικά από αυτά που προσπάθησαν να αφήσουν να εννοηθούν ο γενικός εισαγγελέας και ο αδελφός του καθώς και ότι σύμφωνα με την Τράπεζα Κύπρου έκλεισαν εξωδικαστικά σχεδόν 1.400 υποθέσεις κατόχων αξιογράφων. Αλλού γράφει για ενδιαφέρον Ελλαδιτών γιατρών αλλά και Κυπρίων επιστημόνων που εργάζονται στο εξωτερικό για το ΓεΣΥ. Σε άλλο θέμα ο «Π» προβάλλει την ανακοίνωση χθες του διορισμού μελών των ΔΣ Ημικρατικών και άλλων αρχών και κάνει λόγο για «ταχυδακτυλουργικό βόλεμα».

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Νίπτουν χείρας κι οι δικηγόροι» και γράφει ότι χωρίς να ασχοληθεί με τις συγκεκριμένες καταγγελίες κατά δικαστών, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, ο οποίος συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά από την Παρασκευή, που βουίζει ο τόπος, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνης η οποιασδήποτε σχέσης με τα τεκταινόμενα. Αλλού γράφει ότι δραματική είναι η κατάσταση με την έλλειψη νερού λόγω μειωμένης παραγωγής από τις μονάδες αφαλάτωσης, με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά παγκύπρια να μην εξυπηρετούνται από τα συμβούλια υδατοπρομήθειας. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός στρέφει τώρα την προσπάθεια στην εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στη Βουλή για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Πόντιοι Πιλάτοι οι κυβερνώντες για τη Δικαιοσύνη» γράφει ότι η κοινωνία εμβρόντητη παρακολουθεί τα όσα καταγγέλλονται και τα όσα βγαίνουν στην επιφάνεια σε σχέση με τις σχέσεις δικαστικής εξουσίας, δικηγορικών γραφείων και τραπεζών και ότι αναδεικνύεται το πρόβλημα διαφθοράς και διαπλοκής που υπάρχει στον τόπο μας. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι για τους διορισμούς στους Ημικρατικούς ότι προκαλούν ιδιαίτερη αίσθηση οι διορισμοί που «συνδέουν» τον Λόφο του Προεδρικού με πρόσωπα από το χώρο των μεγάλων καναλαρχών. Αλλού γράφει ότι προχωρούν κανονικά σε δίωρη αποχή οι μαθητές σήμερα για τα τετράμηνα.

«Οι καιρικές αναταράξεις πλήττουν την παροχή νερού» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» και γράφει ότι οι παρατεταμένες καταρρακτώδεις βροχές μπορεί να γέμισαν τα φράγματα με νερό αλλά ακόμη και την Πέμπτη όταν τα σύννεφα διαλύθηκαν από τους ουρανούς πολλές περιοχές στο νησί παρέμεναν χωρίς παροχή νερού και ότι η κατάσταση θα διορθωθεί στις περισσότερες περιοχές σήμερα και στην Πάφο αύριο. Αλλού και κάτω από φωτογραφία γράφει ότι στην παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης το κράτος ανάκτησε τον έλεγχο τουρκοκυπριακής περιουσίας στην περιοχή Μακένζι στη Λάρνακα. Σε άλλο θέμα η “CM” γράφει ότι το κράτος έχει καταθέσει έφεση εναντίον της αθώωσης δύο πρώην τραπεζικών στελεχών για υπόθεση Ελληνικών ομολόγων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» κάτω από τον τίτλο «’Κανονικό κράτος’ διαφθοράς και αυθαιρεσίας» γράφει στο κύριο της πρωτοσέλιδο θέμα ότι όλα έχουν γκρεμιστεί και η Κύπρος βρίσκεται στο χειρότερο σημείο παρακμής που βρέθηκε ποτέ και ότι το δικαστικό σύστημα είναι υπό έντονη αμφισβήτηση. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Τουμάζου Τσελεπή στις εσωτερικές της σελίδες ότι το πραγματικό μας δίλημμα είναι μεταξύ ομοσπονδίας και διχοτόμησης. Αλλού κάνει λόγο για προσκλητήριο αγώνα ενόψει της έναρξης διαπραγματεύσεων για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στα ξενοδοχεία.

Η επίσης εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» υπό τον τίτλο «Απρόβλεπτες ευρωεκλογές» γράφει ότι το πρώτιστο που θα κρίνει αυτές τις εκλογές δεν είναι άλλο από την αποχή. Σε άλλο θέμα προβάλλει την ανακοίνωση χθες των διορισμών Προέδρων και Αντιπροέδρων των ΔΣ Ημικρατικών και άλλων αρχών και συμβουλίων και κάνει λόγο για ενισχυμένη παρουσία γυναικών στα νέα συμβούλια. Αλλού, γράφει ότι η πρόθεση της Κυβέρνησης να αλλάξει τη νομοθεσία για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα «σκοτώνει» τους μελλοντικούς αγοραστές των μικρομεσαίων στρωμάτων.

Συγκίνηση για Μπαλταδώρο και Παπαδόπουλο στην απονομή των βραβείων του Ιδρύματος Μπότση

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
18/01/2019 07:52

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: