Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Τοπική μεταρρύθμιση, τέλη κυκλοφορίας, Κυπριακό, αποκαλύψεις για το δικαστικό σώμα,

μεταναστευτικό και αγορά ακινήτων, είναι τα κύρια θέμα στον Κυριακάτικο Τύπο σήμερα που δίδει επίσης έμφαση σε θέματα οικονομίας, κοινωνίας και τουρισμού.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Η μεταρρύθμιση αγγίζει συμφέροντα και καρέκλες» φιλοξενεί συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών για την τοπική μεταρρύθμιση, ο οποίος μεταξύ άλλων δηλώνει ότι το μάξιμουμ των Δήμων θα είναι 15 ή 16. Σε άλλο θέμα γράφει ότι προς βελούδινο ή τραυματικό διαζύγιο οδεύουν Τσίπρας – Καμμένος σήμερα στην συνάντηση που θα έχουν. Αλλού αναφέρεται στην έκρηξη με νεκρούς που σημειώθηκε χθες σε αρτοποιείο στο Παρίσι.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Η κόντρα εισαγωγέων καινούργιων – μεταχειρισμένων» γράφει ότι θα γίνει μάχη στη Βουλή για τα νέα τέλη κυκλοφορίας. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας η βαθμολογία τετραμήνου θα προκύπτει από προφορική επίδοση και γραπτή εξέταση σε αναλογία 60-40. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην οικονομία της Κύπρου με αριθμούς, βάσει της σχετικής έκθεσης της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2017.`

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Ντε φάκτο συνομοσπονδία» γράφει για τουρκική φόρμουλα για συνεργασία «δύο οντοτήτων» και χωρίς συμφωνία στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρεται στην Αγία Σκέπη, την κοινότητα απεξάρτησης με ψυχολογική υποστήριξη, και παραθέτει ιστορίες ανθρώπων που πέρασαν και ξέφυγαν από τα ναρκωτικά, σημειώνοντας ότι όλο και περισσότεροι έφηβοι γίνονται πλέον χρήστες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την Προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ τάχθηκε μιλώντας στον «Φ» υπέρ της επανένωσης της Κύπρου, χωρίς στρατό και εγγυήσεις.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Καμπάνα ΓΓ ΟΗΕ για μη βιώσιμο στάτους» αναφέρεται στο προσχέδιο της έκθεσης του ΓΓ για την Κύπρο προς το ΣΑ με την οποία ζητεί από τις πλευρές να βρουν κοινή πορεία προς τα εμπρός. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ ζήτησε να ανοίξει η συζήτηση για την διαπλοκή στο δικαστικό σώμα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δικοινοτικό πρόγραμμα για μαθητές και εκπαιδευτικούς γράφοντας ότι οι μαθητές διαπίστωσαν πως οι ομοιότητες είναι περισσότερες από τις διαφορές τους.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» με τίτλο «Υπό αμφισβήτηση το κράτος δικαίου» γράφει ότι ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και έξι τουλάχιστον εφέτες εκτίθενται από την επιστολή Ν. Κληρίδη. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη του πρώτου Υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Περδίου που δίδει έμφαση σε κουλτούρα και ποιότητα και δηλώνει ότι πρέπει να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν. Αλλού αναφέρει ότι η Κύπρος χτύπησε το μαύρο χρήμα και αυτό θα φανεί στην αξιολόγηση της Moneyval.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» με τίτλο «Το μεταναστευτικό βουλιάζει την Κύπρο» γράφει ότι οι αριθμοί είναι στο «κόκκινο», οι αρμόδιοι ανησυχούν και κάποιοι ανώτατοι αξιωματούχοι μιλούν για «ασύμμετρη εθνική απειλή». Αλλού γράφει ότι η ExxonMobil είναι ικανοποιημένη από τα πρώτα θετικά δείγματα και προχωρεί κανονικά με το πρόγραμμά της. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στις ορεινές περιοχές λόγω του δυσβάσταχτου κόστους της θέρμανσης κοιμούνται νωρίς.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη «Sunday Mail» με τίτλο «Μια νέα φούσκα στα σκαριά» γράφει ότι η αγορά ακινήτων μεγαλώνει με ρυθμούς που δεν είναι σε αρμονία με την υπόλοιπη οικονομία. Αλλού γράφει ότι το Κίνημα Οικολόγων και η κοινότητα της Τόχνης προχώρησαν σε νέα δεντροφύτευση το Σάββατο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο προσχέδιο της έκθεσης Γκουτέρες ο οποίος επαναβεβαιώνει την σημασία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αλλά σημειώνει την έλλειψη ΜΟΕ.

Διεκόπη το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ λόγω εισβολής αναπληρωτών εκπαιδευτικών (video)

ΚΥΠΕ – Ραλλή Παπαγεωργίου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
13/01/2019 11:09

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: