Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι διεργασίες για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), η χθεσινή συνεδρία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και η επιστολή του Γενικού Ελεγκτή στο Υπουργικό Συμβούλιο για επανεξέταση του διορισμού του Σερ Ντέιβιντ Νίκολσον στην ηγεσία του ΟΚΥΠυ είναι τα θέματα που δεσπόζουν στα κύρια δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τις αντιδράσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε προωθούμενη αναθεώρηση της νομοθεσίας, για να δίνεται άδεια οδήγησης λεωφορείου σε καταδικασθέντες εμπόρους ναρκωτικών ή δολοφόνους.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ταλαίπωρο ΓεΣΥ!» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι ο Γενικός Ελεγκτής με επιτακτικό τρόπο κάλεσε το Υπουργικό Συμβούλιο να παύσει τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΟΚΥΠυ Ντέιβιντ Νίκολσον για ασυμβίβαστο και προσθέτει ότι για την κυβέρνηση οι κατηγορίες του Οδυσσέα Μιχαηλίδη δεν έχουν βάση και απορρίπτονται. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη στην Κύπρο του υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ, και στις χθεσινές του αναφορές ότι είμαστε όλοι Κύπριοι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στις φυλακές στα κατεχόμενα αναμένεται να τη βγάλει για πολύ καιρό ο 40χρονος Ιωσήφ Ιωσήφ, ο οποίος καταζητείται από την κυπριακή Αστυνομία για την υπόθεση της απόπειρας φόνου του Νίκου Ροδοθέου, αλλά και για υπόθεση ναρκωτικών.

Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «Τo mail Αγαθαγγέλου έφερε εμφύλιο στον ΠΙΣ», γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι εμφύλιος πόλεμος με «λευκές μπλούζες» ξέσπασε στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο με αφορμή τα μηνύματα (sms και email) του προέδρου του Πέτρου Αγαθαγγέλου και προσθέτει ότι κάποιοι ιατροί σκέφτονται να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους από το ΔΣ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο έλεος της αδιαφορίας παραμένει το παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας και σημειώνει ότι οι τοπικοί φορείς της Λάρνακας προτίθενται να θέσουν επιτακτικά θέμα αξιοποίησής του. Αλλού γράφει ότι το νέο νομοσχέδιο καταργεί τον φόρο κατανάλωσης στα οχήματα στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας τιμωρώντας τα παλιά και ρυπογόνα Ι.Χ αναμένεται να αλλάξει την αγορά αυτοκινήτου.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Κόλαφος Ιωνά για βουλευτές» και γράφει ότι με μια επιστολή-κόλαφο για τέσσερις βουλευτές που προώθησαν τροποποίηση της νομοθεσίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκαθαρίζει ότι είναι κάθετα αντίθετο με την πρόταση για χορήγηση άδειας οδηγού ταξί και λεωφορείου σε καταδικασθέντες εμπόρους ναρκωτικών ή δολοφόνους ή και για σεξουαλικής φύσεως αδικήματα. Αλλού γράφει ότι Ε/κ και Τ/κ ένωσαν τις δυνάμεις τους και εργάστηκαν χθες για τη συντήρηση και τον καθαρισμό του Μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα στην κατεχόμενη Μύρτου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πολύωρη και εκρηκτική ήταν η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ιατρικού Σώματος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, το οποίο συνήλθε για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα των γιατρών στο ΓεΣΥ.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Ώρα αποφάσεων για υλοποίηση του ΓεΣΥ», γράφει στο κύριο της θέμα ότι πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ενώ ο ΠΙΣ καθόρισε χθες τα επόμενα βήματα των γιατρών, που παραμένουν στις θέσεις τους, την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί και δεν θα θυσιαστεί στο βωμό της όποιας σκοπιμότητας, ενώ νέος πονοκέφαλος προέκυψε για το ασυμβίβαστο του Προέδρου του ΟΚΥΠυ. Αλλού γράφει ότι εθελοντές και από τις δύο κοινότητες καθάρισαν χθες το εσωτερικό της εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα στην κατεχόμενη Μύρτου. Σε άλλο θέμα γράφει εν μέσω διαφωνιών εκπαιδευτικών και μαθητών παρουσιάστηκε χθες το πλάνο για την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ελεγκτής: Ο επόπτης του ΓεΣυ πρέπει να φύγει», γράφει ότι με επείγουσα επιστολή ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ζητά από το Υπουργικό Συμβούλιο να επανεξετάσει τον διορισμό του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Σερ Ντέιβιντ Νίκολσον, επικαλούμενος σύγκρουση συμφέροντος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στη δεύτερη της μέρα εισήλθε η απεργία των οδηγών λεωφορείων στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Πάφου που διαμαρτύρονται γιατί δεν πήραν τους μισθούς Δεκεμβρίου. Αλλού γράφει ότι Ε/κ και Τ/κ ένωσαν τις δυνάμεις τους για καθαρισμό και συντήρηση του Μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα στην κατεχόμενη Μύρτου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» κάτω από τον τίτλο «Δολοφονούν το ΓεΣΥ πριν ακόμα γεννηθεί!», γράφει στο κύριο της θέμα ότι “οι συσκέψεις και παρασυσκέψεις στην Προεδρία είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου και εντάσσονται στο παιχνίδι της σύγκρουσης τάχαμου με στόχο να δημιουργηθεί άλλοθι για άλλες επιλογές”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκαλύπτει ότι συζήτησε θέμα διαμοιρασμού εσόδων από το φυσικό αέριο πριν από τη λύση του Κυπριακού με τον Κύπριο Επίτροπο της ΕΕ Χρήστο Στυλιανίδη. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Δρα Άριστου Αριστοτέλους και γράφει ότι οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ εξυπηρετούν μόνο τους πολεμοκάπηλους του Τελ Αβίβ και θέτουν σε κίνδυνο της ασφάλειας της Κύπρου.

Η επίσης εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» γράφει, στο κύριο της θέμα, με τίτλο «ΓΕΣΥ: Κάποιοι απεργάζονται την κατάρρευσή του» ότι εντονότατες διεργασίες στο παρασκήνιο και προσκήνιο είναι σε εξέλιξη σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας. Αλλού γράφει ότι χωρίς αλλαγές θα είναι οι όροι αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα πρώτα σενάρια για τα ποσοστά των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου.

Καταγγελία της Μόσχας κατά του BBC: Προπαγανδίζει θέσεις τρομοκρατικών οργανώσεων

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
11/01/2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: